Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milas yangınının ardından – Gürceğizliler dehşeti unutmadı: “Alevler hâlâ rüyama giriyor”

Muğla’nın Milas ilçesi’in birçok köyünü vuran son yılların en büyük orman yangınları büyük ölçüde kontrol altına alındı. Yangınlarda yaklaşık 16 bin hektarlık alan yok oldu. Görevli ve gönüllü binlerce kişi yangınlara karşı mücadele etti. Medyascope‘tan Sema Kızılarslan ve İbrahim Yayan, Gürceğiz’de felaketten etkilenen vatandaşlarla konuştu. Köyde travma ve korku devam ediyor.

Günlerce yangınla mücadele eden Gürceğizliler, felaket sırasında yalnız bırakıldıklarını anlattı.

“Gençlerimiz, gönüllülerimiz olmasaydı bu yangın sönmezdi. Kimse yokken onlar vardı” diyen bir vatandaş, yangının köyü sardığı sırada itfaiye ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) görevlilerinin köyden ayrıldıklarını iddia etti.

Konuştuğumuz bir başka Gürceğizli ise her ne kadar itfaiye ve OGM işçilerinin emeklerinin son günlerde görünür olduğunu söylese de lojistik olarak yangın alanını kendilerinin bildiğini, bu yüzden yangınların en kısa sürede söndürülebilmesi için dayanışma gerektiğini belirtti.

Ormanlarının ve tarlalarının yok olduğunu belirten köylüler, havadan müdahalede geç kalındığı konusunda hemfikir.

Zeytin, Gürceğiz’in temel geçim kaynağı. Ağaçların yanmasını çaresizce izlediklerini söyleyen Bayırköy sakinlerinin yaşadıkları korku hâlâ geçmemiş. Konuştuğumuz bir kadının yaşadığı travmanın büyüklüğü, şu sözlerinden açıkça anlaşılıyor:

“Oğlumu bu zeytin ağaçlarından çıkardığım parayla evlendirecektim. Evimin bahçesine bakınca yine alevler görüyorum. Bu yüzden günlerdir evimde kalmıyorum. O büyük alevler rüyalarımdan, gözümün önünden bir türlü gitmiyor. Hâlâ, yangın çıkacak mı korkusuyla uyuyamıyorum.”

Köyün üzerinden helikopterler geçiyor. Soğutma çalışması yapıyorlar. Yangından geriye, is kokusu ve simsiyah tarlalar kalmış. Köylüler, yaralarını sarmaya ve bir yandan da yeni bir yangın çıkmaması için dua etmeye devam ediyor.

Köylüler, hem yorgun hem de umutsuz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.