Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban karşıtı lider Ahmet Mesud: “Taliban ile barışçıl görüşmeler yapmayı umuyorum ancak savaşmaya da hazırım”

Afganistan’da 2001 yılında Taliban tarafından öldürülen Tacik lider Ahmet Şad Mesud’un oğlu Ahmet Mesud, bir hafta önce başkent Kabil’de iktidarı ele geçiren Taliban ile barışçıl görüşmeler yapmayı umduğunu ancak aksi durumda “savaşmaya da hazır olduklarını” söyledi.

Afganistan’ın kuzeydoğusundaki Pençşir Vadisi’nde Taliban’a karşı direniş başlattığını belirten Ahmet Mesud, Kabil’in kuzeybatısındaki vadiden telefon ile Reuters’a verdiği demeçte, “Taliban ile ilerlemenin tek yolunun müzakere olduğunu biliyoruz. Taliban’ın da bunu fark etmesini umuyoruz” dedi.

Ahmet Mesud

“Savaşmaya hazırız fakat bir savaşın patlak vermesini istemiyoruz”

Afganistan’ın 1980 yılındaki Sovyet karşıtı direnişinin önde gelen liderlerinden biri olan Ahmet Şah Mesud’un oğlu Ahmet Mesud, Taliban güçlerinin Pençşir’i işgal etmeye kalkması halinde “savaşmaya hazır olduklarını” belirtti ve ekledi: “Bir savaşın patlak vermesini istemiyoruz.”

Kabil’in düşmesinden bu yana teyit edilen tek çatışmada, Taliban karşıtı güçler, geçen hafta kuzeydeki Baglan ilinin Pençşir sınırındaki üç bölgeyi dün (22 Ağustos) geri aldı. Ancak Mesud, bölgedeki operasyonu kendisinin organize etmediğini söyledi.

Vadiyi hâlâ çevreleyen Sovyet zırhlı araçlarının enkazı, Pençşir’in geçmişte ne kadar zor mağlup edildiğini gösterse de birçok gözlemci, Mesud’un güçlerinin dış destek olmadan uzun süre direnip direnemeyeceğini sorguluyor.

“Afganistan’da başka bir kimlik kabul etmek istemeyen birçok insan var”

Mesud, kendisinin yanında yer alan asker sayısının altı binden fazla olduğunu söyledi ve Taliban’ın savaşmaya gelmesi durumunda uluslararası desteğe ihtiyaç duyacağını da belirtti. Mesud, “Diğer birçok ilden de Pençşir’e sığınan, yanımızda duran ve Afganistan’da başka bir kimlik kabul etmek istemeyen çok sayıda insan var” dedi.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.