Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fenerbahçe ve Galatasaray UEFA Avrupa Ligi gruplarında yer almaya hak kazanırken, Trabzonspor ve Sivasspor Avrupa kupalarına veda etti

Temsilcilerimizin, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi gruplarına kalabilmek için mücadele ettiği play-off turu karşılaşmalarının sonuçları belli oldu. Galatasaray, play-off turu rövanş maçında Danimarka’nın Randers takımını konuk ettiği maçta 2-1 galip gelerek toplamda 3-2’lik skorla UEFA Avrupa Ligi gruplarına kaldı. Finlandiya temsilcisi HJK Helsinki’yi deplasmanda 5-2 mağlup eden Fenerbahçe, toplamda 6-2’lik skorla UEFA Avrupa Ligi grup aşamasında mücadele etmeye hak kazandı.

Bu sezon ilk kez gerçekleşecek UEFA Konferans Ligi gruplarına kalmak için deplasmanda Roma ile karşılaşan Trabzonspor, sahadan 3-0’lık mağlubiyetle ayrıldı ve toplamda 5-1’lik skorla Avrupa kupalarına veda etti. Sivasspor da deplasmanda Kopenhag’a 5-0 mağlup oldu ve toplamda 7-1’lik skorla Avrupa defterine noktayı koydu.

Galatasaray, Randers’ı 2-1 mağlup etti

Galatasaray, Recep Tayyip Erdoğan Stadı’nın ev sahipliği yaptığı, Belaruslu hakem Aleksei Kulbakov’un düdük çaldığı maçta Randers’ı yeni transferi Patrick van Aanholt’un ve Frederik Lauenborg (kk) golleriyle 2-1 mağlup ederek UEFA Avrupa Ligi gruplarına kaldı. Eşleşmenin ilk maçı Danimarka’da 1-1 sona ermişti.

Maçın 11. dakikasında sağ kanattan Tosin Kehinde ile gelişen atakta Marvin Egho’nun kafa vuruşu Galatasaray ağlarıyla buluştu ve Randers deplasmanda 1-0 öne geçti. 32. dakikada skoru eşitlemeye çok yaklaşan Galatasaray’da Sofiane Feghouli’nin ara pasında kaleci Patrik Carlgren’le karşı karşıya kalan ve rakibini geçen Mbaye Diagne’nin vuruşu direkten döndü.

İkinci yarının başında, 48. dakikada Taylan Antalyalı’nın baskısı ve Ryan Babel’in pası ile topla buluşan van Aanholt, net bir vuruşla topu ağlara gönderdi temsilcimize beraberliği getiren golü attı. Golün hemen ardından devam eden Galatasaray baskısı sonucu Diagne’nin, önce kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyon, ardından sağ çaprazdan çektiği sert şut ağlarla buluşmadı. İkinci yarıda oyuna dahil olan 21 yaşındaki Barış Alper Yılmaz’ın ısrarlı bindirmeleri sonucunda Randers savunması topu uzaklaştırmak isterken Lauenborg’a çarpan top gol oldu ve Galatasaray 2-1 öne geçti.

Baskılı bir oyun ortaya koyan Galatasaray rakip kaleye 11’i isabetli 25 şut çekerken üç topu da direkten döndü.

Galatasaray – Randers maçının özeti: 

Fenerbahçe, Enner Valencia’nın hat-trick’iyle rahat turladı.

UEFA Avrupa Ligi play-off turu rövanş maçında Fenerbahçe, Finlandiya’da Helsinki Futbol Stadyumu’na konuk oldu. Slovak hakem Ivan Kruzliak’ın yönettiği maçta Fenerbahçe HJK Helsinki’yi, Valencia’nın üç golüne eşlik eden 18 yaşındaki Fatih Şanlıtürk ve Matti Peltola’nın (kk) golleriyle 5-2 mağlup etti. Helsinki’nin golleri Roope ve Riku Riski’den geldi.

