Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akbelen Ormanı nöbetinde jandarma ve İkizköylüler arasında uzlaşma sağlandı: Nöbet küçük bir grupla devam edecek, yargı kararı gelinceye kadar ağaç kesilmeyecek

Muğla Valiliği’nin yangınlar gerekçesiyle ormanlara girmeyi yasaklaması üzerine Akbelen Ormanı’ndaki çadır nöbetine müdahale eden jandarmanın İkizköylüler’i darp ederek ormandan çıkarması sonrasında çadır nöbeti için yeni bir formül üzerinde uzlaşıldı. Varılan anlaşmaya göre iki İkizköylü, iki çevre aktivisti ve iki avukattan oluşan küçük bir grup dönüşümlü olarak Akbelen Ormanı’nda nöbeti sürdürecek. Diğer İkizköylüler ve çevre aktivistleri ise ormanlık alanın dışında sayı kısıtlaması olmaksızın eylemlerini sürdürecek. Jandarma da ormanda bekleyecek ve yargı süreci sonuçlanana kadar ağaç kesimi yapılmamasını sağlayacak.

Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimini engellemek için çadır nöbeti başlatan İkizköy halkına jandarma, 9 Ağustos’u 10 Ağustos’a bağlayan gece jandarma müdahale etmiş, köylüler nöbet alanından zor kullanılarak çıkarılmıştı. Jandarma, bölge halkı ve çevre aktivistlerinin Akbelen Ormanı’na girmesini önlemek için orman girişinde barikat kurarken, köylüler ve çevreciler de o geceyi ve ertesi günü jandarma barikatı önünde geçirdi.

Muğla Barosu devreye girdi, jandarma ve köylüler arasında diyalog başladı

Bekleyiş sürerken, Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun’un devreye girmesiyle İkizköylüler ile jandarma arasında diyalog başladı. Öğleden sonra jandarma ile İkizköylüler arasında yapılan görüşmede müdahale sırasında jandarmanın zor kullanması konuşuldu. Barikat önünde bekleyen İkizköylü Nejla Işık‘la diğer İkizköylüler ve çevre aktivistleri önünde görüşen bir albay, müdahale sırasında yaşananlardan ötürü üzgün olduğunu söyledi. Albayın, “Sizin tırnağınıza zarar gelsin istemeyiz, hepimiz aynı gemideyiz” sözleri İkizköylüler ve çevre aktivistlerinin tepkisini çekti.

Nöbete formül arayışı

Muğla Valiliği, 4 Ağustos’ta aldığı kararla orman yangınlarının önlenmesi için bir ay boyunca ormanlara görevliler dışında girişleri yasaklarken, vatandaşların orman yakınlarında mola vermesi ya da piknik yapması da yasak kapsamına alınmıştı. Hem Muğla Valiliği’nin kararının uygulanması hem de İkizköylüler’in ormanda kesim yapılmadığından emin olabilmesi için jandarmanın ilk önerisi, ormanı jandarmanın beklemesi ve iki köylünün istedikleri zaman nöbet alanına girip çıkmasına izin verilmesi yönündeydi. Akbelen Ormanı’ndaki nönetin farklı bir formülle sürdürülmesi konusu bu görüşmede de gündeme geldi. Jandarma albay, yargı süreci sona erene kadar ormanda ağaç kesilmeyeceği konusunda garanti vereceklerini ancak Muğla Valiliği’nin kararı gereği ormana girişlere müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Uzlaşma sağlandı

Akşam saatlerinde İkizköylüler ile jandarma arasında yeniden bir görüşme yapıldı ve bu kez uzlaşma sağlandı. İkizköy’den iki kişi, iki çevre aktivisti ve iki avukattan oluşan altı kişilik küçük bir grubun dönüşümlü olarak çadır nöbetinin ilk başlatıldığı alanda kalması ve İkizköy zeytinlikleri için de belirlenecek yeni bir alanda sayı kısıtlaması olmaksızın ikinci bir nöbet oluşturulması konusunda taraflar uzlaştı. Yani yangın yasakları yüzünden çadır nöbeti alanında altı kişilik bir grup dönüşümlü nöbet tutmayı sürdürecek, diğer İkizköylüler ve çevre aktivistleriyse kitlesel nöbeti yangın riski olmayan başka bir alana kaydıracak. Bu sırada yargı süreci sonuçlanana kadar Milas Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler de ormanda bulunmayı sürdürecek. Mutabakat çerçevesinde, altı kişiden oluşan bir grup 10 Ağustos gecesini jandarmanın İkizköylüler’i çıkardığı alanda geçirdi. Diğer İkizköylüler ve çevre aktivistleri ise Akbelen Ormanı girişindeki başka bir alana kurdukları çadırlarda kaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.