Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El Kaide’den Taliban’a “tebrik”

Taliban’ın Afganistan’da kontrolü hızlıca devralması uluslararası kamuoyunu endişelendirirken, Afganistan’ın El Kaide benzeri örgütlerin yeniden yapılanacağı bir yer olmasından korkuluyor. El Kaide’nin Güney Asya yapılanması, Taliban’ı kazandıkları “zafer” için kutladı. Açıklamada, “Cihat kendimizi savunmanın yegâne yoludur. Batı destekli demokratik süreci desteklemek yerine bu işgalcilere karşı başkaldırmalıyız” denildi.

Taliban’ın Afganistan’daki hakimiyeti, El Kaide’nin yeniden dirilişi ihtimalini akıllara getiriyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), bir yandan kendi sınırları içindeki aşırıcılığı durdurmaya çalışırken diğer yandan, Rusya ve Çin’den gelebilecek olası siber saldırılara hazırlanıyor.

ABD ile NATO güçlerinin Afganistan’dan hızla çekilmesi ve Taliban’ın ülkede giderek artan hakimiyetini değerlendiren eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Terörle Mücadele Kıdemli Direktörü Chris Costa, “Bence El Kaide’nin bir fırsatı var ve bu fırsattan yararlanacaktır. Taliban’ın iktidarı geri alacak olması El Kaide benzeri yapıları canlandıracaktır” dedi.

Öte yandan, El Kaide’nin ABD’ye yönelik bir saldırı yapabilecek kapasitesinin bulunup bulunmadığı da tam olarak bilinmiyor. El Kaide’nin kapasitesinin son 20 yılda büyük oranda tahrip edildiği belirtilirken ABD’nin, son 20 yılda gözetim teknolojileri ve diğer koruyucu önlemlerle kendisini güçlendirdiği biliniyor.

BMGK: El Kaide’nin üst düzey liderleri, silahlı milisler ile birlikte Afganistan’da

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) haziran ayında yayımladığı bir raporda, El Kaide’nin üst düzey liderlerinin, yüzlerce silahlı milisle birlikte Afganistan’da bulunduğu bilgisi yer aldı.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, cuma günkü (20 Ağustos) açıklamasında, El Kaide’nin Afganistan’da varlığını sürdürdüğünü ancak ülkedeki istihbarat toplama kapasitesinin azalması nedeniyle militanlara yönelik tam bir sayı vermenin mümkün olmadığını söyledi.

Her ne kadar Taliban ve El Kaide ABD’ye karşı bir tehdit olarak görülse de artık denklemde bir başka aktör daha var: IŞİD. Taliban ve IŞİD geçmişte birbirleriyle savaşmıştı. Ancak şu günlerde Batılı ülkelerdeki asıl endişe, Afganistan’ın ABD’ye veya diğer ülkelere saldırmaya kararlı çok sayıda radikal İslamcı terör örgütü için güvenilir bir liman olma ihtimali.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan pazartesi günü (23 Ağustos) gazetecilere verdiği demeçte, “terörle mücadelenin sahada güçlü bir askeri varlık olmadan da başarıyla sürdürülebileceğini” belirtti. Sullivan, El Kaide’nin şu anda ABD’ye saldırma kabiliyetine sahip olduğuna inanmadığını da sözlerine ekledi.

El Kaide, iki yıl içinde ABD topraklarına yönelik tehdit oluşturabilir

Georgetown Üniversitesi’nden terör uzmanı Bruce Hoffman, “Bana göre 2001’i bugünle kıyaslayamayız. Bugün, çok daha geniş ve daha iyi organize edilmiş bir bürokrasi var. Fakat bürokrasi özellikle terörle bağlantılı olmayan taleplerle uğraşıyor” diye konuştu.

Bruce Hoffman

Hoffman, El Kaide’nin Afganistan’ı ABD’ye yönelik saldırılar için bir üs olarak kullanabileceğine ise ihtimal vermiyor. Ancak Hoffman’a göre El Kaide, bölgedeki “koordinasyon işlevini” yeniden kurgulayarak kendisi gibi gruplarla birlikte çalışabilir ya da onları saldırılar için teşvik edebilir.

Biden yönetiminden yetkililer geçen hafta ABD Kongresi’nde son duruma istinaden sundukları raporda, El Kaide gibi terör örgütlerinin beklenenden çok daha hızlı büyüyebileceğini vurgulamıştı. Haziran ayında da Pentagon’un üst düzey yöneticileri, El Kaide gibi aşırılık yanlısı bir grubun Afganistan’da yeniden canlanabileceğini ve ABD ordusunun çekilmesini takip eden iki yıl içinde ABD topraklarına yönelik tehdit oluşturabileceğini söylemişti.

Birleşmiş Milletler (BM) de geçen hafta, El Kaide’nin en az 15 Afgan vilayetinde faal olduğu ve örgütün Güney Asya’daki kolunun varlığını “Taliban şemsiyesi altında” sürdürdüğü bilgisini paylaşmıştı.

El Kaide: “Batı destekli demokratik süreci desteklemek yerine, işgalcilere karşı başkaldırmalıyız”

El Kaide’nin Güney Asya kolu pazartesi günkü (23 Ağustos) açıklamasında, Taliban’ı askeri zaferinden dolayı kutladı. Kutlama mesajının Taliban sözcüsünün El Kaide’nin Afganistan’da bulunduğu bir zamanda gelmesi dikkat çekti.

Urduca yayımlanan bildiride, Taliban’ın ABD’ye ve onun müttefiklerine karşı kazandığı zafer övüldü. Bu “zaferin” dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar için son derece kutsal olduğu vurgulandı.

Mesajda, “Bu ‘zafer’, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların ayağa kalkması ve işgalcilere karşı cihada çıkması için bir mesajdır. Cihat kendimizi savunmanın yegâne yoludur. Batı destekli demokratik süreci desteklemek yerine bu işgalcilere karşı başkaldırmalıyız” ifadesine yer verildi.

El Kaide ile bağlantılı ve örgütün propaganda mecrası Küresel İslami Medya Cephesi (Global Islamic Media Front) de Taliban’ı övdü ve yaşananları ABD emperyalizmine karşı bir zafer olarak nitelendirdi.

Açıklamada, “Allah’ın izniyle, İslam Emirliği’nin ve Afgan halkının cihadı sayesinde, ‘imparatorlukların mezarlığının’ yeni kurbanı küresel inançsızlığın lideri Amerika ve onun NATO müttefikleri oldu” ifadesine yer verildi.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.