Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya, artan koronavirüs vakalarına karşı hangi önlemleri alıyor? – Aşı olmayanlar Fransa’da kapalı alanlara giremiyor, Rusya’da işten uzaklaştırılıyor

Dünya genelinde koronavirüsün yeni varyantlarının ortaya çıkmasıyla birlikte, birçok ülke uyguladığı koronavirüs kurallarında değişikliğe gidiyor. Alınan son önlemlerle, birçok ülkede aşı olmayanların çeşitli mekânlara girmesi yasaklanıyor. Fransa’da aşı olmayanlar restoranlara, alışveriş merkezlerine, hastanelere giremezken Rusya’da işverenler, aşı olmayan çalışanlarını işten uzaklaştırabiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) vakaların artmasıyla, bazı eyaletlerde tekrar maske zorunluluğu getirildi. 19 Temmuz’da koronavirüs kısıtlamalarının tümünü kaldıran İngiltere’de Premier League yönetimi, iki doz aşı olmayan veya negatif PCR testi göstermeyenlerin statlara alınmayacağını duyurdu.

Fransa’da aşı olmayanlar birçok kapalı mekâna giremiyor, seyahat edemiyor

Fransa’da 50’den fazla kişiyi bir araya getiren eğlence, kültür mekânları ve etkinliklere erişmek için sağlık kartı göstermek zorunlu. Ülkede sağlık kartı olmayanlar, 1 Ağustos’tan bu yana barlara, restoranlara, alışveriş merkezlerine, acil bakım haricinde hastanelere, huzurevlerine, bakımevlerine giremiyor ve uçak, tren ya da otobüsle uzun mesafeli seyahat edemiyor.

Sağlık kartı da iki doz aşı olanlara, son altı ay içinde koronavirüs testi pozitif çıkanlara veya son 48 saat içinde yapılmış negatif PCR gösterenlere tanımlanıyor. Ülkede kapalı alanlar, toplu taşıma araçları ve sosyal mesafenin mümkün olmadığı açık alanlarda maske takmak zorunlu tutulurken, sağlık kartının gerekli olduğu yerlerde maske zorunluluğu bulunmuyor.

Fransa hükümeti, tüm sağlık çalışanlarının 15 Eylül’e kadar aşı yaptırmasını zorunlu tutarken bu karara karşı çıkanları açığa alabileceğini ya da maaşlarını keseceğini belirtti. Anaokulları, ilkokullar ve ortaokullarda yüz yüze, liselerde ve üniversitelerde hibrit eğitim sisteminin uygulandığı ülkede, geçen hafta günde ortalama 22 bin 782 vaka görülürken, dün (11 Ağustos) 85 kişi hayatını kaybetti.

İngiltere’de aşı olmayanlar Premier League maçlarına giremeyecek

İngiltere, Boris Johnson’ın “Özgürlük Günü” ismini verdiği 19 Temmuz’da tüm maske ve sosyal mesafe önlemlerini kaldırdı. Hükümet, kalabalık ve kapalı alanlarda maske takmayı tavsiye etse de zorunlu tutmuyor. Tüm işletmelerin açık olduğu ülkede, spor ve eğlence etkinliklerinde de herhangi bir sınırlandırma bulunmuyor.

Trafik ışığı sistemi diye adlandırılan seyahat sisteminin bulunduğu ülkeye, kırmızı listede bulunan ülkelerden gelenlerin 10 gün boyunca otel karantinasında kalması gerekiyor.

İngiltere’de Premier League’in 2021-2022 sezonu cuma günü (13 Ağustos) başlayacak. Premier League yönetiminin açıklamasında, “Maça giden taraftarların NHS (Ulusal Sağlık Sistemi) uygulaması veya internet sitesi bağlantısı üzerinden iki doz aşı olduğunu ya da son 48 saat içerisinde koronavirüs testinin negatif çıktığını kanıtlaması gerekiyor” denildi.

Ülkede geçen hafta günde ortalama 27 bin 674 vaka görülürken, dün (11 Ağustos) 146 kişi hayatını kaybetti.

