Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara-Altındağ’da gerilim sürüyor: “Yarın bizim de ne olacağımız belli değil, saldırıları yanlış buluyorum”

Kamera-Kurgu: Deniz Eker

Ankara’nın Altındağ ilçesinde çarşamba akşamı yaşanan olayların ardından ortalık sakinleşse de halktaki gerginlik devam ediyor. Bugün (13 Ağustos) Medyascope’a konuşan bir mahalle sakini Suriyeliler gönderilmediği müddetçe bu olayların devam edeceğini söyledi. Bir başka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise Suriyeliler’e saldırılmasını yanlış bulduğunu belirterek “Yarın bizim de ne olacağımız belli değil, bu saldırıları yanlış buluyorum” dedi. İki Suriyeli çocuk ise kendilerine Suriyeli oldukları için ekmek satılmadığını, işe gidemediklerini ve yaşananlar nedeniyle korktuklarını anlattı.

Sokaklar boş, gerginlik devam ediyor

18 yaşındaki Emirhan Yalçın’ın bıçaklanarak öldürülmesinin ardından, yaklaşık bin kişilik bir grup çarşamba akşamı (11 Ağustos) Altındağ’da Suriyeliler’in işyerlerine ve evlerine saldırmıştı. Saldırının ardından iki gündür ilçedeki kalabalık azalsa da hem vatandaşların hem de Suriyeliler’in yaşadığı gerginlik devam ediyor. 

Bölgede 10 bin Suriyeli yaşıyor

Suriyeliler’in ev ve işyerlerine saldırıldığı Altındağ iİlçesindeki Battalgazi ve Örnek mahallelerinde, 2019 yılı verilerine göre 60 bine yakın kişi yaşıyor. Türkiye vatandaşlarının ve mültecilerin aktardığına göre bölgede 10 bine yakın da Suriyeli mültecinin yaşadığı belirtiliyor.

Fotoğraf: Özgür Özdemir / Medyascope – Polis bölgede yoğun güvenlik önlemi almış durumda.

AKP’nin güçlü olduğu bir ilçe

Altındağ, aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) güçlü olduğu bir ilçe. Son yerel seçimlerde ilçede AKP yüzde 64,4 oy alırken en yakın rakibi İYİ Parti’nin oy oranı ise yüzde 27,37’de kalmıştı. 

Mülteciler bugün de kepenk açamadı

Bölgede yaşanan gerginlik ve saldırı sonrası Suriyeli mülteciler işyerlerini açmamıştı. Mülteciler bugün de işyerlerini açmadı. Saldırıya uğrayan işyerleri de olduğu gibi bırakılmış durumda. Medyascope’a konuşan polisler ise gerginlik azalana kadar tedbir amaçlı bu işyerlerinin açılmasına izin verilmediğini söyledi. Öte yandan Ankara’nın çeşitli bölgelerinde çalışan mülteciler olaylar başladığından beri tedbir amaçlı işe gitmiyor. Bölgede yeni bir saldırı dalgasının yaşanmaması için 800’e yakın polis, 24 saat devriye görevi yapıyor.

Fotoğraf: Özgür Özdemir/Medyascope- Suriyeli mülteciler üç gündür iş yerlerini açamıyor.

“Devlet buradaki insanları ne kadar tutabilecek? Çözüm için buradan gönderilmeleri lazım”

Medyascope’a konuşan iki Türkiye vatandaşı, mahalledeki kavgaların sona ermesi için Suriyeliler’in buradan gönderilmesi gerektiğini belirterek, “Suriyeliler’i alıp buradan götürüyorlar, ben taş attım diye bana plastik mermi attılar. Suriyeliler’in buradan gönderilmelerini istiyoruz. Yoksa bu olaylar devam eder. Bıçaklanma olayından önce de Suriyeliler ile buradaki vatandaşlar arasında kavga oluyordu. Devlet buradaki insanları ne kadar tutabilecek? Daha sonra ne olacak? Çözüm için buradan gönderilmeleri lazım” diye konuştu. 

“Yarın bizim de ne olacağımız belli değil, bu saldırıları yanlış buluyorum”

Bir başka Türkiye vatandaşı ise Suriyeliler’in oturduğu yerlere saldırılmasını eleştirerek, “Yarın bizim de ne olacağımız belli değil, bu saldırıları yanlış buluyorum. Bizim Türk vatandaşlarımız da Avrupa’da. Orada Türk vatandaşımız birini öldürünce herkes bizimkilerin üstüne mi geliyor?” dedi.  

“Ekmek alacağımız bir yer bile kalmadı, korkuyoruz”

İki Suriyeli çocuk ise Suriyeli oldukları için kendilerine ekmek satılmadığını, sokağa çıkmaktan korktuklarını ve mahalleden gitmeyi düşündüklerini anlattı: “Dün fırına gittik, Suriyeli olduğumuz için ekmek satmadılar. Biz de işe gidemiyoruz. Kavga çıkmasın diye dışarı çıkmıyoruz. Birkaç hafta daha dükkanlar açılmaz. Ekmek alacağımız bir yer bile kalmadı, korkuyoruz. Biz de mahalleden çıkacağız.”

Çarşamba akşamı yaşanan olaylarla ilgili 72 kişi yakalandı. 

Öte yandan çarşamba akşamı yapılan saldırılara ilişkin Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, olay gecesi güvenlik güçlerinin ikazlarına uymayan, sosyal medya üzerinden provokatif paylaşımlarda bulunan ve çeşitli suçlardan aranan 72 kişinin yakalandığı duyuruldu. 29 kişi hakkında idari işlem uygulanırken 43 kişiyle ilgili adli işlem başlatıldı. Medyascope’a konuşan mahalle sakinleri ise gözaltına alınan kişilerin çoğunun ilçe dışından geldiğini söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler