Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altındağ’da yaşayanlar Suriyeliler’e yönelik saldırıları Medyascope’a anlattı: “Olaylar devam edecek, bu bir başlangıçtı”

Ankara’nın Altındağ ilçesinde dün (11 Ağustos) akşam saatlerinde Suriyeliler’e ait ev ve işyerlerine taşlı ve sopalı saldırılar düzenlendi. Medyascope’dan Özgür Özdemir ve Okan Yücel bugün ilçedeki vatandaşlar ile konuşarak gece yaşananları dinledi. İlçede yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, “Suriyeliler’in uzun zamandır bazı bölgeleri çevreleyerek Türkler’i o olanlara sokmadığını, taşkınlık yaptıklarını ve zaman zaman olay çıkarttıklarını” iddia etti, 18 yaşındaki Emirhan Yalçın’ın bıçaklanarak öldürülmesinin bölge halkının “sabrını taşırdığını” söyledi. Suriyeliler ise yıllardır bu ilçede yaşadıklarını, dünkü saldırılardan sonra ekmek almak için dahi evden çıkamadıklarını ve gelecekleri için endişeli olduklarını anlattı.

Kurgu: Deniz Eker

Bölgede 10 bin Suriyeli yaşıyor

Suriyeliler’in ev ve işyerlerine saldırıların yapıldığı Altındağ ilçesindeki Battalgazi ve Örnek mahallelerinde, 2019 yılı verilerine göre 60 bine yakın kişi yaşıyor. Türkiye vatandaşlarının ve mültecilerin aktardığına göre bölgede 10 bine yakın da Suriyeli mültecinin yaşadığı belirtiliyor.

AKP’nin güçlü olduğu bir ilçe

Altındağ, aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) güçlü olduğu bir ilçe. Son yerel seçimlerde ilçede AKP yüzde 64,4 oy alırken en yakın rakibi İYİ Parti’nin oy oranı ise yüzde 27,37’de kalmıştı. 

“Türkiye’den gitmelerini istiyoruz”

İki gün önce Altındağ’daki bir parkta bıçaklandıktan sonra hayatını kaybeden Emirhan Yalçın’ın akrabası olduğunu belirten bir kişi, olayın kendi evlerine çok yakın bir bölgede yaşandığını ve bu olayın “herkesin sabrını taşırdığını” söyleyerek, “Her yerde satırla geziyorlar, aşağı sokakta hep bu insanlarla kavga çıkıyor. Camların çerçevelerin indirilmesi doğru. Türkiye’den gitmelerini istiyorum” dedi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göçmenleri ülkelerine göndermesini istediğini belirtti.

“18 yaşındaki bir gencin öldürülmesi insanların sabrını taşırdı, böyle devam edemez”

İlçede yaşayan diğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise Suriyeliler’in uzun zamandır “taşkınlık yaptıklarını” iddia etti ve “Burada her gün ufak tartışmalar oluyordu. Suriyeliler hırsızlık ve kavgaya bulaşıyor. Bölge halkı da zaten rahatsızdı. 18 yaşındaki bir gencin öldürülmesi insanların sabrını taşırdı. Böyle devam edemez” diye konuştu.

Bu mahallede yaşanacak en ufak olay bile büyük kavgalara neden olabilir”

Saldırılar yaşanırken polislerin fiziksel güç kullanmadan olayları yatıştırmaya çalışması bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Çevik kuvvet ekibinden bir polis, bu tutuma ilişkin şunları söyledi: “Biz sağduyulu davrandık ama kesinlikle camların çerçevelerin indirilmesini savunmuyoruz. Biz sadece bize verilen emirleri uyguluyoruz, aksi bir müdahalede bulunamayız. Bu olaylar bu şekilde devam edecek, bu bir başlangıçtı. Bundan sonra burada yaşanan en ufak olay bile büyük kavgalara neden olabilir.” Bir başka polis ise dükkanı yağmalanan bir mülk sahibi ile konuşurken “Başka gruplara gaz ile müdahale edebiliyoruz ama bu insanlara onu yapamazdık” dedi.

“100-150 kişilik gruplar aynı caddelerden sırayla geçerek 10-15 dakika boyunca camları taşladı”

Olayların yaşandığı mahalle bugün oldukça sessizdi. Sokaklarda fazla insan yoktu ve çok sayıda polis ekibi bölgedeydi. Medyascope’a konuşan Suriyeliler bugün işe gitmediklerini ve bir süre daha bu şekilde devam edeceklerini söyledi. Saldırıya uğrayan ve evlerinin camları kırılan Suriyeliler, dün akşam bölgede yaklaşık bin kişinin olduğunu, 100-150 kişilik grupların aynı caddelerden sırayla geçerek 10-15 dakika boyunca camları taşladıklarını belirtti.

“‘Türk evi’ diyerek mültecilerin evine yapılan saldırıyı engelledik”

Altındağ’daki Suriyeli mültecilerin evlerinin taşlanmasını engellemeye çalışan bir vatandaş ise mültecilerin evini “Türk evi” diyerek koruduğunu belirtti: “Çok kalabalık gruplar vardı, Suriyeliler’in evleri için ‘Türk evi’ diyerek taşlanmasını engelledik, yazık gariplere. Evlerde çoluk çocuk yaşıyorlar, ne suçları var?

“Şu an ekmek almak için bile sokağa çıkmaya korkuyoruz”

Saldırıya uğrayan bazı Suriyeliler evlerinin kapılarını Medyascopa’a açarken dün gece yaşananları şu sözlerle anlattı: “Yedi senedir burada yaşıyoruz, hiçbir zaman böyle bir olaya maruz kalmadık. Dün gece yaşananlar bizi çok korkuttu. Çocuklarımız da çok korktu. Çocuklarımızı dışarıda oyun oynandığını, düğün olduğunu söyleyerek sakinleştirmeye çalıştık. Şu an ekmek almak için bile sokağa çıkmaya korkuyoruz. Önceki gece yaşanan olayların sorumlusu biz değiliz ve çok üzgünüz. Ancak bizim gidecek başka yerimiz yok. Suriye’de yaşadığımız evler yıkıldı. Burada da ileride başımıza ne gelir bilemiyoruz.”

Çocuklarının başına taş isabet eden aile geceyi başka bir evde geçirdi

Dün gece saldırıya uğrayan ailelerden birinin fotoğrafları sosyal medyada paylaşılmıştı. İbrahim adında küçük bir çocuğun başına taş isabet etmiş, ailesi evlerinden kaçmak zorunda kalmıştı. Medyascope’a konuşan Suriyeli bir aile, saldırıya uğrayan kişileri geceyi tehlikeden uzak geçirmeleri için kendi evlerine kabul ettiklerini söyledi. Ailenin yedi kişi olduğunu ve geceyi birlikte geçirdiklerini belirten Suriyeli aile dün geceyi şöyle anlattı:

“Çocuklar korkudan hiç konuşamadılar”

“Çocukların başlarına taş gelmiş. Bir kişi aileyi arabasına alarak bizim evimize getirdi. Üçü çocuk yedi kişi geldiler. Geldikten bir saat sonra ambulans çağırdık ve birkaç saat bir devlet hastanesinde kaldılar. Döndüklerinde korkudan hiç konuşamadılar. Gece birlikte kaldık ve sabah saatlerinde bir yakınları gelip aileyi başka bir yere götürdü.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.