Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Ormanları Savunması’ndan “sunta ağaları” protestosu: “Ormanlar sermayenin odun deposu değil”

Kuzey Ormanları Savunması (KOS), İstanbul-Sarıyer’deki Orman Bölge Müdürlüğü önünde eylemdeydi. KOS gönüllüleri, ormanlardaki ağaç kesimlerinin son bulmasını istedi.

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü önünde bir araya gelen KOS gönüllüleri, “Ormanlar sermayenin odun deposu değildir. ‘Odun üretimi’ kıyımına son!” yazılı pankart açtı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi istifaya çağıran gönüllüler, ağaç kesim işlerinin durdurulması için bölge müdürlüğüne dilekçe verdi.

“Odun üretimi amaçlı kesimlere ‘dur’ deme zamanı geldi”

KOS adına açıklamayı Hasan Pulat okudu. Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) kesimler için “gençleştirme ya da plantasyon” diyerek halkı insanları kandırmaya çalıştığını söyleyen Pulat, “OGM verilerine göre 2000’li yılların başında odun üretimi 8 milyon metreküp civarındayken, 2020’li yıllara geldiğimizde 25 milyon metreküpe yaklaştı. Kesimlerin, ülkenin entegre ağaç sanayisini destekleme amaçlı yapıldığını biliyoruz. Bu miktarın, önümüzdeki dönemlerde yıllık 50 milyon metreküpe çıkacağı ifade ediliyor. Biliyoruz ki Türkiye, birim alanda en fazla odun üretimi yapan ilk beş ülke arasında yer almaktadır” dedi.

Pulat sözlerine şöyle devam etti: “Yanlış politikaların sonucu kaynak arayışı çerçevesinde başvurulan çarelerden birisi olan odun üretimi amaçlı kesimlere ‘dur’ deme zamanı geldi. Madenler, enerji tesisleri, plansız şehirleşme, hızlı yapılaşma ve bunlara eklenen odun üretimi sonucu artan ormansızlaşma bir yana, son dönemlerde söndürülemeyen yangınlar da ormanlarımızın hızla azalmasına neden oluyor. Sonuç olarak sadece ormanlarımızı değil, yaşam alanlarımızı, su havzalarımızı, biyoçeşitliliğimizi, yaban hayatımızı dolayısıyla geleceğimiz kaybediyoruz.”

“Sizin göreviniz bize bahaneler sunmak değil, yangınları söndürmek”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslenen Pulat, “Geçmiş dönemlere baktığımızda 20 yılda yanması muhtemel ormanlık alanımız 10 gün içinde yandı. Siz ise bize sürekli olarak yangınların neden söndürülemediğini anlatıyorsunuz. Sizin göreviniz bize bu bahaneleri anlatmak değil, erken uyarı sistemi ile bu riskleri görmek, çağdaş ilk müdahale uygulamaları ile yangınları büyümeden söndürmek. Sizin göreviniz bize bahaneler sunmak değil, yangınları söndürmek. Gerçekten bu riskleri öngöremeyecek, görevinizi layıkıyla yerine getiremeyecek kadar beceriksiz misiniz? Yoksa Hazine’de kaynak kalmadığı için, ‘Yanan yanar, yangından sağlam kalanlar odun olur’ diye düşünecek kadar çaresiz misiniz? Odun üretimindeki artış böyle düşünmemize neden oluyor ve bu soruları size soruyoruz” diye konuştu.

“Bakanı istifaya çağırıyoruz”

Yok olanın sadece ormanlar olmadığını, su havzalarının, suyun, havanın, biyoçeşitlilğin yok olduğunu belirten Pulat, “Bugün burada Orman Bakanı’nı istifaya çağırıyoruz. Aynı zamanda OGM’yi, odun üretimi amaçlı kesimlerini ve Sayıştay raporlarında belirtilen, üstüne vazife olmayan faaliyetlerini durdurmaya, aynı raporda belirtilip yapması gerektiği halde yapmadığı faaliyetleri yerine getirmeye, asli görevi olan ağacı, ormanı her şeyden üstün tutmaya davet ediyoruz. Herkes görevini yapsın” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.