Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB: Koronavirüs aşıları doğurganlık ve hamileliği etkilemiyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Salgın Çalışma Grubu’nun haftada bir yayınladığı “Salgında Merak Ettiklerimiz” programının 22’ncisi düzenlendi. Toplantıda TTB Salgın Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Aslı Davas konuştu.

Konuşmasına koronavirüsün gebeler için önemli riskler barındırdığını belirterek başlayan Davas, gebelikte geçirilen koronavirüsün hem bebek hem de anne sağlığı için çok daha riskli olduğunu söyledi. Davas, bu riskleri anne ölümü, gebelik tansiyonu, erken doğum olarak sıraladı. Aşılamanın tehlikeleri ciddi şekilde azalttığını da sözlerine ekleyen Davas, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bu konudaki açıklamalarına değinerek, “DSÖ, ‘Gebelikte aşılamanın faydaları, virüsün potansiyel risklerinden daha ağır basmaktadır’ diyor ve aşıların kullanılmasını öneriyor” dedi.

Delta ve Alfa varyantlarının gebeler üzerindeki etkisine de değinen Davas, aşılama ve bununla birlikte bağışıklamanın artmasının hastalığı ve gebe ölümlerini engellemede önemli bir etmen olduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) 11 Ağustos 2021’de yaptığı Delta varyantına karşı gebelerin aşılanması hakkındaki açıklamaya da dikkat çeken Davas, konuşmasında bu alanda yapılan uluslararası çalışmaları aktardı.

Aşıların yan etkileri konusunda yapılan araştırmaların devam ettiğini ancak eldeki bulguların, aşıların yan etki bakımından gebelerin sağlığına zarar verecek özellikte olmadığını kaydeden Davas, “Elimizdeki veriler, aşıların doğurganlığı etkilemediğini, aşılanan gebelerle, gebe olmayan kadınların benzer yan etkiler gösterdiğini gösteriyor. Dolayısıyla aşı takvimini tamamlamak hem hastane yatışlarını hem de ölümleri önlemek açısından önemli” dedi.

Davas, konuşmasının sonunda aşılamayla birlikte, maske, mesafe, temizlik ve havalandırma kurallarına uyulması gerektiğini söyledi. 

Aslı Davas, konuşmasında şu konuların altını çizdi:

·         Gebelikte geçirilen koronavirüs hastalığı, etkisi ve sonuçları açısından önemli riskler barındırmaktadır.

·         Aşı, bu riskleri hafifletmenin önemli bir aracıdır.

·         Aynı zamanda aşılama, hastane yatışları ve gebe ölümlerini azaltan bir faktördür.

·         Aşılanan gebelerle, gebe olmayan kadınların gösterdiği yan etkiler birbirinden çok farklı değildir.

·         Aşının yanında maske, mesafe, temizlik ve havalandırma önlemleri de oldukça önemlidir.

·         İşyerleri, gebelerin kalabalık ortamlarda çalışmaması ile ilgili çıkarılan genelgelere uymalıdır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.