Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (17 Ağustos 2021): Kabil’den ölümüne kaçış

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Ülkemizin kuzeydoğu kesimleri parçalı ve yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyi gök gürültülü sağanak yağışlı olacak. 

Bugün İstanbul’da hava 31, Ankara’da 32, İzmir’de 34, Adana’da 36, Diyarbakır’da 39, Antalya’da 36, Muğla’da ise 35 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 18 bin 163 yeni vaka tespit edildi, 165 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 84 milyon 636 bin 566’ya çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 46 kuruş, avro kuru 9 lira 96 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.455 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 485 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 69,64 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ağustos ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi’ni açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu, ocak-haziran dönemi yapı izin istatistiklerini duyuracak.

Türkiye İstatistik Kurumu, işsizlik verilerini açıkladı. Resmi verilere göre işsizlik oranı, bu yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğe göre 0,6 puanlık azalışla yüzde 12,4 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 989 bin kişiye geriledi. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Birkaç gündür gözümüz, kulağımız Karadeniz’de. AFAD’ın açıklamasına göre Kastamonu’da 62, Sinop’ta 14, Bartın’da bir kişi hayatını kaybetti. AFAD, Sinop ve Kastamonu’da 47 kayıp ihbarı yapıldığını açıkladı.

Bugün, Marmara Depremi’nin 22. yıldönümü… Türkiye, 17 Ağustos 1999 sabah 03:02’de merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan depremle sarsıldı. Resmi raporlara göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. 5 bin 840 kişi kayboldu ve 505 kişi sakat kaldı. Marmara Depremi’nin 22. yıldönümü vesilesiyle Kocaeli, Sakarya, Yalova ve İstanbul’da anma etkinlikleri düzenlendi. 

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına devam edecek.

Kısaca düne bakalım.

Konya’da Kürt oldukları için saldırıya uğradıkları basında yer alan Dedeoğlu ailesinin evine 30 Temmuz’da silahlı saldırı düzenlenmiş ve yedi kişi öldürülmüştü. Katliamın ardından görevi ihmalle suçlanan Meram İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Akbaba’nın görev yeri değiştirildi. Medyascope’tan Özgür Özdemir’e konuşan ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut, “Görevli komiser ve polislerin de görevden alınması gerekiyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı, yurtdışına çıkışlarda iki doz BioNTech şartı aşı isteyen ülkeler olması nedeniyle, iki doz Sinovac üzerine bir doz BioNTech yaptıranlara dördüncü doz aşı hakkı tanımlandı. Birçok uzman ve sağlık örgütü, bakanlığın bu kararına dördüncü doz aşının bilimsel verilere dayanmadığı gerekçesiyle tepki gösterdi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), “Etkinlik ve güvenlik verileri olmadan dördüncü doz konusunda öneri yapılabilmesi mümkün değildir” dedi.

Milli voleybolcu Ebrar Karakurt, kız arkadaşı ile fotoğraf paylaşmış, gelen homofobik tepkiler nedeniyle paylaştığı fotoğrafı kaldırmak zorunda kalmıştı.  Sosyal medya kullanıcılarının yanı sıra voleybol camiasından da Karakurt’a destek yağıyor. Türkiye Voleybol Federasyonu Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Kurtaran Mumcu, “Ebrar Karakurt, Türk voleybolunun yetiştirdiği en önemli ve istikbal vaat eden oyuncularından biridir. Herkesin özel hayatı kendisine aittir. Gerisi lafügüzaftır” dedi. Eczacıbaşı Spor Kulübü ise Twitter’dan, “Sporcunun spora olan saygısı ve sahada verdiği mücadele önemlidir. Herkes için özel hayata saygı” mesajını paylaştı.

Şimdi de sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de ilk hafta, dün akşam oynanan üç maç ile sona erdi. Trabzonspor, deplasmanda Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’u 5-1 ile geçerken Demir Grup Sivasspor kendi sahasında İttifak Holding Konyaspor’a 1-0 mağlup oldu. Haftanın kapanış maçında ise Galatasaray, deplasmanda GZT Giresunspor’u 2-0 mağlup etti. 

Süper Lig’in ilk haftasında alınan sonuçlar:

Beşiktaş 3-0 Çaykur Rizespor

Vavacars Fatih Karagümrük 3-2 Gaziantep FK

Altay 3-0 Yukatel Kayserispor

Atakaş Hatayspor 1-1 Kasımpaşa

Medipol Başakşehir 0-1 Aytemiz Alanyaspor

Adana Demirspor 0-1 Fenerbahçe

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor 1-5 Trabzonspor

Sivasspor 0-1  İttifak Holding Konyaspor

GZT Giresunspor 0-2 Galatasaray

Bu arada Giresunspor-Galatasaray maçında ilginç bir olay yaşandı. Sarı-kırmızılı futbolcu Marcao tartışma yaşadığı takım arkadaşı Kerem Aktürkoğlu’na yumruk attı. Marcao, VAR incelemesi sonrası oyundan atıldı. Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, “Kendi arkadaşıyla böyle bir pozisyona gireni ilk kez görüyorum. Ne olursa olsun hoş değil. İkisi de bizim oyuncumuz ama Kerem kıymetlimiz” dedi.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım

Dünyanın gözü Afganistan’da. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi ile ülkedeki ilerleyişini sürdüren Taliban, iki gün önce başkent Kabil’e girdi. Taliban’ın kente girmesiyle beraber Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti. Gani, felaketi ve kan dökülmesini engellemek için ülkeden ayrıldığını açıkladı. 

Taliban’ın ülkeyi 20 yıl sonra geri almasının ardından, Afganistan’da yaşayanlar Kabil’i terk etmek istedi ve izdiham yaşandı. Kabil Havalimanı’nda izdihamlar nedeniyle en az beş kişi yaşamını yitirdi. 

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Afganistan’dan çekilme kararının tamamen arkasında olduğunu söyledi. 

BBC Türkçe’nin haberine göre İngiltere hükümeti, başta kadınlar ve kız çocukları olmak üzere Afganlar’ın ülkeye yerleştirilmesi ile ilgili bir plan açıklamaya hazırlanıyor.

Özbekistan Savunma Bakanlığı, bir Afgan askeri jetinin sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürüldüğünü duyurdu.

Şimdilik Kabil Büyükelçiliği’ni açık tutan Türkiye, Kabil Havalimanı’nın güvenliğini üstlenmeyle ilgili planını durdurdu. 

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Afganistan’da yaşananlar nedeniyle olağanüstü toplanacak.

Haiti’de cumartesi günü 7,2 şiddetinde deprem meydana gelmişti. Deprem nedeniyle hayat durma noktasında geldi ve ülkede bir aylık olağanüstü hal ilan edildi. Yaklaşık 7 bin kişi zelzele nedeniyle yaralanırken, bin 419 kişi yaşamını yitirdi. Çok sayıda insanın kaybolduğu bildirildi. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.