Rusya’da işverenler aşı olmayan çalışanlarını işten uzaklaştırabilecek

Rusya, ülke çapında toplu taşıma, taksi, otopark ve asansör dahil olmak üzere kapalı ve kalabalık alanlarda maske kullanımını zorunlu tutuyor. 

Rusya Çalışma Bakanlığı, işverenlere, personeli arasında yüzde 80 oranında bağışıklık sağlanması talimatını verdi. İşverenler, aşılanan personeline ücretli izin verme, aşı olmayı reddedenleri ise işlerinden ücretsiz olarak uzaklaştırma hakkına sahip olacak.

Ülkede son bir hafta içerisinde günlük ortalama 21 bin 858 vaka görülürken, dün (10 Ağustos) 769 kişi hayatını kaybetti.

ABD’nin Nevada, Vaşington ve Louisiana eyaletlerinde tekrar maske takma zorunluluğu getirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), koronavirüs kısıtlamaları federal düzeyde belirlenmiyor ve bu nedenle ülke genelinde uyulması gereken tek bir kural yok. Ülkenin birçok eyaletinde halka maske takması ve sosyal mesafe kurallarına uymaları tavsiye edilse de ülke genelini kapsayan herhangi bir koronavirüs kısıtlaması bulunmuyor. 

Vaka sayılarının yükseldiği Nevada, Vaşington ve Louisiana eyaletlerinde maske takma zorunluluğu geri getirildi. Bu eyaletlerde aşılı olsun ya da olmasın, herkesin, halka açık alanlarda maske takması gerekiyor. 

Geçen hafta günlük ortalama vaka sayısının 108 bin 67 olduğu ülkede, dün (10 Ağustos) bin 49 kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetti.

Facebook, aşı karşıtı içerikleri yaymaya çalışan bir hesap ağını sildi

Facebook dün (10 Ağustos), aşı karşıtı içerikleri yaymak için influencerları görevlendirmeyi amaçlayan bir pazarlama firmasıyla bağlantılı bir hesap ağını sildiğini açıkladı.

Facebook’un açıklamasında, faaliyetlerini öncelikle Rusya’dan yürüten ve İngiltere’de kayıtlı pazarlama şirketi AdNow’un bir yan kuruluşu olan Fazze’ye bağlı hesapların, şirket politikasını ihlal ettiği için yasaklandığı belirtildi. Facebook, kampanyanın öncelikle Hindistan, Latin Amerika ve daha küçük ölçüde ABD’deki kitleleri hedeflediğine dikkat çekti.

CNN, aşı olmadan işe gelen üç çalışanının görevine son verdi

ABD merkezli haber kuruluşu CNN, şirket politikasına rağmen, koronavirüs aşısı olmadan işe gelen üç çalışanının görevine son verdi.

Şirketin CEO’su Jeff Zucker, çalışanlara yolladığı bilgilendirme yazısında, işyerine giden veya dışarıda diğer çalışanlarla temas etmesi gereken kişilerin aşı olmalarının zorunlu olduğunu belirtti. Zucker, “Açık konuşayım, bu konuda sıfır tolerans politikası izliyoruz” dedi.

Aşı karşıtı söylemleri ve komplo teorileriyle dikkat çeken Fox News, çalışanlarına aşı zorunluluğu getirdi

ABD’nin muhafazakâr televizyon kanalı Fox News, salgın döneminde takındığı aşı karşıtı tavır, benimsediği söylemler ve yaydığı komplo teorileri ile dikkat çekmişti.

Özellikle kanaldaki “Tucker Carlson Tonight” adlı politika programının sunucusu Tucker Carlson, aşı pasaportunu, 19 ve 20. yüzyıllarda ABD’nin yeniden yapılanma döneminde siyahların elde etmiş olduğu politik ve ekonomik haklara karşı çıkartılan ırksal ayrımcı “Jim Crow” yasalarına benzetmiş ve tepki toplamıştı. Carlson gibi, kanalın önde gelen diğer isimleri de, aşı karşıtı söylemleri ve çeşitli komplo teorileri yaymalarıyla gündeme gelmiş ve kanalın bağlı olduğu ana şirket Fox Corporation, çalışanlarına aşı zorunluluğu getirmişti.

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.