İstanbul’daki ilk maçı 1-0 kazanan Fenerbahçe, maçın 11. dakikasında Nazım Sangare’nın topu takibi ve pasında ceza sahasında topla buluşan Valencia’nın, sakince iki rakibinden kurtulup köşeye yaptığı vuruşla 1-0 öne geçti. Üç dakika sonra Valencia, bu sefer ceza sahası dışından yaptığı etkili vuruşla farkı ikiye çıkardı. 27. dakikada ceza sahasına gelen uzun pası iyi kontrol eden Roope Riski, dönerek yaptığı vuruşta Altay Bayındır’ı mağlup etti ve ilk yarının skorunu belirledi.

Maçın ikinci yarısında 52. dakikada Valencia, Miha Zajc’ın pasında çizgiye inen Nazım Sangare’nin ön direğe gönderdiği topa yaptığı şık topuk vuruşuyla hat-trick yaptı ve temsilcimizi 3-1 öne geçirdi. 88. dakika Helsinki’nin sol kanattan gelişen atağında gelen ortaya bekletmeden vuran Riku Riski, farkı tekrar bire indirdi.

Maçın sonunda bu gole hızlı reaksiyon gösteren Fenerbahçe’de, oyuna 81. dakikada dahil olan 2003 doğumlu Fatih Şanlıtürk, Luiz Gustavo’nun ceza sahasına gönderdiği topta soğukkanlı bir kontrol, dönüş ve vuruşla skoru 4-2 yaptı. Fenerbahçe’de son maçlarda düzenli şans bulan 21 yaşındaki Muhammed Gümüşkaya’nın sol kanattan ceza sahasına gönderdiği pasa müdahale etmek isteyen Peltola, topu kendi ağlarına gönderdi ve maç 5-2 sona erdi.

İlk maçın ardından ikinci maçta da forma şansı bulan 16 yaşındaki Arda Güler, 73. dakikada Mesut Özil’in yerine oyuna girdi. Fenerbahçe’de son üç maçta; UEFA Avrupa Ligi play-off birinci maçında oyuna sonradan dahil olan 2001 doğumlu Muhammed Gümüşkaya gol attı, Süper Lig’in ikinci haftasında Antalyaspor karşısında 2005’li Arda Güler asist yaparken, ikinci Helsinki maçında 18 yaşındaki Fatih Şanlıtürk de golle buluştu.

Helsinki – Fenerbahçe karşılaşmasının özet görüntüleri: 

Trabzonspor, zor rakibi karşısında iyi savaşmasına rağmen Avrupa kupalarına veda etti

UEFA Konferans Ligi play-off rövanş maçında Roma Olimpiyat Stadı’na çıkan Trabzonspor, sahadan Bryan Cristante, Nicolo Zaniolo ve Stephan El Shaarawy’nin kaydettiği gollerle 3-0 mağlup ayrıldı ve Avrupa kupalarına veda etti. Maçta Sırp hakem Srdjan Jovanovic düdük çaldı. İlk maçta Roma, Şenol Güneş Spor Kompleksi Medical Park Stadyumu’ndan 2-1’lik galibiyetle ayrılmıştı.

16. dakikada girdiği ikili mücadele sonucu yerde kalan Andreas Cornelius, oyuna devam edemedi ve yerine Djaniny dahil oldu. 20. dakikada Rick Karsdorp’la gelişen Roma atağı, Cristante’nin ceza sahası dışından düzgün vuruşuyla sonlandı ve Roma maçta 1-0 öne geçti. İkinci yarıda 45 ile 64. dakika arasında etkili bir oyun ortaya koyan Trabzonspor, 47. dakikada Marek Hamsik’in kullandığı köşe vuruşunda Vitor Hugo’nun kafa vuruşu ve 62. dakikada Hamsik’in ceza sahasından çektiği şutla gole yaklaştı ancak skoru eşitleyemedi.

