Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barınamayanlar anlatıyor: ”1+1 eve 3 bin 500 lira kira isteniyor, İstanbul gibi büyük bir şehirde öğrencilerin kalacak yeri yok”

Üniversite öğrencilerinin, yüksek ev kiralarına ve yurt kapasitelerindeki yetersizliklere karşı tepkileri sürüyor. Türkiye’nin her ilinde artan kiralar, evlerinden uzakta üniversite okuyan öğrencileri etkiledi. Koronavirüs salgını sebebiyle ara verilen yüz yüze eğitimin yeniden başlaması üzerine okullarına dönen öğrenciler, fahiş kira bedelleriyle karşılaştı. Üniversite öğrencileri yaşadıkları barınma sorununu Medyascope‘a anlatı.

Ayşegül Satan

İstanbul Gedik Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde burslu okuyan Ayşegül Satan, kaldığı eve faturalarla birlikte bin 500 lira ödediğini belirterek, “Yeni ev arayan arkadaşlarımı görünce ucuza kaldığımı hissediyorum. Bir artı bir eve üç bin 500 lira kira isteniyor. İki bin 500 liranın altındaki evler yaşanacak gibi değil. Camı olmayan tek bir odaya 900 lira gibi ücret istiyorlar. Devletten aldığımız geri ödemeli aylık 650 lira, o da hiçbir şeye yetmiyor” dedi. 

“Sinemaya, konsere etkinliğe gitmek bizim için lüks”

Evden dışarı çıktıklarında en az 40-50 lira harcadıklarını belirten Satan, “Bir çay olmuş dört-beş lira. Çorba içsek 10 lira. Arkadaşlarımızla bir yerde oturup sohbet etmek istiyoruz. Her şey çok zamlı. Sosyal hayatımızdan çok kısıyoruz. Sinemaya, konsere etkinliğe gitmek bizim için lüks” diye konuştu.  

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYK) bağlı yurtların sayısının çok az olduğunu söyleyen Satan, “Özel yurtlar çok pahalı. Dört kişilik bir odaya iki bin 500 lira diyorlar. İstanbul gibi büyük bir şehirde öğrencilerin barınacak yeri yok” dedi. 

Yasemin Aladağ

Barınmak için mücadele ediyoruz

“Öğrenci Faaliyeti”nden Yasemin Aladağ ise “Üniversite öğrencisi olmak çok da kolay değil. Bir kriz var. Krizin faturası öğrencilere de kesiliyor. KYK yurt sayıları çok az, ev kiraları çok yüksek. Bu yüzden üniversiteler olarak sokaklardayız ve barınmak için mücadele ediyoruzdedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.