Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin kira krizi (9): Ankara-Kavaklıdere’de kiralar 3 bin liraya yükseldi – “Kira bedelleri zirveyi gördü, öğrenciler ev sahiplerinin insafına kaldı”

Türkiye genelinde kiralık ev fiyatlarının artması son dönemde en çok tartışılan konulardan biri. Kiraların en çok arttığı illerden biri de başkent Ankara. Ankara’da 2021 yılının Ağustos ayında bir önceki yıla göre kira bedelleri yüzde 30 arttı. Ankara’da kiraların en çok arttığı semtlerden biri Kavaklıdere. Gayrimenkul danışmanı Ferhat Şahin, kira bedellerinin zirveyi gördüğünü ve öğrencilerin ev sahiplerinin insafına kaldığını söylerken, kiracılar ise çok eski evlere oldukça yüksek kira bedeli istendiğinden şikayet ederek, “Bir öğrencinin kirada kalması neredeyse imkansız” diye konuştu.

Kavaklıdere, Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden biri. Tunalı Hilmi Caddesi, Kuğulu Park gibi yerlerin bulunduğu Kavaklıdere aynı zamanda öğrenciler ve memurların yoğun olarak yaşadığı bir semt. Kavaklıdere’nin Ankara’nın merkezinde olmasının yanı sıra eğlence ve hizmet sektörünün de geliştiği bir semt olması, kiralık evlere talebi artırıyor. 

Gayrimenkul danışmanı Ferhat Şahin: “Kira bedelleri zirveyi gördü”

Gayrimenkul danışmanı Ferhat Şahin’e göre, kira bedellerinin artmasının en büyük sebebi okulların açılması. Özellikle eylül ortasına kadar kiralık evlere çok yoğun bir talep olduğunu belirten Şahin, “Yakın zamanda talep çok arttı. Kasım ve aralık ayları talebin eskisi kadar olmadığı bir dönem. Şu anda zirveyi gördük ve daha da artacağını düşünmüyorum” dedi.

“Öğrenciler ev sahiplerinin insafına kaldı”

Kavaklıdere’de 3+1 kiralık daire bedellerinin kısa süre önceye kadar bin 800 Türk Lirası (TL) olduğunu belirten Şahin, okulların açılmasıyla kira bedellerinin 2 bin 500 ile 3 bin TL seviyesine çıktığını söyledi. Yurt eksikliği nedeniyle öğrencilerin mağdur olduğunu vurgulayan Şahin, “Öğrenciler ev sahiplerinin insafına kaldı” diye konuştu.

“Son bir-iki ayda insanlar ev buldukları için seviniyor” 

Artan taleple birlikte kiracıların ev bulmakta zorlandığına dikkat çeken Ferhat Şahin, kiracıların artık evlerin özelliklerini göz ardı ettiğini ve yalnızca ev bulduklarına bile sevindiğini aktardı. 

Gayrimenkul danışmanı Cafer Acaray: “Kiralarda düşüş değil artış bekliyorum”

Bir başka gayrimenkul danışmanı Cafer Acaray ise Kavaklıdere’nin eğlence ve hizmet sektörünün merkezi olması nedeniyle talebin yüksek olduğunu ve bu yüzden kira bedellerinin de arttığını söyledi. Yapıların eski olması nedeniyle İncek ve Çayyolu gibi semtlere kıyasla kira bedellerinin daha uygun olduğunu da belirten Acaray, talebin hâlâ yoğun olduğunu vurgulayarak, “Kiralarda düşüş değil artış bekliyorum çünkü talebi karşılayamıyoruz” dedi.

Kiracılar: “Asgari ücretin bir tık üzerinde maaş alıyorum ve yarısından fazlası ev kirasına gidiyor”

Medyascope’un konuştuğu kiracılar ise kira bedellerini oldukça yüksek bulduklarını aktardı. Okulların açılmasının ardından ev sahiplerinin “fırsatçılık” yaptığını savunan kiracılar oldukça eski konutlar için fahiş kira bedelleri istendiğini belirtti. Kiralık ev arayan bir öğrenci aradığı evi bulamadığını dile getirerek, “Bir öğrencinin kirada kalması neredeyse imkansız” dedi. Yeni iş bulduğunu belirten bir başka genç ise “Asgari ücretin bir tık üzerinde maaş alıyorum ve yarısından fazlası ev kirasına gidiyor” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.