Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgın döneminde aşı karşıtı söylemleri ve aşılama hakkındaki komplo teorileriyle dikkat çeken ABD’nin Fox News kanalı, çalışanlarına aşı zorunluluğu getirdi

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) muhafazakâr televizyon kanalı olarak bilinen Fox News, salgın döneminde takındığı aşı karşıtı tavır, benimsediği söylemler ve yaydığı komplo teorileri ile dikkat çekmişti. Özellikle kanaldaki “Tucker Carlson Tonight” adlı politika programının sunucusu Tucker Carlson, aşı pasaportunu, 19 ve 20. yüzyıllarda ABD’nin yeniden yapılanma döneminde siyahların elde etmiş olduğu politik ve ekonomik kazançlara karşı çıkartılan ırksal ayrımcı “Jim Crow” yasalarına benzeterek tepki toplamıştı. Carlson gibi, kanalın önde gelen diğer isimleri de aşı karşıtı söylemleri ve çeşitli komplo teorileri yaymalarıyla gündeme gelirken, kanalın bağlı olduğu ana şirket Fox Corporation, çalışanlarına aşı zorunluluğu getirdi.  

Fox Corporation, çalışanlarından aşı oldukları tarihleri ve hangi aşıyı kullandıklarını bildirmelerini istedi. Aşı olduğu tarihi ve hangi aşıyı olduğunu bildiren çalışanların, şimdiye dek yapmak zorunda oldukları günlük sağlık taramasına girmelerine gerek kalmadığı belirtildi. Şirket, bu uygulamanın çalışanları aşı olmaya teşvik edeceğinin düşünüldüğünü ve kendileri için alan planlaması, temas takibi gibi konularda kolaylık sağlamasının umulduğunu belirtti.  

İlk olarak dün (19 Temmuz) sabah ABD’nin en büyük bağımsız siyasi haber sitesi olarak bilinen The Hill’de gündeme getirilen bu uygulama, “Fox Clear Pass” (Fox Temiz Geçiş) olarak biliniyor. 

Fox News, aylardır insanların aşı durumlarını paylaşmalarının kişisel özgürlük adına tehlikeli olduğunu savunmuş ve koronavirüs aşılarını Amerikan karşıtı icatlar olarak tanımlamışken, ana şirketin gündeme getirdiği “Temiz Geçiş” uygulaması, kanalın başarısızlığı olarak değerlendiriliyor. 

Fox Corporation ve Fox News sözcüleri, kanal aşı pasaportlarına şiddetle karşı çıkarken şirketin aşı pasaportuna benzer bir yöntemi uygulamaya sokması hakkındaki sorulara yanıt vermedi.  

Aslında bu, Fox News kanalının koronavirüs salgını dönemindeki ilk çelişkili tutumu değil. Örneğin kanalın sunucuları bir önlem olarak maske takılmasına karşı çıkarken şirket, çalışanlarına maske takmalarını tavsiye eden bir kılavuz hazırlamıştı.

Fox News kanalının da yayılmasına yardımcı olduğu komplo teorileri, aşılama oranlarının yüksek olduğu yerlerde vaka ve ölüm sayıları düşse bile aşı olmak istemeyen kişilerin sayısını etkiledi. En yaygın komplo teorileri, aşılar vasıtasıyla insanlara mikroçip takıldığı, aşıların insanları kısırlaştırdığı ve genetik yapılarını değiştirdiği yönündeki iddialar oldu. Medyascope muhabiri Okan Yücel, toplumda en çok yankı bulan beş komplo teorisini ve bunların bilimsel olarak neden geçersiz olduğunu, bu haberde derledi.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.