Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Termik santralin yetkisiz ağaç kesimine İkizköylüler’den suç duyurusu

Muğla’nın Milas ilçesinde, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten YK Enerji şirketinin Akbelen Ormanı’nda yaptığı ağaç kesimi hakkında İkizköylüler suç duyurusunda bulundu. Şirketin Kemerköy Termik Santrali’ndeki yangın söndürme çalışmalarına katılan gönüllüleri, “yangının termik santrale ulaşmasını engelleme” bahanesiyle ağaç kesmek üzere, yine kendi işlettiği Yeniköy Termik Santrali kömür sahası yakınlarındaki Akbelen Ormanı’na gönderdiği ortaya çıkmıştı. Orman Kanunu uyarınca ormanlarda kesim yapma yetkisi sadece Orman Genel Müdürlüğü’ne ait.

Muğla-Milas’taki İkizköy sakinleri, Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük kısmının, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlayan linyit ocakları tarafından yutulmasını önlemek için 22 Nisan’dan beri ormanda nöbet tutuyor. 17 Temmuz’da Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) bağlı ekiplerin kesim için Akbelen Ormanı’na gelmesi ve yaklaşık 30 ağacı kesmesi üzerine orman nöbeti çadırlı nöbete dönüşmüş, İkizköylüler ve onlara desteğe gelen yurttaşlar, OGM’nin kesim girişimlerine karşı ormanı kesintisiz nöbetle korumaya başlamıştı.

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten YK Enerji firmasına, Akbelen Ormanı’nda açık maden işletme izni veren kurum OGM olduğu için, İkizköylüler OGM’ye açık maden işletme izninin iptali için dava açmış, ormandaki ağaçları kesip şirkete araziyi teslim etmek OGM’nin sorumluluğunda olduğu için de kesim girişimi sırasında OGM ile karşı karşıya gelmişti. Ormanlık alanda ağaç kesimi konusunda yetkisi bulunmayan YK Enerji firması, bugün (8 Ağustos 2021) Akbelen Ormanı’nın güney tarafından ağaç kesimine başlayınca, İkizköylüler YK Enerji şirketi hakkında da suç duyurusunda bulundu.

Orman Kanunu’nun 27. maddesi, ormanda kesim yetkisini OGM’ye veriyor

İkizköylüler’in ve bölgedeki linyit madenleri ile termik santrallerden etkilenen diğer köylerden vatandaşların katılımıyla kurulan Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği adına, Milas Jandarma Komutanlığı’na yapılan suç duyurusunda, Orman Kanunu uyarınca ormanda ağaç kesme yetkisinin yalnızca OGM’ye ait olduğu, Akbelen Ormanı’nda yangın söndürme gönüllülerini kullanarak ağaç kesimi yapan YK Enerji şirketinin suç işlediği belirtildi: “170 bin dekar ormanımızın yandığı hafta, YK Enerji 8 Ağustos 2021 günü 740 dönümlük Akbelen Ormanı’nı kesmeye gelmiş, üstelik kanuna ve hukuka aykırı şekilde, üstelik anayasal suç da işleyerek, Orman Genel Müdürlüğü’nün haberi olmadan, yangını önlemek için gelen gönüllülere bu işi yaptırmıştır. Kaldı ki Orman Kanunu’nun 27’nci maddesine göre, Orman Genel Müdürlüğü dışında hiçbir kişi veya kurumun orman kesimi yapma hak ve yetkisi yoktur.”

YK Enerji hakkında yapılan suç duyurusunda, anayasanın 3’üncü maddesinin çiğnenerek devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçunun işlendiği, anayasanın 169’uncu (Ormanların korunması ve geliştirilmesi başlıklı) maddesinin çiğnendiği, Orman Kanunu’na ve Çevre Kanunu’na muhalefet edildiği belirtildi. Suç duyurusunda YK Enerji şirketi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 170’nci (Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması) ve 305’inci (Temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak için yarar sağlama) maddeleri uyarınca işlem yapılması istendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.