Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Termik santral şirketi, yangın söndürmeye gelen gönüllülere Akbelen Ormanı’nı kestirdi: “Ağaçları yangını önlemek için kestiğimizi sanıyorduk”

Orman Genel Müdürlüğü’nün 17 Temmuz 2021’de başlattığı ağaç kesimine direnen ve yaklaşık 30 ağaç kesildikten sonra kesimleri durdurmayı başaran, o günden beri de köylerinin yakınındaki Akbelen Ormanı’nda nöbet tutan Muğla-Milas’a bağlı İkizköy sakinleri, yeniden başlayan kesimleri durdurmaya çalışıyor. Ancak bu defa ağaçları kesen Orman Genel Müdürlüğü değil. Akbelen Ormanı’nda ağaç kesenler, yangın söndürme gönüllüsü olduklarını, yangının termik santrale sıçramasını engellemek için ağaç kesmek üzere, Akbelen Ormanı’na, termik santral ve madenleri işleten YK Enerji firması tarafından getirildiklerini söylüyor. İkizköylüler’in tespitine göre, bu sabah Akbelen Ormanı’nda 60’tan fazla ağaç kesildi.

Türkiye’nin güneybatısını etkileyen orman yangılarının İkizköy yakınlarına gelmesine rağmen, Akbelen Ormanı’nı korumaya çalışan İkizköylüler ve çevre aktivistleri ormandaki çadır nöbetini terk etmemişti. Nöbettekiler, yangınlardan kaynaklanan yoğun dumana rağmen alandaki bekleyişlerini sürdürürken, yangınların hafiflemesiyle Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimlerinin tekrar başladığını fark etti.

Sabah 10:00’da kesim seslerini işitip Akbelen Ormanı’na giren İkizköylüler, ormanın güney tarafında, daha önce maden tarafından boşaltılmış Işıkdere Mahallesi yakınlarında ağaç kesiminin başladığını ve yaklaşık 60 ağaçın kesilmiş olduğunu gördü.

Ağaçları kesen yangın söndürme gönüllüleri: “Bizi YK Enerji gönderdi

İkizköylüler, ağaçları kesen kişilerle konuşunca garip bir durum ortaya çıktı. Ağaçları kesenlerin Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler olmadığını fark eden İkizköylüler, ormana gelenlere kim olduklarını sordu. Akbelen Ormanı’nın güney tarafındaki ağaçları kesenler, Denizli’den gelen yangın söndürme gönüllüleri olduklarını, çoğunluğunun Denizli’nin köylerinde yaşayan kişiler ve Denizli’deki krom madenlerinin çalışanları olduğunu söyledi.

Kesim haberi üzerine Medyascope, Akbelen Ormanı’nın bağlı olduğu Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Kayadere Orman İşletme Şefliği yetkililerine ulaşıp ormanda ağaç kesip kesmediklerini sordu. Yetkililer, tek uğraşılarının yangınları söndürmek olduğunu belirterek, ormanda kesim çalışması yürütmediklerini söyledi.

Medyascope, yangın söndürme gönüllüsü olduğunu söyleyen ve ağaç kesen kişilerden birine ulaştı. Şahıs, Denizli’nin Beyağaç Köyü’nden geldiğini, krom madeninde çalıştığını, yangın söndürme çalışmaları için gönüllü olarak birkaç gün önce yangın çıkan Kemerköy Termik Santrali’ne gittiğini, oradan da bugün (8 Ağustos) arkadaşlarıyla birlikte YK Enerji şirketinin talimatıyla, İkizköy’deki ağaç kesimine gönderildiklerini aktardı. Yangın söndürme gönüllüleri, Akbelen Ormanı’ndaki kesime, “yangının termik santrale ulaşmasını engellemek için” katıldıklarını söyledi.

Ağaçların kesildiği alan Yeniköy Termik Santrali’ne yaklaşık dört, Kemerköy Termik Santraline ise yaklaşık 20 kilometre mesafede. Medyascope her iki termik santrali işleten YK Enerji yetkililerine de ulaştı ancak yetkililer yangın söndürme çalışmalarına katıldıkları gerekçesiyle sorulara yanıt vermedi.

Akbelen Ormanı’nı korumak için çabalayan İkizköylüler’in konuştuğu bir başka kesimci de yangın söndürme gönüllüsü olarak bölgeye geldiğini, termik santrali işleten şirket tarafından Akbelen Ormanı’na kesim için gönderildiğini belirtti: “Yangın ulaşmasın diye termik santralin içinde ağaç kesiyorduk. Bugün bizi aldılar buraya, yangını önlemek için buraya getirdiklerini sanıyoruz. Bize ne görev veriyorlarsa onu yapıyoruz, yangının ilerlemesine engel olduğumuzu sanıyoruz. ‘Ağaçları kesmek için kesim motorcu lazım’ dediler, biz sadece onların verdiği işi gönüllü yapıyoruz. Kesim motorları da santrale ait.” 

İkizköylüler’in tespitine göre, Akbelen Ormanı’nın güney tarafındaki şeritte yaklaşık 60 ağaç, gönüllü olduğunu söyleyen kişilerce kesildi..

Ne olmuştu?

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji, İkizköy sırtlarındaki Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük bölgesini, termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına katmak için gerekli izinleri almış ancak İkizköylüler’in direnişiyle karşılaşmıştı. 22 Nisan 2021’den itibaren Akbelen Ormanı’nı nöbetleşe gözleyen İkizköylüler, 17 Temmuz 2021’de Akbelen Ormanı’nda ağaç kesmeye başlayan Orman Genel Müdürlüğü ekiplerini durdurmayı başarmış ve aynı gün Akbelen Ormanı yakınında kesime karşı nöbete tutmaya başlamıştı.

Aynı sırada İkizköylüler’in Orman Genel Müdürlüğü’ne karşı açtığı iptal davasını görüşen Muğla 1. İdare Mahkemesi’nden de köylülere iyi haber gelmişti. Orman Genel Müdürlüğü’nün YK Enerji’ye, Akbelen Ormanı için verdiği açık maden işletme izninin iptalini isteyen İkizköylüler’in talebini görüşen mahkeme, 30 Temmuz 2021 tarihi için keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermişti. Ancak mahkemenin oluşturduğu bilirkişi heyetinin genişletilmesini isteyen İkizköylüler’in talebi üzerine 30 Temmuz’daki keşif, daha geniş bir bilirkişi heyetinin oluşturulması için ileri bir tarihe ertelendi.

İkizköylüler Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne, YK Enerji firmasına verilen açık maden işletme izninin yürütmesinin durdurulması için de başvuru yapmış, mahkeme bu talebi bilirkişi raporunun oluşturulmasından sonra değerlendireceği yanıtını vermişti. İkizköylüler, Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması yönünde karar vermemesine tepki göstermiş, bu konuda bir karar olmadığı için Orman Genel Müdürlüğü’nün Akbelen Ormanı’nda kesim yapmasının önünde yasal bir engel olmadığını belirterek, keşif ve bilirkişi keşfine kadar ormandaki nöbetin süreceğini söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.