Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki dersleri iptal edilen Feyzi Erçin rektörlüğe iki dava açtı: “Ders vermem intikam hissiyle engellendi”

Boğaziçi Üniversitesi’nde vereceği dersler engellenen öğretim görevlisi Av. Feyzi Erçin, yaşadıklarını yargıya taşıdı.

Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü yarı zamanlı öğretim görevlisi ve avukat Feyzi Erçin, derslerinin engellenmesine ilişkin üniversitenin rektörlüğüne iki dava açtı. Erçin’in önce yaz okulu dersleri, ardından da güz döneminde açacağı dersler, üniversiteye rektör olarak atanan ve 15 Temmuz 2021’de yine Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınan Melih Bulu’nun yardımcısı ve şu anki Boğaziçi Üniversitesi Rektör Vekili Naci İnci tarafından engellenmişti.

Fotoğraf: Ozan Acıdere

2013 yılından itibaren Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde sinema dersleri veren Feyzi Erçin, yaz okulunda açılması engellenen dersine ilişkin davayı 28 Haziran 2021’de, güz döneminde açılması engellenen üç dersine ilişkin davayı ise 4 Ağustos 2021 tarihinde açtı. Erçin, idarenin takdir yetkisini doğru kullanmadığını, aldığı kararlarda kamu yararı gözetmediğini ve kararın fakülte ve bölüm kararları ile çeliştiğini belirtti.

Medyascope’a konuşan Feyzi Erçin, mahkemeden derslerinin engellenmesine ilişkin yürütmenin durdurulması kararı talep ettiklerini, bu karar verilirse önümüzdeki güz döneminde ders açabileceğini söyledi. Erçin, “Yapılan şey o kadar hukuka aykırı ki, ben hukukun imkanlarının bu kadar zorlandığı ve değerinin düşürüldüğü bu dönemde bile davada başarı şansımı yüksek görüyorum” dedi.

Fotoğraf: Ahmet Emre

“Ders vermemin engellenmesi, intikam hissiyle verilmiş bir karar”

Öğrencilerinin ve fakültesinin kendisi hakkındaki değerlendirmelerinde bölüm ikincisi olduğunu söyleyen Erçin, “Beni sadece Naci İnci istemiyor. Bu, kamu yararının gözetilmediği, intikam hissiyle verilmiş bir karar” diye konştu. Erçin, bahsettiği “intikam” hissinin ise, öğrencilere protestolar sırasında verdiği destekten kaynaklandığını düşünüyor. Ders vermemesi yönündeki kararın hukuki hiçbir dayanağı olmadığını söyleyen Erçin, “Bu kararın muhakkak başka bir sebebi var gibi, o da öğrencilere desteğim” dedi.

Üniversitede sinema dersleri veren ve aynı zamanda bir avukat olan Feyzi Erçin, rektör atamasına karşı protestolarda öğrencilere hukuki destek vermesiyle biliniyordu. Derslerinin engellenmesinin ardından yine Medyascope’a konuşan Erçin, “Öğrencilerin haklarına sahip çıkmasına vesile olduğum için benden rahatsızlık duyuluyor” demişti.

Feyzi Erçin’in derslerinin engellenmesi tepki çekmiş, ardından öğretim görevlisi Can Candan da Rektör Vekili Naci İnci tarafından görevden alınmıştı. Protestoları sürdüren akademisyenlerin arasında bulunan öğretim görevlisi ve belgeselci Can Candan, başından beri protestoları görüntülüyordu. Basın mensuplarının girmesine izin verilmeyen kampüsteki protestolar, Can Candan’ın çektiği görüntülerle basında sıkça yer almıştı.

Yılın başından beri rektör atamasına karşı protestolarını sürdüren akademisyenler ve öğrenciler, Candan ve Erçin’in görevlerine iade edilmesini talep ediyor. Her gün rektörlük binasına sırtlarını dönen akademisyenler, Candan ve Erçin’le ilgili verilen kararı protesto için rektörlük binası önünde oturma eylemlerini sürdürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.