Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya: “Yıllık 1 milyar dolar olan ihracatımız resmi kayıtlarda 250 milyon dolar gösteriliyor”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, kendi kayıtlarına göre kenten yılda yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat yapıldığını ancak bunun Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kayıtlarında yılda 250 milyon dolar olarak gösterildiğini belirterek, bunun da birçok gelirin gelmesini engellediğini söyledi. Kaya, Diyarbakır’da sanayi denilince artık mermer sektörünün değil, istihdam alanında tekstil sektörünün başta geldiğini de söyledi. Kaya, “‘Pamuktan podyuma’ diyerek yola çıktık, Diyarbakır’ı tekstil ve giyim merkezi yapmak için çalışıyoruz” dedi.

Diyarbakır’da Tekstil Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) faaliyete geçip istihdam alanı yaratması ile birlikte DTSO öncülüğünde tekstil sektöründeki gelişmeler ile ilgili bin 100 kişinin istihdam edildiği Ünteks firmasında toplantı düzenlendi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Nurullah Edemen, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) Başkanı Rojda Yılmaz, DTSO Kadın Meclisi Sözcüsü Seda Berekatoğlu, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsaları Derneği (GÜNTİAD) Ticaret Borsası Temsilcisi ve Ünteks Başkan Yardımcısı Edip Ünver katıldı. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır’ı tekstil ve hazır giyim merkezi yapmak için, “Pamuktan podyuma” sloganı ile yola çıktıklarını belirterek, “Silvan Barajı’ndaki sulamanın da sağlanması ile Diyarbakır Türkiye’nin en önemli pamuk üretim merkezi olacaktır. Genel ve Tekstil OSB’de bu amaçla çalışmalar sürüyor. OSB’deki arıtma tesisi bitti, altı boya fabrikası kurulma çalışması başladı. 35 konfeksiyon tesisi üretime geçti, 2020 yılının sonuna kadar 70 fabrika daha faaliyete başlayacaktır” diye konuştu.

DTSO Başkanı Kaya, “merdiven altı” diye tabir edilen kayıtsız çalışan tekstil firmalarını da OSB’ye getirerek, bunları yurtdışına ihracat yapan firmalar haline getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Hem kentin markalarını yaratmak hem de uluslararası markaların tedarikçiliğini yapmak gerektiğini söyleyen Kaya, “Bunları yaparken de çevreyi ihmal etmeyerek çevre dostu fabrikalar için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Diyarbakır’ın ihracatının TİM verilerine göre yılda 250 milyon dolar göründüğünü ancak bunun gerçeği yansıtmadığını, üretim bazlı verilere ve kendi kayıtlarına göre bu miktarın 1 milyar dolar civarında olduğunu belirten Kara, şöyle devam etti: “Diyarbakır’da ihracatçılar birliği olmaması ve sağlıklı kayıtların olmaması nedeniyle eksik gösterilen ihracat kente gelecek bir çok geliri etkiliyor. Mardin’in yıllık ihracatı 1 milyar dolar, Şırnak’ı ise 600 milyon dolar gösterilirken, her iki ilden de fabrika saysı olarak kat kat üstün görünen Diyarbakır’ın ihracatı 250 milyon dolar gösteriliyor. Aracı firmalar ve söz konusu kentlerin sınıra yakın olması nedeniyle böyle bir sonuç ortaya çıkıyor. Biz veri, kayıt, satış ve üretim üzerinden ihracat rakamlarının belirlenmesini istiyoruz. Önümüzdeki yıl da 2 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz” dedi.

Ünteks Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Edip Ünver ise Diyarbakır’da 2015’te önce iplik, örgü, konfeksiyon ve sonra tekstil fabrikası kurduklarını, dünyanın birçok ülkesine yılda yaklaşık 70 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirterek, “Şu anda bin 100 kişiyi istihdam ediyoruz, önümüzdeki yıl boyanın da içinde olduğu iki fabrikanın tamamlanması ile istihdam 3 bine çıkaracağız” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.