Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir’de “Barınamayanlar”: Yurt ve kiralık ev bulamayan öğrenciler geceyi parkta geçirdi

Üniversite öğrencilerinin, yüksek ev kiralarına ve yurt kapasitelerindeki yetersizliklere karşı tepkileri sürüyor. Konut veya yurt bulamayan öğrenciler kendilerine “Barınamayanlar” diyor. Öğrenciler, Türkiye’nin pek çok şehrinde olduğu gibi İzmir’de de eylemlerini sürdürdü, geceyi Karşıyaka’daki Osman Bey Parkı’nda geçirdi.

Konuştuğumuz öğrencilerden Çiçek Yaman tepkilerinin sebeplerini şöyle açıklıyor: “Özellikle büyük illerde Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtları inanılmaz derecede yetersiz. Bu yurtlar haricinde elimizde kalanlar özel yurtlar ya da kiralık evler. Özel yurt rakamları astronomik seviyelere ulaştı. En düşük özel yurdun ücreti en az bin 250 lira, üst sınır yok. Normalde bin 500 liraya kiralanan evler 3 bin lira civarında. Üniversite yakınlarındaki evlerde kira artışları daha da fazla. Şu an birçok arkadaşımız üniversiteyi kazandığı halde, üniversitenin olduğu şehirlere gelemiyor. Çünkü yurt bulamıyorlar, ev kiralayamıyorlar.”

“Öğrenciler mülk sahiplerinin insafına bırakılmış durumda”

Bir diğer öğrenci Çayan Akbıyık ise eylemlerin başlama sürecini şöyle anlatıyor: “Kiraların ve yurt ücretlerinin fahiş noktalara gelmesi ve öğrencilerin insani koşullarda barınabileceği alan kalmaması sonucu öğrencilerin park alanlarında ikamet etmesi ile başlayan bir süreç.”

Ev kiralarındaki artışa değinen Akbıyık: “İstanbul’da 200 bin, İzmir’de 80 bin civarında fazladan konut stoku var. Bunlar boş bekleyen evler. Bunun temel nedeni yönetenlerin tüm bu süreci piyasanın denetimine bırakmış olması. Ev sahipleri buraları daha yüksek fiyat için bekletiyorlar ve bunun sonucu olarak fiyatlar gitgide yükseliyor. Öğrenciler tamamen mülk sahiplerinin insafına bırakılmış durumda. Buna karşı da gençler ellerinden geldikçe bir şey yapmaya çalışıyor ve adaletten yana olan herkesi de taraf olmaya ve inisiyatif almaya çağırıyorlar.”

İzmir’de 176 bin öğrenci, 15 bin kişilik yurt bulunuyor

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir’de, Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi verilerine göre 176 bin 63 üniversite öğrencisi bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı 2020-2021 istatistik verilerine göre ise şehirdeki Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) yurtlarının kapasitesi 15 bin 171. Özel yurtların kapasitesi ise 20 bin 50 kişi. KYK yurtlarının fiyatları aylık 300 ile 500 lira arasında değişiyor. Şehirdeki özel yurtların fiyatları ise aylık 800 ile 2 bin lira arasında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.