Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aile hekimleri 16 Ağustos’ta iş bırakıyor – Medyascope’a konuşan aile hekimleri: “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile aile hekimlerinin özlük hakları yok sayıldı, ifade özgürlükleri kısıtlandı”

Aile hekimleri, 30 Haziran’da Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto etmek için 16 Ağustos Pazartesi günü iş bırakma kararı aldı. Yayımlanan yönetmelikle ceza puanlarının artırıldığını, ifade özgürlüklerinin kısıtlandığını ve iş yüklerinin artırıldığını belirten aile hekimleri, yönetmeliğin iptali için pazartesi (16 Ağustos) günü iş bırakacaklarını, 28 Ağustos’ta ise Ankara’da miting düzenleyeceklerini söyledi. Medyascope muhabiri Meryem Zelal Direkçi’ye konuşan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer, “Yönetmelikle iş güvencemiz ortadan kalktı, iş yükümüz artırıldı ve medya yasağı getirildi. Biz bütün bunların geri çekilmesi için iş bırakma kararı aldık” derken İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonı Üyesi Dr. Derya Aydın Mengücük, “İş bırakma kararının en büyük gerekçesi yönetmelikte aile hekimleri üzerindeki baskıyı artıran, iş güvenliğini ortadan kaldıran ve birçok özlük hakkımızı yok sayan taraflarının olması” diye konuştu.Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı da yönetmeliğin iptali için hukuki yollara başvurduklarını ancak herhangi bir sonuç alamadıkları için iş bırakma kararı aldıklarını söyledi.

“Çıkan yönetmelikle birçok hakkımız elimizden alındı”

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile mevcut haklarının da ellerinden alındığını belirten AHESEN Başkanı Dr. Gürsel Özer, “Yönetmeliğe göre bizim daha önceden var olan birçok hakkımız elimizden alındı. İlk olarak biz buna karşıyız. Hem bize yapamayacağımız bir iş yükü veriyorlar hem de katsayı düzenlemesi yapıp maaşlarımızı yüzde 10 oranında azaltıyorlar. Ayrıca kronik hasta izlem ve takiplerine getirilen yeni düzenlemeyle günde 20-30 kronik hasta takibi yapmamız gerekiyor. Ancak kronik hasta izlemleri için aile hekimleri 30 dakika ayırıyor ve mesai saatleri bunun için yeterli değil. Kronik hasta izlemlerinin kalkması lazım” dedi.

“Raporlu olsanız dahi beş kere nöbete gelmediğiniz takdirde sözleşmeniz feshediliyor”

Yönetmelikle çok sayıda ceza yaptırımı getirildiğini vurgulayan Özer, aile hekimlerinin raporlu dahi olsalar nöbete gitmemeleri halinde sözleşmelerinin il sağlık müdürleri tarafından feshedilebileceğine dikkat çekti. Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sözleşme feshi için il sağlık müdürlerine yetki verdiler yani kanunla düzenlenmesi gereken bir şeyi il sağlık müdürlüklerinin inisiyatifine bıraktılar. Aile hekimleri olarak yıllar içerisinde çok fazla özlük hakkı kaybına uğradık. Bizim iş güvence sorunumuz, yapamayacağımız iş yükünün yüklenmesi ve getirilen medya yasağı var. Biz bütün bunların geri çekilmesi için pazartesi (16 Ağustos) günü iş bırakıyoruz.”

“Aile hekimleri üzerindeki baskı arttı, özlük haklarımız yok sayıldı”

Yönetmelikle, aile hekimlerinin özlük haklarının yok sayıldığını belirten İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Üyesi Dr. Derya Aydın Mengücük de “İş bırakma kararının en büyük gerekçesi yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin aile hekimleri üzerindeki baskısını artıran, iş güvenliğini ortadan kaldıran, birçok özlük hakkımızı yok sayan taraflarının olması. Kronik hastalık takipleri ve izlemleriyle aslında pozitif performansmış gibi yansıtılıp ama imkânsız bir izlem şekliyle hepimize negatif olarak yansıyacak olan bir ödeme kısmı var. Son olarak cuma (13 Ağustos) günü sözleşmenin bu kısmını koronavirüs salgını nedeniyle bir süreliğine durdurma kararı alındı. Ancak ne kadar süre durdurulduğu belli değil ve kısa zamanda da tekrar uygulamaya geçeceğini düşünüyoruz. Biz zaten yönetmeliğe tümüyle karşıyız, sadece bu ödeme kısmının geçici olarak durdurulması bizim için bir anlam ifade etmiyor. Bu nedenle iş bırakma kararı aldık” diye konuştu.

“Yönetmelik çok fazla ceza, ek iş içeriyor”

Yönetmelik yayımlandıktan sonra hukuki yollara başvurduklarını belirten TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı ise “Sözleşme yönetmeliği çok fazla ceza, ek iş içeriyor. Biz geri çekilmesini talep ettik. Bu doğrultuda hukuki yollara başvurarak Sağlık Bakanlığı ile görüştük, sözleşmenin geri çekilmesi gerektiğini söyledik. Ancak aradan bir ay geçmesine rağmen herhangi bir düzeltme yapılmadı. Biz de sözleşmenin geri çekilmesi için iş bırakma kararı aldık. 28 Ağustos’ta da Ankara’da miting düzenleyeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.