Trabzonspor’un tehlikeli pozisyonunun ardından 64. dakikada Jordan Veretout’un ara pasında kaleciyle karşı karşıya kalan Zaniolo, farkı ikiye çıkardı. 68. dakikada sakatlığı nedeniyle oyuna devam edemeyen Bruno Peres’in yerine giren Serkan Asan, temsilcimizin maçtaki ikinci zorunlu değişikliği oldu. 84. dakikada rakiplerinden sıyrılarak ceza sahasında şutunu çeken El Shaarawy, skoru 3-0’a getirdi ve maçın sonucunu belirledi.

Maçın ardından açıklamalarda bulunan Roma Teknik Direktörü Jose Mourinho, Trabzonspor’u övdü ve tebrik etti. Portekizli çalıştırıcı, “Trabzonspor çok kaliteli bir takım. İyi oynadılar ama futbol bu. Onları da tebrik ederim” diye konuştu.

Roma – Trabzonspor maçının özeti: 

Güçlü rakibine diş geçiremeyen Sivasspor’un Avrupa macerası son buldu

UEFA Konferans Ligi’ne katılmak için mücadele eden bir diğer temsilcimiz Sivasspor, Parken Stadı’nda Lawrence Visser’in düdük çaldığı maçta Danimarka temsilcisi Kopenhag’a 5-0 mağlup oldu. Ev sahibinin golleri Jens Stage, Mohammed Daramy, Lukas Lerager, Pep Mas Biel ve Rasmus Hojlund’dan geldi. Sivas’ta oynanan ilk maç 2-1 Kopenhag’ın üstünlüğüyle sona ermişti.

24. dakikada Pep Biel’in duran topta yaptığı ortaya zor bir kafa vuruşu yapan Stage, takımını 1-0 öne geçirdi. 39. dakikada sol kanattan topla ceza sahasına giren Daramy, topu sağa çekip şutunu çekti ve farkı ikiye çıkardı.

İkinci yarıda 57. dakikada önde baskı sonucu kazanılan topla gelişen Kopenhag atağında Lerager, yaptığı yerden vuruşla topu ağlara gönderdi ve skoru 3-0’a getirdi. 62. dakikada Daramy ve Stage’in servisiyle ceza sahasında topla buluşan Pap Biel, farkı dörde çıkaran golü attı. 76. dakikada kaleciyle karşı karşıya kalan Jojlund, maçın skorunu belirledi: 5-0.

Süper Lig’de 2020-2021 sezonunu beşinci sırada tamamlayan Sivasspor, UEFA Konferans Ligi 2. eleme turunda Moldova temsilcisi Petrocub’u evinde ve deplasmanda 1-0’lık skorlarla elemişti. 3. turda Gürcistan temsilcisi Dinamo Batum’la eşleşen Sivasspor, deplasmanda 2-1 yendiği rakibiyle Yeni Sivas 4 Eylül Stadyumu’yla 1-1 beraber kalarak play-off turuna yükselmişti.

Kopenhag – Sivasspor karşılaşmasının özet görüntüleri: 

UEFA Avrupa Ligi kura çekimi saat 13.00’te

UEFA Avrupa Ligi gruplarına kalmayı başaran Fenerbahçe ve Galatasaray, kulüp başına 3.6 milyon euro organizasyona katılım ödül parasını elde etti. Avrupa Ligi’nde grup kuraları bugün saat 13.00’te İstanbul’da çekilecek. Grup kuraları öncesinde Fenerbahçe 3. torbada yer alırken Galatasaray kuraya 4. torbadan girecek. Bu sonuçların ardından 2021-2022 sezonunda ülkemizi Avrupa’da Beşiktaş UEFA Şampiyonlar Ligi’nde, Fenerbahçe ve Galatasaray Avrupa Ligi’nde temsil edecek. Dünkü (26 Ağustos) sonuçların ardından güncel UEFA ülkeler sıralamasında 17. sıraya yükseldik.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler