Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban yetkilisiyle röportaj yapan kadın sunucu Afganistan’ı terk etmek zorunda kaldı: “Milyonlarca insan gibi ben de Taliban’dan korkuyorum”

Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmesinin ardından bir Taliban yetkilisiyle canlı yayında röportaj yapan kadın spiker Beheshta Arghand, röportajın ardından Katar’a kaçmak zorunda kaldı. Arghand, Taliban militanlarının kadınları gazetecilikten nasıl uzaklaştırdığını anlattı ve “Milyonlarca insan gibi ben de Taliban’dan korkuyorum” dedi.

Afgan kadın spiker Beheshta Arghand, “Taliban kadınları kabul etmiyor. Bir grup insan sizi insan statüsüne koymuyor. Kafalarında sizinle ilgili bir resim var ve bu resmi değiştirmek çok zor” diye konuştu.

Arghand, dünyaya “ılımlı bir yüz” göstermeyi amaçlayarak hükümeti kurduklarında kadın haklarına saygı göstereceklerine yönelik demeçler veren Taliban yetkililerinin sadece kameralar karşısında insan haklarına saygılı olduklarını söyledi. Taliban’ın Afganistan’daki medya özgürlüğünün her geçen gün geliştiğine ve kadın haklarına duyarlı davranılacağı konusunda güvence vermesine rağmen Arghand, birçok kadın meslektaşının ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

Taliban’ın, Afganistan merkezli TOLO News kanalında çalışan tüm kadınların başörtülerini İslami şartlara uygun şekilde takmasını ve kılık kıyafetlerinin düzgün olmasını emrettiğini belirten Arghand, “Tanınmış muhabirlerimiz ve gazetecilerimiz ülkeden ayrıldı” dedi.

Taliban sözcüsü ile röportaj yaptıktan iki gün sonra ailesiyle birlikte Katar Hava Kuvvetleri’ne ait tahliye uçağına bindiği öğrenilen Arghand, “Malala’yı (Yusufzay) aradım ve ona benim için bir şeyler yapıp yapamayacağını sordum. Malala, Katar’ın tahliye edilenler listesine girmeme yardım etti” dedi.

Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesinden sadece iki gün sonra, bir Taliban yetkilisinin davetsiz olarak stüdyosunda röportaj yapmak istediği anları hatırlayan Arghand, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Stüdyoya geldiklerini gördüm. Şoke oldum, kontrolümü kaybettim. Kendi kendime şunu dedim: Belki de bana stüdyoya neden geldiğimi sormaya gelmişlerdir.”

23 yaşındaki Arghand, Reuters’a verdiği demeçte, “(Neyse ki) Stüdyoda her zaman uzun kıyafetler giyiyorum çünkü farklı zihniyete sahip insanlar var” dedi. Geriye dönüp baktığında ailesinin tüm itirazlarına rağmen ülkesi Afganistan’ı ve seçtiği mesleği ne kadar sevdiğini fark ettiğini söyleyen Arghand, “Uçağın içinde otururken hiçbir şeyimin kalmadığını fark ettim” diye konuştu.

Arghand’ın röportajı, Taliban’ın bir kadın sunucuyla canlı yayında yaptığı ilk röportaj olma özelliğine sahip.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.