Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sivas-Gökpınar Gölü’ndeki yapılaşma mahkeme kararıyla kesin olarak durduruldu – Gökpınar Sivil İnisiyatifi Temsilcisi Aydan Çelik: “Sit alanlarına bir çivi bile çakılmaması gerekirken bina yapıldı”

Sivas’ın Gürün ilçesinde bulunan “doğal koruma alanı” statüsündeki Gökpınar Gölü çevresinde süren yapılaşma çalışmaları, Sivas İdare Mahkemesi tarafından “hukuka aykırı olduğu” ve “telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağı” gerekçesiyle 13 Temmuz’da durdurulmuş, Sivas Valiliği, davaya konu bölgelerin sit alanı içinde olup olmadığının bilinmediği gerekçesiyle karara itiraz etmişti. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, 11 Ağustos’ta kararda yasaya aykırılık bulunmadığını belirterek itiraz istemini reddetti. Gökpınar Sivil İnisiyatifi Temsilcisi Aydan Çelik, süreci Medyascope’a değerlendirdi.

Sivas Valiliği, Sivas İdare Mahkemesi tarafından 13 Temmuz’da yürütmenin durdurulmasının ardından itirazda bulunarak kararın iptal edilmesini istedi. İtiraz dilekçesinde bilirkişi raporunda hatalı tespitler yapıldığını öne süren valilik, kararın bilirkişi raporundaki tespitlere dayanılarak verildiğini ve bu nedenle yürütmenin durdurulmasının “hukuka aykırı” olduğunu, ayrıca dava konusu olan bölgelerin sit alanı içinde olup olmadığının bilinmediğini belirtti. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, 11 Ağustos’ta “hukuka aykırılık” iddiasını reddederek valiliğin itiraz talebini reddetti, karar kesinleşti.

Çok büyük bir tahribat olmasa da çok büyük bir israf yaptılar

Medyascope’a karar hakkında konuşan Gökpınar Sivil İnisiyatifi Temsilcisi Aydan Çelik, başından beri projeye karşı olduklarını fakat valiliğin itirazları dinlemeden inşaat faaliyetlerine başladığını belirterek şunları söyledi:

“Biz daha planlar bile onaylanmadan buna itiraz ettik, hukuken sonuç alamayacaklarını, yapılaşmaya başlarlarsa yaptıkları her şeyi yıkmak zorunda kalacaklarını söyledik. Buna rağmen yapılaşmaya başladılar, çok büyük bir tahribat olmasa da çok büyük bir israf yaptılar, bitki örtüsünü zedelediler. Günübirlik kullanımı azaltmaları gerekirken yoğunlaştıran bir uygulama yaptılar. Bir de orada henüz işletmeye açılmayan bir bina yaptılar. O binayı asli zarar olarak değerlendirebiliriz. Esas amaç bu bölgeyi konaklamaya açmaktı. 15 tane bungalov projesi vardı. Tabii bu Gökpınar için yıkım olurdu. Buna hiç başlayamdılar ve o bölgede bir tahribat olmadı.”

“Sit ilan edildikten sonra da inşaat devam ediyordu”

Sit alanı ilan edilir edilmez inşaatların durdurulması gerektiğini belirten Çelik, “Sit sırasında orada inşaat devam ediyordu. Aslında sit ilan edilir edilmez hukuken inşaat faaliyetlerinin durdurulması gerekirdi. Bir çivi bile çakmamanız gerekir. Fakat bizim valilik inşaatlara devam etti” dedi.

Valilik, sit alanının neresi olduğunu bilmediğini söylüyor

Valiliğin itiraz dilekçesindeki ifadeleri utanç verici bulduğunu belirten Çelik, “Valilik itiraz dilekçesinde, utanç verici bir ifade kullanıyor. ‘Sit alanlarıyla bizim proje alanlarımızın çakışıp çakışmadığı henüz tam olarak net değil’ diyor. Valiliğin sit alanı ilan edilir edilmez sit alanının nereleri kapsadığını bilip oralara sahip çıkması lazım ama valilik, ‘Ben sitin neresi olduğunu bilmiyorum’ diyor. Ya mahkemeyi yanıltmaya çalışıyor ya da gerçekten bilmiyorlar. İkisi de vahim, utanç verici” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Sivas Valiliği, 9 Ekim 2020 tarihinde aldığı “Gürün Gökpınar Gölü Nazım İmar Planı değişikliği” kararı ile göl etrafında yapılaşmaya izin vermiş ve tepkilere rağmen, yargı süreci beklenmeden inşaat faaliyetlerine başlamıştı. Gölün çevresi 2021’in Mart ayında sit alanı ilan edilerek korumaya alınsa da valilik, bölgedeki inşaat faaliyetlerine devam etmişti.

Bunun üzerine Sivas İdare Mahkemesi’ne dava açan Gürün Sivil İnisiyatifi ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yürütmenin durdurulmasını istemişti.  Davaya sunulan bilirkişi raporunda söz konusu imar planının yürürlükteki mevzuat, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına göre “kamu yararı açısından uygun olmadığı” tespitine yer verilmiş, ayrıca Sivas Valiliği’nin güncel olmayan haritalar kullanarak ve ilgili kurumların görüşlerini dikkate almadan plan hazırladığına vurgu yapılmış, Gökpınar Gölü 2. Etap 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın “hukuka aykırı olduğu” belirtilmişti.

Sivas İdare Mahkemesi, bilirkişi raporundaki tespitlerden yola çıkarak imar planının hayata geçirilmesinin bölgede telafisi güç zararlar doğurabileceğini belirterek, 13 Temmuz’da yürütmeyi durdurmuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.