Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elektrik faturası isyanı – Vatandaşlar açıklanan zam oranına inanmıyor: “Kira öder gibi fatura ödüyoruz”

Türkiye genelinde elektriğe yüzde 15 oranında zam geldi ancak vatandaşlar zammın çok daha fazla olduğunu söylüyor.

Elektrik fiyatlarında 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone gruplarına yüzde 15 zam yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2018’den bu yana mesken abonelerinin elektrik faturaları yüzde 122 civarında zamlandı.

İstanbul-Kadıköy’de bulunan Fikirtepe’de semtinde esnaf ve mahalle sakinlerine gelen son elektrik faturalarını sorduk.

Esnaf son elektrik faturaları nedeniyle dükkanlarını kapatma noktasına geldiklerini söylerken, vatandaşlar artışın açıklanandan yüksek olduğunu, üç kişilik bir aileye 370 TL fatura gelmesine anlam veremediklerini anlattı.

Fikirtepe’de kıraathane işleten Cafer Aydın, salgın nedeniyle işlerinin kötü olduğunu fakat elektrik faturasının yüksek geldiğini söyledi.

“Herkes fatura konuşuyor”

Temmuz ayında 1.800 TL elektrik faturası geldiğini söyleyen Aydın, “Bu ay 1.650 TL fatura geldi. Dükkânda klima yok. Ocak doğalgaz ile çalışıyor. Sadece aydınlatmaya bu kadar fatura geliyor. Kira öder gibi fatura ödüyoruz” dedi.

Kıraathaneye gelen vatandaşların temel sohbetinin geçim derdi olduğunu söyleyen Aydın, “Herkes fatura konuşuyor. Markete gidip bir şey alamadıklarını konuşuyorlar. Her şeye zam var” diye konuştu.

“Dükkânda sadece iki tane dolap çalışıyor”

Fikirtepe’de küçük bir bakkal işleten Mustafa Laçin de elektrik faturalarından şikayetçi. Dört aydır dükkânını açan Laçin, “İçerde sadece iki tane dolap çalışıyor. Dört ay önce ilk faturam 230 TL geldi.  İkinci fatura 237 TL. Son iki faturam ise 370 ve 385 TL geldi” dedi.

“Bu rakamları ödeyemiyoruz”

Mahalle sakinlerinden Gurbet Derin, eve yeni eşya almamasına rağmen son iki aydır elektrik faturasının yüksek geldiğini belirtti.  

Daha önce elektrik faturalarının 100 TL civarında geldiğini söyleyen Derin, “Yüzde 200 zam geldi elektriğe. Şu an 300 TL fatura geliyor. Bu rakamları ödeyemiyoruz. Bu nasıl zam. Kafadan mı yazıyorlar bu rakamları” diyerek tepki gösterdi.

Derin ile konuşurken üst katta oturan komşusu elinde fatura ile gelerek, “Evde üç kişi yaşıyoruz. 370 TL fatura geldi” dedi.

Asgari ücret ile çalışan Fikirtepe sakinlerinden İlyas Altındere de yüksek faturalara tepkisini şöyle dile getirdi: ”Son iki aya kadar en fazla 103 TL elektrik faturası ödedim. Şimdi 170-180 TL elektrik faturası geliyor. Evde her şey aynı. Yüzde 15 zam diyorlar ama bana yüzde 80 zam gibi geliyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.