Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pegasus Havayolları sendikaya üye olan çalışanları işten çıkardı – İşten çıkarılan kabin memuru: “Pegasus’a sendika girecek, işimize geri döneceğiz”

Pegasus Havayolları’nda sendikal örgütlenme çalışması başlatan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Nakliyat-İş Sendikası’na üye olan çalışanlar işten çıkarıldı.

Şevket Sabancı’nın kurucusu olduğu ve Ali Sabancı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttüğü Esas Holding’e ait Pegasus Havayolları’nda, salgın dönemindeki işten çıkarma yasağının kalkmasıyla birlikte “performans düşüklüğü” gerekçe gösterilerek çoğunluğunu Nakliyat-İş üyesi çalışanların oluşturduğu çok sayıda kişi işten çıkarıldı.

Pegasus Havayolları’nda kabin memuru olarak çalışırken işten çıkarılan Gökçen Elif Karaltı, Medyascope‘a konuştu. 2015 yılında misafir hizmetleri memuru olarak işe başlayan Karaltı, 2019’da sınavlara girerek kabin memurluğuna geçti. 2 Temmuz 2021 günü ise işten çıkarıldı.

“Kurumsallıktan uzak, mobbing var”

İşe ilk başladığında asgari ücret düzeyinde ücret aldığını belirten Karaltı, “2019 yılında kabin hizmetlerine geçme gerekçem, daha iyi şartlarda çalışmak, daha iyi bir maaş almaktı. Çok fazla bir değişiklik olmadığını gördüm. Kabin hizmetlerinde de çalışma süreleri, çok uzun mesai saatleri, çok az ücretlendirme, yaz ayrı kış ayrı ücretlendirme gördüm. Kabin hizmetleri ve misafir hizmetleri de kurumsallıktan uzak, mobbing var. Bu sebeple sendikalı olmak istedim” dedi.

İşten çıkarıldığını telefonla öğrenen Karaltı, “2 Temmuz günü insan kaynaklarından arandık. İsmini söylemeyen görevli, iş aktimizin feshedildiğini söyledi. Sorduğumuzda bilgi vermeden konuyu kapattı. Noterden gelecek kâğıtta yazılı olacağını söyleyerek telefonu kapattı” diye konuştu.

“Havacılıkta iki şirket var”

Havayolu şirketlerinin azalması nedeniyle çalışanların seçeneği kalmadığını belirten Karaltı ekledi: “Havayolu çalışanları ortada olan firmalara mecbur kalıyor. Havacılık Türk Hava Yolları (THY) tekelinde, bir de low-cost (düşük bütçeli) firma Pegasus var. Bu sektörde çalışanlar iki şirketten birine katlanmak zorunda. İşverenler, çalışanın mecbur kaldığını bilince ‘Beğenmiyorsan kapı orada diyor.”

“Bu kadarına cesaret edeceklerini düşünmüyorduk”

Tazminatsız işten çıkarılmalarının kendilerini derinden sarstığını belirten Karaltı, “Yeni çocuğu olan arkadaşlarımız vardı. Bekar olup ailesiyle yaşayanlar kendini idare edebildi fakat evli çocuklu olanlar için durum çok daha zor” dedi.

Pegasus’un sendikaya negatif baktığını bildiklerini söyleyen Karaltı, “Atılma süreci bize tokat gibi çarptı. Bu kadarına cesaret edeceklerini düşünmüyorduk” diye konuştu.

Şirketin, çalışanlara sendikaya üye olmamaları konusunda WhatsApp gruplarından uyarıda bulunduğunu belirten Karaltı, yine de umutlu: “Pegasus’a sendika girecek. Kimsenin sendikaya üye olmaktan korkmaması lazım. İşimize geri döneceğimize inanıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.