Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Koca: “Türkiye’de 15 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 31,4’ü tütün ürünü kullanıyor”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in tütün kullanımına ilişkin istatistiki verilerin açıklanması istemi ile 2019 yılında verdiği soru önergesini yanıtladı. Koca, 2019’da meydana gelen 435 bin 941 ölümün 87 bin 188’inin tütüne atfedilen hastalıklar sebebiyle meydana geldiğini tahmin ettiklerini açıkladı. Koca ayrıca, Türkiye’de 15 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 31,4’ünün tütün ürünü kullandığını söyledi. Bakan Koca’nın açıkladığı verilere ilişkin konuşan CHP Niğde Milletvekilli Ömer Fethi Gürer, “Zararlı olsa da tütün tüketimi devam ediyor ama artık çiftçi ve işçi bu alanda sayısal olarak çok geriledi” dedi.  

CHP Niğde Milletvekilli Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) 18 Temmuz 2019 tarihinde bir soru önergesi vermiş ve Türkiye’de tütün kullanımına ilişkin istatistiklerin açıklanmasını istemişti. Gürer’in 2019 yılında verdiği soru önergesine 18 Ağustos 2021 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan yanıt geldi. Koca, 15 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 31,4’ünün ara sıra ya da her gün tütün ürünü kullandığını ve 2019 yılında 87 bin 188 kişinin tütün ürünü kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

“15 yaş ve üzeri nüfusta tütün kullanımı yüzde 31,4”                                                                                                       

Bakan Koca’nın açıkladığı verilere göre Türkiye, tütün kullanımı konusunda 48 Avrupa ülkesi arasında 22. sırada yer alıyor. Koca, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2019 yılında yayımladığı Avrupa Tütün Kullanım Trendi Raporu‘na değinerek, dünya genelinde tütün kullanımını nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarına yönelik harcamaların toplam maliyeti 1.4 trilyon dolarken Türkiye’de 50 milyar TL olduğunu açıkladı. 

CHP’li Gürer, 2019 yılında verdiği soru önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istemişti: 

-Türkiye’de kaç milyon kişi tütün ve tütün mamulü kullanmaktadır?

-Tütün ve tütün mamulü kullananların yaş gruplarına ve cinsiyete göre dağılımı nedir?

-Ülkemizde sigaraya başlama yaşı kaçtır?

-Son beş yıl itibariyle ülkemizde tütün ve tütün mamulü kullanım oranı nedir?

-Tütün ve tütün mamulü kullanımı ülkemizde yakalanma sıklığına göre hangi hastalıklara sebep olmaktadır?

-Son beş yıl itibariyle tütün ve tütün mamulü kullanımı nedeniyle hayatını kaybeden yurttaşlarımızın sayısı kaçtır?

-Türkiye, tütün ve tütün mamulü tüketiminde dünya genelinde kaçıncı sırada yer almaktadır?

-Tütün ve tütün mamulü kullanımının ülkemize yıllık maliyeti ne kadardır?

“2019 yılında 87 bin 188 ölüm, tütüne atfedilen hastalıklar sebebiyle meydana geldi”

Gürer’in verdiği soru önergesine Fahrettin Koca’nın verdiği yanıt şöyle: 

“Türkiye Sağlık Araştırması verilerine göre, ülkemizde 15 yaş ve üzeri nüfusta her gün ve ara sıra tütün ürünü kullanım oranı yüzde 31,4’tür. Ülkemizde 2019 yılında meydana gelen 435 bin 941 ölümün 87 bin 188’inin tütüne atfedilen hastalıklar sebebiyle meydana geldiği tahmin edilmektedir. Bu veriler doğrultusunda Türkiye, 48 Avrupa ülkesi içinde 22. sıradadır.

Tütün ürünü kullanımı başta kanserler olmak üzere, solunum sistemi hastalıkları, dolaşım sistemi hastalıkları, serebro-vasküler olay (inme), sindirim sistemi hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları, Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara, infertilite (kısırlık), erken menapoz gibi üreme sistemi sorunlarına sebep olmaktadır. Bununla birlikte Ulusal Hastalık Yükü 2017 Araştırması verilerine göre ülkemizde, en önemli risk faktörlerinin başında tütün kullanımı olan ve erken ölüme sebep olan hastalıklar arasında sırasıyla: iskemik kalp hastalıkları, inme, akciğer kanseri, KOAH, Alzheimer hastalığı ve hipertansif kalp hastalıkları yer almaktadır.”

“Tedavi giderleri, iş gücü kayıpları ve erken ölümlere ilişkin yıllık harcamalar 50 milyar TL’den fazla”

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Tütün Kullanım Trendi 2019 Raporu verilerine göre tüm dünyada, tütün ürünü kullanımının sebep olduğu sağlık hizmeti harcamaları ve işgücü kayıplarının yıllık maliyeti 1.4 trilyon dolardır. DSÖ ile bakanlığımız işbirliğinde hazırlanan, Türkiye’de Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü İçin Yatırım Gerekçeleri 2018 Raporu verilerine göre ülkemizde sadece kalp damar hastalıkları, kanserler ve kronik solunum sistemi hastalıkları gibi en büyük risk faktörü tütün ürünü kullanımı olan hastalıklara yönelik tedavi giderleri, işgücü kayıpları ve erken ölümlere ilişkin yıllık harcamalarının bile 50 milyar TL’den fazla olduğu tahmin edilmektedir.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği cevabı değerlendiren Gürer ise şöyle konuştu: 

“Ülkemizde Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TEKEL) özelleştirilmesi ile 400 bini bulan tütün üreticisinin önemli bölümü mağdur oldu. TEKEL’den sonra tütünün pazar kontrolü yabancı ülke şirketlerinin kontrolüne geçti. İktidar yerli tütün üreticisine adeta eziyet etti. Tütün çiftçisi bitti ve bu süreç yabancı şirketlere yaradı. Zararlı olsa da tütün tüketimi devam ediyor ama artık çiftçi ve işçi bu alanda sayısal olarak çok geriledi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.