Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Xiaomi’nin Türkiye’deki fabrikasında sendika üyesi çalışanlar işten çıkarıldı: “Tuvalete gitsek tutanak tutuluyor”

Çin sermayeli teknoloji firması Xiaomi’ye üretim yapan Finlandiya merkezli Salcomp şirketinin İstanbul-Avcılar’daki fabrikasında, Türk Metal Sendikası’na üye 180’e yakın işçi işten çıkarıldı. İş akitlerinin feshedildiğini öğrenen işçiler fabrika bahçesinden çıkmıyor, içeriye giremeyenler de fabrika önünde eylemlerine devam ediyor.

Türk Metal Sendikası, Salcomp fabrikasında üyelik çalışmalarını tamamlayarak Çalışma Bakanlığı’ndan yetki belgesi aldı ancak fabrika yönetimi yetkiye itiraz ederek sözleşme masasına oturmayı reddetti.

Ağustos ayının sonunda işten çıkarılan 15 işçi eyleme başladı. 15 işçinin eylemi devam ederken pazartesi (14 Eylül) günü işçiler fabrika önünde işe iadelerini talep eden arkadaşlarına destek vermek için iş bırakma eylemi yaptı. Aynı günün akşamı 180 işçi tazminatsız işten atıldı.

“Üretimi durdurup dışarıya çıktık”

İşten çıkarılan Esin Yener Medyascope‘a konuştu. Altı aydır fabrikada çalışan Yener, pazartesi günü mesai başlarken yöneticilerin sendika üyelerine istifa çağrısında bulunduğunu söyledi. Bunu kabul etmediklerini belirten Yener, “Biz de hakkımızı kullanarak, üretimi durdurup dışarıya çıktık. Dışarı çıktığımız anda bir daha içeriye alınmadık. İçerideki arkadaşlar da dışarıya çıkamadı. Aramızda hamile olanlar vardı. Ambulans geldi. Güvenlik, ambulansları da içeriye almamaya çalıştı” dedi.

Şahsi eşyalarını bile alamadıklarını anlatan Yener, “Kredi kartlarımız, anahtarlarımız içeride kaldı. Kadın soyunma odasında erkek güvenlikler kapıyı tutuyordu” diye konuştu.

“Hiçbir şekilde değer görmüyoruz”

Şirketin kendilerine kötü muamelede bulunduğunu belirten Yener, şöyle devam etti: “Bize ‘Çok değerlisiniz’ diyorlar, ‘Sizleri çok seviyoruz’ diyorlar ‘Sizin sayenizde kazanıyoruz’ diyorlar ama hiçbir şekilde değer görmüyoruz. İnsan kaynaklarına çıkıyoruz hayvan muamelesi, üretim müdürüne çıkıyoruz hayvan muamelesi, içeride çalışıyoruz başımızda üretim mühendisleri hayvan muamelesi yapıyor.”

Çalışırken sürekli tutanak tutulduğunu belirten Yener, “Tuvalete gitsek tutanak, sağa-sola baksak tutanak, iki dakika dinlensek tutanak tutuyorlar” dedi.

“Muhatapları biz değiliz, Türk Metal”

Eylem yaptıktan sonra elden para verildiğini belirten Yener, “2 bin 800 lira maaş alıyorum. Onun dışında bir yan hak yok. Sadece eyleme çıkılmasın diye 200 lira verdiler. Burada çıkarılması gereken kişi bizler değil insan kaynakları çalışanlarıdır” diye konuştu.

Sendikanın işyerinde çoğunluk sağladığını söyleyen Yener, sözlerini “Bundan sonra muhatapları biz değil, Türk Metal Sendikası’dır” diyerek tamamladı.

Fabrikanın açılışına devlet yetkilileri de katılmıştı

Finlandiya merkezli Salcomp 1973 yılında kuruldu. Çinli teknoloji firması Xiaomi’nin üretici firması ve partneri. Magnet, 5G cihazları, şarj aletleri ve cep telefonu üretimi yapan bir firma. Avcılar’daki fabrika Xiaomi’nin Türkiye’de de telefon üretebilmesi için şubat ayında açıldı. Bu aynı zamanda Xiaomi’nin Türkiye’deki ilk fabrikası.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Furkan Karayaka, Xiaomi ve Salcomp gibi birçok şirketin uzun dönemli hedeflerini gerçekleştirmek için Türkiye’yi tercih ettiğini belirterek, “Xiaomi ve Salcomp’un gerçekleştirdiği bu yatırımla Xiaomi, Salcomp ve Türk sanayisi birlikte kazanacaktır” demişti. Fabrikanın açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan video mesajla katılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.