Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aile hekimleri 16 Ağustos’ta iş bırakıyor – TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı: “Yarın aile sağlığı merkezlerinin büyük bir kısmı kapalı olacak, sorunlar çözülmezse iş bırakmalar ve eylemlerimiz devam edecek”

“Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği“, 30 Haziran’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının bulunduğu kararla Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren yönetmelik, aile hekimlerinin çalışma koşullarını zorlaştıran pek çok hükme yer veriyor. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı ile aile hekimlerinin yeni çalışma koşullarını ve 16 Ağustos’ta yapacakları iş bırakma eylemini konuştuk. 

Yönetmeliğe göre basına üç kez izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi yenilenmeyebilir. Beş kez ihtar uygulanan, toplam 150 ihtar puanına ulaşan aile hekiminin sözleşmesinin yenilenip yenilenmeyeceğine ise il sağlık müdürlüğünün oluşturduğu komisyon karar verecek. Yönetmelik, koronavirüs aşısının uygulanmaya devam ettiği bu dönemde Hasta Yönetim Platformu’nun (HYP) üzerinden hastalarının yüzde 40’nı takip etmeyen aile hekimlerinin maaşından yaklaşık yüzde 10 kesinti yapılmasını da öngörüyor.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, Şu anda burada açıklamalarda bulunmamım 50 ceza puanı var” dedi. 

Yeni yönetmelikten sonra ödenen maaşında bin liraya yakın kesinti yapıldığını söyleyen Kırımlı, “Sürekli aile hekimlerinin aşı için, hasta izlemi için ek ödeme aldığı yazılıp çiziliyor. Biz bu ek ödemeleri almadığımız gibi bu işi zaten bunun için yapmıyoruz. Bunun konuşulması, gerçek olmamasının dışında çok kırıcı. Hem hasta hekim güveni bozuyor hem de bizim emeğimize saygısızlık” diye devam etti. 

16 Ağustos’ta (yarın) yönetmeliğin geri çekilmesi için yapacakları iş bırakma eylemini anlatan Kırımlı, “Yarın aşılama sayısından eyleme kaç hekimin katıldığını göreceğiz. Bir buçuk milyonun üzerinde aşılama yapılıyor günlük. Bunun altı yüz bini kadarı aile sağlığı merkezlerinde yapılıyor. Buradaki azalmayı ve salı günü artışı göreceğiz. Biz insanları aşısız bırakmayacağız, aşılarını salı günü yapacağız. Aile sağlığı merkezlerinin büyük bir kısmı kapalı olacak. İnsanlar çok acil işler için acil servislere gidebilirler” dedi.

Yarınki eylem bir çözüm getirmezse bir sonraki hafta tekrar eylem yapacaklarını söyleyen Kırımlı, “Eylül ayında da sorunlar çözülmezse iş bırakmalar ve eylemler devam edecek” diye devam etti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.