Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İspanya’da destekleyici koronavirüs aşılarına onay verildi, Yunanistan’da sahte aşı sertifikası skandalı büyüyor

Vakalarda artış yaşanan Avustralya’da aşı kampanyası hız kazanıyor. İspanya, bağışıklığı tehlikede olanlar için destekleyici koronavirüs aşılarına izin verdi. Japonya’da, içinden siyah parçacıklar çıkan Moderna aşısını olan üç kişi hayatını kaybetti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Delta varyantını engelleme planını açıklayacak. ABD’li yetişkinlerin yüzde 75’i en az bir doz koronavirüs aşısı oldu. Yeni Zelanda’da koronavirüs vakalarında düşüş gözlemleniyor. Yunanistan’da sahte olduğundan şüphenilen koronavirüs sertifikaları nedeniyle 10 aşı merkezi mercek altına alındı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Avustralya’da vakalarda artış var, aşılama hızlanıyor

Avustralya’da aşılanma hızlanmasına karşın son üç gün içinde vaka sayıları en yüksek noktaya ulaştı. Yeni Güney Galler hükümeti bugün (8 Eylül), eyaletteki 16 yaşın üzerindeki nüfusun dörtte üçünün en az bir doz aşısının tamamlandığını bildirdi. Ülke, 20,6 milyonluk nüfusunun yüzde 70’ini aşıladıktan sonra normal hayata dönmeyi hedefliyor. Yeni Güney Galler’de dün vakaların bin 220’den bin 480’e çıktığını bildirilirken, komşu eyalet Victoria’daki vakalar 246’dan 221’e geriledi. Ülkede son 24 saatte dokuz yeni ölüm kaydedildi.

İspanya, bağışıklığı tehlikede olanlar için destekleyici koronavirüs aşılarına izin verdi

İspanya’da sağlık yetkilileri dün (7 Eylül), bağışıklık sistemi zayıflamış kişilere üçüncü doz koronavirüs aşısının yapılmasını onayladı. Halk Sağlığı Komisyonu açıklamasında, üçüncü doz aşının bir öncekinden 28 gün sonra yapılması ve tercihen aynı tip aşının kullanılması gerektiği belirtildi. Avrupa İlaç Ajansı bu ayın başlarında, üçüncü doz koronavirüs aşısıyla ilgili verilerin değerlendirdiğini söylemişti.

Japonya’da içinde siyah parçacıklar bulunan Moderna aşısını olan üç kişi hayatını kaybetti

Japonya’da üç kişi, içinde siyah parçacıklar bulunduğu için kullanımı askıya aalınan Moderna aşılarını olduktan sonra hayatını kaybetti. Yetkililer, henüz aşı ve ölüm arasında nedensel bir bağlantı bulunmadığını açıkladı. Ölenlerden 49 yaşında olanı, 11 Ağustos’ta ikinci doz aşısını yaptırmış ve bir gün sonra hayatını kaybetmişti. Sağlık Bakanı, ölen kişinin bilinen tek sağlık sorununun karabuğday alerjisi olduğunu söyledi. Bakanlık, daha önceki iki ölümde olduğu gibi, ölümün aşıyla bağlantılı olup olmadığının henüz belirlenmediğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Delta varyantını engelleme planını açıklayacak

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre ABD Başkanı Joe Biden, ABD’deki aşılama miktarını artırmak ve çok bulaşıcı Delta varyantıyla mücadele etmek için altı aşamalı strateji açıklayacak. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Air Force One uçağıyla başkan ile birlikte seyahat eden muhabirlere verdiği demeçte, Biden’ın “salgını kontrol altına almaya devam etmek için kamu ve özel sektör genelinde çalışma stratejisini açıklayacağını” söyledi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ülkedeki yetişkinlerin yüzde 75’inin en az bir doz aşı olduğunu ve yüzde 64,3’ünün ise iki doz aşısını yaptırdığını açıkladı.

Yeni Zelanda’daki koronavirüs vakalarında düşüş gözlemleniyor

Yeni Zelanda’daki koronavirüs vaka sayılarında düşüş gözlemleniyor. Ülkenin en büyük şehri Auckland dışındaki tüm bölgelerde kısıtlamaların gevşetilmesinin ilk gününde 15 yeni koronavirüs vakası açıklandı. Bu rakam bir önceki gün 21’di.

Yunanistan’da sahte olduğundan şüphenilen koronavirüs sertifikaları nedeniyle 10 aşı merkezi mercek altında

Yunanistan Ulusal Şeffaflık Otoritesi (NTA) Başkanı Angelos Binis bugünkü (8 Eylül) açıklamasında, sahte aşı sertifikaları verildiğinden şüphelenilen 10 aşı merkezinin mercek altına alındığını belirtti. Ülkedeki sahte aşı belgeleri skandalı, Palamas Center’da ilk kez sahte sertifikaların keşfedilmesinden bu yana çığ gibi büyüdü. Yerel bir sağlık yetkilisi pazartesi günü (6 Eylül), devam eden soruşturmada şimdiye kadar merkezden 44 vakanın yerel savcıya sunulduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.