Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM: “Taliban, BM ofislerini basıp personeli tehdit ediyor”

Taliban’ın, yabancı ülkeler ya da kuruluşlar için çalışan Afganlar’a dönük tehditlerinin daha başkent Kabil’i ele geçirmeden başladığı söyleniyordu. Geçen günlerde sızdırılan bir Birleşmiş Milletler (BM) raporunda, Taliban’ın BM ofislerini yağmaladığı ve personeli tehdit ettiği bilgisi yer aldı. BM için çalışan bir Afgan, “BM, Taliban tehdidi altındaki Afgan personeli bir an evvel buradan tahliye etmelidir” dedi.

Taliban, Afganlar’a ve Batılı güçlere insan haklarına saygı göstereceklerine dair güvence vermeye çalışıyor fakat sürekli olarak gelen misilleme raporları Taliban rejimine olan halihazırdaki çok düşük güveni de yerle yeksan etmişe benziyor.

Reuters’a göre, sızdırılan 21 Ağustos tarihli BM risk değerlendirmesi raporunda, Taliban içinde “tutarlı bir komuta ve kontrol” mekanizmasının olmadığı belirtildi.

Taliban, BM ofislerine ve personeline yönelik saldırılar hakkında yorum yapmazken, bildirilen suistimallerin araştırılacağını duyurdu. Örgüt daha önce, yardım kuruluşlarının Afganistan’da siyasi etki yaratmamak kaydıyla çalışmalarına devam edebileceğini ve bundan memnuniyet duyacaklarını açıklamıştı.

BM ise sızdırılan güvenlik belgeleri hakkında yorum yapmayacağını açıkladı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, “Kabil’de görevli yetkililer, BM personelinin ve binalarının güvenliğinden sorumludur. Bu konuda onlarla iletişim halindeyiz” dedi.

Afganistan’da üç bin Afgan BM personeli bulunuyor

Afganistan’daki 300 yabancı personelinin yaklaşık üçte birini Kazakistan’a yerleştiren BM, Afgan halkına yardım etmek için sahadaki varlığını sürdürmek istediğini de her defasında tekrarlıyor.

Afganistan’da yaklaşık üç bin Afgan BM personeli bulunuyor. Bir BM sözcüsü, Taliban tehdidi altındaki Afgan personeline diğer ülkelerin vize vermesi veya bazılarının geçici olarak o ülkelere yerleştirilmesi için çeşitli devletlerle temas halinde olduklarını belirtti.

15 Ağustos’ta Taliban’ın Kabil’e girmesinden bu yana binlerce kişi Afganistan’dan kaçtı. Havalimanı büyük bir insani trajediye sahne oldu. Pek çok insan, Taliban’ın uygulayacağı katı İslami yönetim altında yaşamamak ya da Taliban’ın hedefi olmamak için havalimanına akın etti.

Ailelerimize ne olacak? Kadın olarak bize ne yapacaklar?”

Birkaç yıldır BM için çalışan Afgan bir kadın, Reuters’a adının açıklanmaması koşuluyla verdiği demeçte, “Tanıdığım her kadın benimle aynı korkuyu yaşıyor. İşimiz için cezalandırılacak olursak çocuklarımıza ne olacak? Ailelerimize ne olacak? Kadın olarak bize ne yapacaklar?” dedi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir başka Afgan BM çalışanı, en az 50 Afgan personelinin Taliban tarafından uyarıldığını veya tehdit edildiğini bildiğini söyledi ve “BM, Taliban tehdidi altındaki Afgan personeli bir an evvel buradan tahliye etmelidir” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres salı günü (24 Ağustos) Afganistan’daki personele gönderdiği video mesajında, yaşanan taciz ve yıldırma olaylarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Guterres, “İlgili tüm aktörlerle sürekli temas halinde olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, güvenliğinizi ve esenliğinizi sağlamak, ihtiyaç duyulan yerlerde çözüm bulmak için çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.