Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yangında yok olan Manavgat-Kalemler Mahallesi yardım bekliyor: “60 yıllık emeğimiz 15 dakikada yok oldu”

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 11 gün boyunca devam eden yangının ardından yöre halkı yardım bekliyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün katıldığı bir televizyon programında yangında neredeyse yok olan Kalemler Mahallesi’ne traktör hibe edildiğini söyledi. Mahalleye giden Medyascope muhabiri Selçuk Ada, şimdiye kadar üç traktör hibe edildiğini, iki traktörün daha gönderileceğini öğrendi. Vatandaşlar, yardımların zararlarını karşılamadığını, yanan evlerin ne zaman yapılacağına ilişkin bir tarih söylenmediğini anlattı.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz günü başlayan ve 11 gün süren Türkiye’nin en büyük yangın felaketlerinden birinde ikisi orman işçisi yedi kişi yaşamını yitirdi. 60 bin hektar ormanlık alan yandı. 59 mahalledeki ev, ahır, depo, işyeri, tarım alanları kül oldu. Ekonomik kaybın en az 1 milyar TL olduğu hesaplandı.

“Üç komşumuza traktör hibe edildi”

Kalemler Mahallesi’nden İbrahim Özbay‘ın evi, tarım toprakları ve traktörü yandı. Özbay “Mahallemizde traktörleri yanan üç komşumuza traktör hibe edildi. Ben ve bir komşum daha gelecek olan traktörleri bekliyoruz. Evim ve bahçem yandı, evim ağır hasar kayıtlı olduğu için yıkıldı. Evimizin ne zaman yapılacağı ile ilgili bir tarih yok, yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.

“65 yaşındayım, 20 yıl daha yaşayıp bahçemi eski haline döndüremem”

Ahmet Yılmaz’ın da yangında bahçesi kullanılamaz hale geldi. Evini ve hayvanlarını kurtaran Yılmaz, “Evimizi ve hayvanlarımızı ilaçlama makineleriyle, kovalarla kurtardık. Traktörüm yanmadı ama zirai aletlerimin tamamı yandı. Zeytin ağaçlarımızın tamamı yandı. 60 yıllık emeğimiz 15 dakika içinde yandı. Bir zeytin ağacı 20 yılda verimli hale geliyor. Benim yaşım 65, 20 yaşayıp bahçemi yeniden eski haline döndüremem. Kışlık odunlarımız, hayvanlarımızın yemleri yandı. Yetkiler bize ne kadar yardım edebilirlerse etsinler” diye konuştu.

“Yapılan yardımların zararımızı karşılaması mümkün değil”

Serdar Kalkan ise yangında evinin hasar gördüğünü ama yapılan yardımın bu hasarın çok altında olduğunu belirtti. Kalkan şunları söyledi: “Yangında evimin dört bir yanı yandı. Evimin panjurları eridi, pencereleri yandı ve camlarının tamamı kırıldı. Camlarımın onarımı için ustalardan aldığım fiyat 25-30 bin lira aralığında. Devletin zararın karşılanması için bana sağladığı destek 2 bin lira. Yapılan yardımların zararımızı karşılaması mümkün değil. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.