Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanatçılar Ferhan Şensoy’u Medyascope’a anlattı – Genco Erkal: “Politik tiyatro yaptığı için çok sevildiği kadar, iktidarları rahatsız eden bir tiyatrocuydu”

Tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu, roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusu, 1987 yılından beri aralıksız devam eden tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler ile Türkiye tiyatro tarihine adını yazdıran usta sanatçı Ferhan Şensoy dün gece (30 Ağustos), bir süredir tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Sanatçılar Zihni GöktayGenco Erkal, Arsen Gürzap, Behzat Uygur ve Melek Baykal, 70 yaşında hayata veda eden büyük ustayı Medyascope’a anlattı. 

“Gerçek bir sanatçıyı yitirdik”

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal Ferhan Şensoy için, “Yazar, yönetmen, oyuncu, yapımcı, el attığı her alanda yaratıcı, sürekli üreten bir tiyatro insanını, özgün bir dil ve anlatım biçimi geliştiren gerçek bir sanatçıyı yitirdik. Ferhan Şensoy politik tiyatro yaptığı için çok sevildiği kadar, iktidarları rahatsız eden bir tiyatrocuydu” dedi.

“Ses Tiyatrosu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından korunmalı, Ferhan adına güzel şeyler yapılmalı

Tiyatro ve seslendirme sanatçısı Zihni Göktay, usta sanatçı için şunları söyledi: “Ferhan çok değer verdiğim, çok sevdiğim bir meslektaşım ve benden beş yaş küçük bir kardeşimdi. Vefatını bir saat önce öğrendim, hasta olduğunu biliyordum ama ölümü ona hiç yakıştıramadım. Senelerce önce eski Fransız tiyatrosunu alarak, Ses Tiyatrosu’nu kurdu, çok güzel bir iş yaptı. Kötü bir sinemaya dönüşen yeri tekrar eski haline getirdi. Çok emek verdi ve çok uzun soluklu çok güzel oyunlar oynadı. Tiyatroya yaptığı hizmet fevkaladedir. Tartışılmayacak, güzel bir anı bıraktı bize. Uzun soluklu bir oyunu tek başına Türkiye’de ilk defa sürdüren tiyatrocuydu kardeşim benim. Ses 1885 Tiyatrosu bundan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından korunmalı, onun adına yapılacak güzel şeyler olmalı.”

“Gelmiş geçmiş en önemli tiyatro düşünürlerinden biriydi”

Sanatçı Arsen Gürzap haberi duyduğundan beri gözyaşlarını tutamadığını belirterek şunları söyledi:
“Perişanım. Gelmiş geçmiş en önemli tiyatro düşünürlerinden, komedi oyuncularından, aktörlerden, tiyatro yönetmenlerinden biriydi. Çok genç yaşta kaybettik, çok üzgünüm. Kendi adıma olduğu kadar Türk tiyatrosu adına da çok çok üzgünüm.”

“Mesleğini onuruyla yapan, onuruyla yaşayan biriydi”

Tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Behzat Uygur, Şensoy’un mesleğini onuruyla yapan, onuruyla yaşayan bir sanatçı olduğunu vurguladı ve “Bu mesleği örnek olacak şekilde onuruyla sürdüren, usta kelimesini hak eden çok değerli bir ağabeyimizdi. Daha yapacak çok şeyi vardı ama maalesef sağlığı el vermedi. Önce ailesine, sevgili kızlarına ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Hepimizin, tiyatro camiasının, memleketin başı sağ olsun. Çok üzgünüm” diye konuştu.

“Dimdik, onurlu, tavizsiz duruşuyla tam bir cumhuriyet çocuğuydu”

“Bu sabah fevkalade acı bir haber ile uyandık” diyerek sözlerine başlayan tiyatro sanatçısı Melek Baykal, Şensoy için şunları söyledi:

“Çok önemli bir değerimizi kaybettik, önemli bir tiyatro adamını, kalemi, mizah ustamızı kaybettik. Dimdik, onurlu, tavizsiz duruşuyla tam bir cumhuriyet çocuğuydu, Atatürk ilkelerine bağlı bir çocuktu. Tam bir tiyatro sevdalısıydı. Son derece farklı bir insandı. Bir Ferhan Şensoy daha gelir mi, yetişir mi, bunu bilmiyorum gerçekten. Onunla çalışmış olmanın büyük mutluluğunu yaşıyorum. İyi ki hayatıma dokundu, iyi ki onun rejisinde çalıştım. Gerçekten çok üzgünüm. Tüm Türkiye’nin, sanatseverlerin başı sağ olsun.”

Ferhan Şensoy, 2016 yılında Medyascope’tan İlknur Bilir’le bir söyleşi yapmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.