Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Üç doz aşı olmuş vatandaşlarımızın, vaka sayıları içindeki oranı yüzde 2’den daha az”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugünkü (8 Eylül) Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Hastanede tedavi olan koronavirüs vakalarının yaklaşık yüzde 90’ının aşısı tamamlanmayan kişiler olduğunu belirten Bakan Koca, üç doz aşı olan kişilerin vaka sayıları içindeki oranının ise yüzde 2’den az olduğunu açıkladı.

“Hastanelerdeki aktif vakaların yüzde 90’a yakını aşı olmamış ya da aşısı tamamlanmamış kişiler”

Hastanelerdeki vakaların yaklaşık yüzde 90’ının aşısı tamamlanmayan kişiler olduğunu belirten Koca, “Aşısı tamamlanmış olduğu halde hastalığa yakalanarak hastanede tedavi görenler yüzde 10 dolaylarındadır” derken, aşısı tam olan kesimi ise şöyle tanımladı: “Aşısı tamamlanmış kişi, iki doz inaktif aşı olup, ikinci doz aşısından üç ay sonra hatırlatma dozunu da yaptıran veya son altı ay içinde iki doz mRNA aşısı olan kişidir.”

“Üç doz aşı olmuş vatandaşlarımızın vaka sayıları içindeki oranı yüzde 2’den az”

İnaktif aşıdan üç ay sonra uygulanan hatırlatma dozunun koruyuculuğu önemli ölçüde artırdığını belirten Koca, üç doz aşı olan kişilerin vaka sayıları içindeki oranının yüzde 2’den az olduğunu açıkladı. Bakan Koca, iki doz mRNA aşısı olan yurttaşların da ikinci doz üzerinden beş-altı ay geçtikten sonra hatırlatma dozuna ihtiyaç duyabileceklerini söyledi.

“Olası 100 bin vakalık etki 20 bin civarında günlük vaka ile sınırlanmıştır”

18 yaş üzeri nüfusunun tamamını aşılayan İsrail’de ikinci doz uygulamasından altı ay sonra vaka sayılarının hızla arttığını hatırlatan Sağlık Bakanı Koca, 8 milyon nüfuslu İsrail’de tespit edilen günlük 10 bin civarında vakanın Türkiye nüfusuna oranlandığında 100 bin yeni vakaya karşılık geldiğini belirtti. Koca, Türkiye’de hatırlatma dozu uygulamasına erken başlanması sayesinde olası 100 bin vakalık etkinin 20 bin civarında vaka ile sınırlandığını söyledi. Bakan Koca, Türkiye’de hatırlatma dozu zamanı gelen yaklaşık 6 milyon vatandaşın da bir an önce üçüncü doz aşılarını olmaları gerektiğini vurguladı. 

“Yeni varyantları engelleyecek çözüm, aşı programının dünya ölçeğindeki başarısıdır”

Yeni varyantlara da değinen Koca, yeni varyantların engellenmesi için aşılama hızının artması gerektiğini belirterek, “Virüsün tabiatı gereği mutasyona uğraması beklenen bir durumdur. Yeni varyantları engelleyecek çözüm, aşı programının dünya ölçeğindeki başarısıdır. Aşılama oranının düşük olduğu ülkelerde virüs kolaylıkla mutasyona uğramakta, oradan tüm dünyaya yeniden yayılmaktadır. Bize düşen, başarılı şekilde sürdürdüğümüz aşı programını toplumsal bağışıklıkla sonuçlandırmaktır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.