Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kabil’de müzik sustu: “Şehrin hiçbir yerinde müzik yok çünkü Taliban müzikle uğraşanları dövüyor”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusu, 20 yıllık işgalin ardından 31 Ağustos 2021’den itibaren Afganistan’dan çekildi. Çekilmenin ardından Afganlar, Taliban’ın yeni yönetiminin nasıl şekilleneceğini düşünüyor. Taliban sözcülerinin “Müzik kamusal alanda yasaklanacak” açıklamalarından dolayı kültür ve sanatla uğraşanlar geleceklerinden oldukça kaygılı.

Taliban sözcüleri, Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirdikten sonra dünyayla daha uzlaşmacı bir tavır sergileyecekleri konusunda demeçler veriyordu. Taliban’ın ülkeyi yönettiği 1996-2001 yılları arasında yaşananların tekrar yaşanmayacağı konusunda açıklamalarda bulunan sözcüler, şeriat yasalarına ve Afganistan’ın İslam kültürüne aykırı hareket edilmediği sürece, tüm kültürel faaliyetlere izin verileceğini söylemişti.

Fakat geçen hafta hareketin çıkış noktası olarak bilinen Kandahar’daki Taliban yetkilileri, bölgedeki radyo istasyonlarına ve kadın spikerlere yönelik resmi bir bildiri yayımladı. Bölgedeki güzellik salonlarının dışındaki renkli tabelalar yerini siyah tabelalara bıraktı, kot pantolon giymek ve radyolarda Hintçe ve Farsça şarkılar çalmak yasaklandı. 

Kabil yakınlarındaki Laghman eyaletinde yaşayan Mustafa Ali Rahman“Kot pantolon, gömlek ve takım elbise giydiğim görülürse Taliban’ın beni hedef almasından korkuyorum” dedi.

“Şehrin hiçbir yerinde müzik yok çünkü Taliban müzikle uğraşanları dövüyor”

Doğu Nangarhar eyaletinde bir müzik okulu işleten Naseem, “Şehrin hiçbir yerinde müzik yok, insanlar korkuyor çünkü Taliban insanları dövüyor” diye konuştu. Kabil yakınlarındaki Laghman eyaletindeki yerel bir gazeteci Zarifullah Sahel, Taliban’ın kültür komisyonu başkanının devlet tarafından işletilen kamu radyosuna ve diğer altı özel radyoya, “programlarını şeriat yasalarına uygun olacak şekilde ayarlamaları gerektiğini” söylediğini belirtti.

Afganistan’ın kuzeyinde bulunan Gazni vilayetindeki özel bir radyo istasyonunun yapımcısı Halid Sediki, programlarında değişiklik yapmak zorunda kaldığını şu cümleler ile özetledi:“ (Taliban’ın) Bize bir şeyleri değiştirmesini emrettiğinden değil, gelip kapımıza kilit vurmasını engellemek için programlarımızı değiştirdik.”

Zabihullah Mücahid

“Kültürümüz zehirlendi, zaman alacak ama gerekli değişiklikleri yapacağız”

ABD’nin 20 yıllık işgali sırasında başkent Kabil ve diğer şehirler, Batı merkezli popüler kültürün etkisi altına girmişti. Bu durumdan şikayet eden bir Taliban askeri, “Kültürümüz zehirlendi, yediğimiz yiyeceklerde bile Rusya ve ABD etkisini görüyoruz. İnsanların bunu fark etmesi lazım. Zaman alacak ama gerekli değişiklikleri yapacağız” dye konuştu.  

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit de New York Times gazetesine verdiği demeçte müziğin İslam’da yasak olduğunu ve bu yüzden kamusal alanda yasaklanacağını söylemişti. 

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.