Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adli Tıp Kurumu, Aysel Tuğluk hakkında “Cezaevinde kalabilir” dedi – HDP: “Karar tıbbi değil politik”

Sağlık gerekçesiyle cezaevinden tahliye edilmesi beklenen eski Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş Genel Başkanı ve eski Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK), “Hayatını yalnız idame ettirebilir” kararı verdi. ATK raporunda, Tuğluk’un “tedavisi ve önerilen aralıklarla düzenli poliklinik kontrolleri sağlanarak cezaevi şartlarında infazını devam ettirebileceği” belirtildi.

Bu kararla birlikte Tuğluk, Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde kalmaya devam edecek. Kararı Medyascope’a değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki karara itiraz edeceklerini belirtirek, “Karar tıbbi değil politiktir” dedi.

“Karar tıbbi değil politiktir”

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki karara tepki gösterdi. Tüm yerel sağlık kuruluşlarının Tuğluk lehine karar verdiğini ancak ATK’nın politik bir karar verdiğini söyledi. Tiryaki karara itiraz edeceklerini de belirtti:

“Kocaeli Adli Tıp Kurumu da Kocaeli’deki araştırma hastaneleri de heyet halinde Aysel Tuğluk için ‘Cezaevinde kalamaz’ dediler. Çok ciddi sağlık sorunları vardı. ATK kabul edilemez bir şekilde Aysel Tuğluk ile ilgili cezaevinde kalabileceğine dair karar verdi. Büyük bir haksızlık. Cezaevinde sağlık koşulları kötüye giden binlerce mahpus var. Türkiye’deki infaz rejimi açısından kabul edilebilir değil. Bu karar tıbbı değil politik bir karar. Buna hem Aysel Tuğluk’un hem de partimiz gerekli itirazları yapacaktır. Bu raporu okuyan herkes Tuğluk’un bir gün bile cezaevinde kalmaması gerektiğini anlar.”

Tuğluk’un avukatları kamuoyuna duyurmuştu

Aysel Tuğluk, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı görevinde bulunduğu 29 Aralık 2016’da, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Demokratik Toplum Kongresi’nden (DTK) yedi siyasetçiyle birlikte tutuklanmıştı. Avukatlar Reyhan Yalçındağ ve Serdar Çelebi, Tuğluk’un sağlık sorunları yaşadığını, yerel sağlık kuruluşlarında işlemlerin bittiğini, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) harekete geçmesini beklediklerini açıklamıştı. Avukatların açıklamasında, Tuğluk ve ailesinin isteği üzerine “sağlık sorunun kamuoyuyla paylaşılmadığı” bilgisi paylaşılırken “Çok sayıda yazılı başvurumuz gerekli yerlere de yapılmış ve son aşamaya gelinmiştir. Sayın Aysel Tuğluk’un yereldeki sağlık kurulu raporları tamamlanmış olduğundan ve geçen hafta ATK tarafından da muayenesi yapıldığından gecikme olmaksızın ATK raporunun tanzim edilmesini beklemekteyiz” denilmişti.

HDP de kararla ilgili Adli Tıp Üst Kurulu’na itiraz başvurusu yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler