Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir’de polis, parkta sabahlayan öğrencilerin ailelerini aradı: “Eylemi teröristler yönlendiriyor”

Üniversite öğrencileri, birçok şehirde yüksek ev kiralarına ve yurt kapasitelerindeki yetersizliklere karşı tepkilerini göstererek parklarda konaklamaya devam ediyor. İzmir‘deki eylemlerin dördüncü günü geride kaldı. Medyascope olarak yerinde takip ettiğimiz 21 Eylül’deki eylem, Karşıyaka’da bulunan Osman Bey Parkı’nda düzenlenmişti. Saat 22.00 civarında parka gelen polisler, öğrencilere Genel Bilgi Toplama Sistemi (GBT) sorgusunda bulunmuştu. Bugün (23 Eylül) konuştuğumuz öğrenciler dün (22 Eylül), ailelerinin polis tarafından arandığını ve polislerin, “Bu eylemleri terörist gruplar yönlendiriyor farkında mısınız?” dediğini söyledi.

Parkta konaklayan öğrencilerden Çiçek Yaman, GBT sorgusunun ardından ailelerinin arandığını belirtti: “GBT kontrolünün ardından yaklaşık 10 saat sonra benim ve bazı arkadaşlarımızın ailesi arandı. Herkesin değil bazılarımızın ailesi aranmış. Herhalde ararken kadın ve genç olanlarımızı seçtiler.

“Kızınız eylemlere katılıyor”

Yaman, polis ile babası arasında geçen konuşmayı şöyle anlattı: “Benim babamla görüşmüşler, ‘Kızınızın İzmir’de olduğunun bilgisini aldık, herhalde bir yurt problemi yaşıyor. Bunun için eylemlere katılıyor, haberiniz var mı’ demişler. Babam da bunların bir eylem olmadığını, gerçek durumun olduğunu, birçok öğrencinin aynı durumda olduğunu söyleyince, ‘Şu an bu eylemleri terörist gruplar yönlendiriyor farkında mısınız” demişler. Babam benim nerede olduğumu ve ne yaptığımı zaten biliyor. O da ‘Terörist arıyorsanız farklı yerlere bakın, öğrencilerin peşini bırakın’ şeklinde tepki vermiş.

“Ailesinden baskı gören insanlar var”

Yaman, bazı öğrencilerin aramalar nedeniyle zor durumda kaldığını ifade etti: “Benim açımdan büyük bir problem yoktu, açıkçası. Babamla bir saat bununla dalga geçtik. Ancak çok fazla zorluk yaşayan arkadaşlarımızın olduğunu biliyorum. Müdahale edemeyecekleri kadar meşru bir şey olduğu zaman ancak aileleri arayarak yıldırmaya çalışıyorlar. Herkesin ailesiyle arası çok iyi olmayabiliyor. Ailesinden baskı gören, tehdit alan insanlar var. Bu özellikle kadın öğrenciler arasında çok yaygın. Dolayısıyla bu insanları, bu tür davranışlar ile tehlikeye atıyorlar. Burada mesele sadece kişisel bilgilerin paylaşılması değilBu bir yıldırma çabası.

Şu an parkta kalan öğrencilere doğrudan müdahale edemiyorlar çünkü kamuoyunda çok ciddi yankı bulacağının farkındalar. Bunun yerine saman altından su yürüterek aileleri arayıp, gözlerini korkutup çocuklarını oradan geri çekmeye ikna etmeye çalışıyorlar.”

Ailesi aranan diğer öğrenciler görüş vermek istemediklerini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.