Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu: “Bisikletini süsle ve şaşkın şaşkın bakanlara el sallayıp gülümse”

Rengârenk kıyafetleri ve süsledikleri bisikletleriyle dünya genelinde birçok kadın, 19 Eylül Pazar günü dokuzuncusu düzenlenecek olan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nda pedal çevirecek. 2013 yılında tarih öğretmeni Sema Gür’ün girişimiyle başlayan bisiklet turu tamamen gönüllü kadınların katılımıyla Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında her yıl gerçekleştiriliyor. Turun temel amacının bisikleti ulaşım aracı olarak kullanmayı teşvik etmek olduğunu belirten Sema Gür, “Elbiseyle ve topuklu ayakkabı ile binilebiliyorsa rahatlıkla günlük kıyafetinle de binebilirsin duygusunu yaratmak, bisikleti ulaşım aracı olarak kullanmayı teşvik etmek temel amaçlarımızdan” dedi. 2020 yılında koronavirüs salgını nedeniyle turun bireysel gerçekleştirildiğini hatırlatan Gür, bu yılki turun 25 ülkede ve 155 şehirde yapılmasının planlandığını söyledi.

Bisikletin günlük hayatın bir parçası haline gelmesi amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet altyapısı talebini pekiştirmek amacıyla Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında Otomobilsiz Kentler Günü’ne dikkat çekmek için 19 Eylül Pazar günü gerçekleştirilecek. Türkiye’de yaklaşık 80 şehirde, yurtdışında 70 şehirde bisiklete olan farkındalığın artırılması amacıyla bir araya gelen ve herhangi bir gruba veya kuruluşa bağlı olmayan “Süslü Kadınlar”, dokuzuncusu düzenlenecek turda belediye başkanlarına ‘otomobilsiz pazar’ taleplerini iletecek. Süslü Kadınlar ayrıca, Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nün kutlanmasını ve yılda bir kere sokakların motorlu araç trafiğine kapatılmasını talep edecek.

“Amacımız, çevreci ve sessiz bir ulaşım aracını topluma düşündürtmek. Bu bir farkındalık etkinliği”

Turun amacının özgürlük ve kadın teması ile birlikte bisiklet kazalarına da dikkat çekmek olduğunu vurgulayan Sema Gür, şunları söyledi:

Bisiklet turuyla kadının özgür duruşunu göstermek, erkek egemen toplumda bisiklet, özgürlük ve kadın temasına dikkat çekmek, bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu, günlük kıyafetle de binilebileceğini vurgulamak, daha çok insanın bisiklete binmesini sağlamak, bisikletliler çoğaldıkça bisiklet yolları ile ilgili yaptırımın artmasını sağlamak, bisiklet kazalarına dikkat çekmek, araç trafiğine alternatif bir düşünce yaratmak, çevreci ve sessiz bir ulaşım aracını topluma düşündürtmek. Bu bir farkındalık etkinliğidir.”

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu – 2019, Ankara

“Çevre ve iklim dostu bisiklet şehirlerde arabaların yerini alabilir”

Bisiklete binmeyi 38 yaşında öğrendiğini söyleyen Gür, “İlk başladığım zamanlarda bana yardımcı olan yakın arkadaşlarım olmasaydı cesaret edip de bisikletimle yollara çıkamazdım. Ben de bisiklete az binen, binmeye korkan ya da yeni öğrenmek isteyen kadınlara cesaret vermek istedim” dedi. Turun en temel amacının bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullanmayı teşvik etmek olduğunu belirten Gür, “Çevre ve iklim dostu bisiklet, arabaların yerini alabilir” diye konuştu.

“Kadın sokağa çıkarsa dünyanın değişeceğine inanıyoruz”

Kadınların sosyal hayatta olmasının önemine vurgu yapan Gür, bisikletini çiçeklerle süsleyen kadınların daha görünür olduğunu söyledi. Gür şöyle devam etti: “Kadın sokağa çıkarsa dünyanın değişeceğine inanıyoruz. Kadın sokağa çıkar bisiklete binerse, çocuğu da biner. Onlar bisiklete binerse evin babası da biner. Şehirde bisikletliler kadın erkek çoğalırsa bisiklet kültürü de çoğalır. Bisikletine çiçekler takmış bir kadının daha görünür olduğu gerçeğini de unutmamalı. Bisiklete binenler çoğaldıkça yerel yönetimler bisikletlileri teşvik etmek durumunda kalacaklar, bisikletlilerin taleplerini ciddiye alacaklar. Bisiklet yolları arttıkça da daha çok kişi bisikleti ulaşım aracı olarak kullanabilecek.” 

Şartımız şık olmak, bisikleti süslemek ve şaşkın şaşkın bakanlara el sallayıp gülümsemek”

Bisiklet turuna katılmak için tek şartın şık olmak olduğunu belirten Gür, “Bu tura tüm kadınlar en şık kıyafetleri ve süsledikleri bisikletleriyle geliyorlar. Herhangi bir kuruluş, siyasi grup veya bisiklet grubu simgesi taşınmamasına özen gösteriyoruz. Tüm bisikletli kadınlar katılabilir. Şartımız şık olmak, bisikleti süslemek ve şaşkın şaşkın bakanlara el sallayıp gülümsemek. Tur için kayıt şartı yok ve para alınmıyor” dedi.

Bisikletin özgürlüğün simgesi olduğunu ve koronavirüs salgını döneminde arabaların şehirleri esir aldığını vurgulayan Gür, “Arabalar yollara çıkmayınca şehrin havasının ne kadar temiz olduğunu hep beraber deneyimledik. Çevre ve iklim dostu bisiklet, arabaların yerini alabilir. Bisiklet özgürlüğün simgesidir. Türkiye kadınlarının özgürlük simgesi neden bisiklet olmasın?” diye konuştu.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu bu yıl Alaçatı, Ankara, Alanya, Antalya, Aydın, Bandırma, Bilecik, Çankırı, Çorum, Elazığ, İstanbul, Osmaniye, Rize, Tekirdağ, İzmir, Amsterdam, Atina, Bakü, Bari, Bergama, Kırıkkale, Milas, Köln, Londra, Paris, Roma, Porto, Üsküp, Yüksekova gibi kentlerin de aralarında bulunduğu 155 ayrı yerde yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.