Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (116) Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya: “‘Kürt sorunu yok’ diyerek, yok sayarak bu sorunu çözemezsiniz”

Ankara Gündemi programının bu haftaki konuğu Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya oldu. Programda Kürt sorununda muhataplık tartışması, erken seçim ve ittifaklar konuşuldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun “Kürt sorununu çözmek için meşru bir organa ihtiyacımız var. Halkların Demokratik Partisi (HDP) bu anlamda meşru bir organ olarak görülebilir” açıklamasına eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli‘nin, “Çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı’dır” yanıtını vermesi, Kürt sorununun çözümünde muhataplık tartışmalarına yol açmıştı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, çözüm için adresin Meclis olduğunu ama hiçbir aktörün göz ardı edilemeyeceğini vurguladı. Kılıçdaroğlu ikinci açıklamadasında, “Bizim için bu konuda tek adres var o da Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Parlamento dışında bir adres yoktur. İmralı da Kandil de muhatabımız değildir” dedi. 

“Demokratikleşmeyle ilgili ciddi sorunlar var”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, Kürt sorununda muhataplık tartışmalarına ilişkin şunları söyledi:

“Sayın Kılıçdaroğlu’nun yaptığı açıklama, ülkede eğer bir sorun varsa bu sorunun en meşru çözüm merkezinin Meclis olduğuna dair çok önemli bir vurgudur. Bu çok net bir şekilde ortaya çıktı. Ortada bir sorun var. Bu sorun çok uzun dönemdir var. Bu dönemde çeşitli kültürel haklar noktasında, TRT’nin bir kanalının Kürtçe yayın yapıyor olması, çeşitli enstitülerin açılması önemli adımlardı. Demokratikleşmeyle ilgili ciddi sorunlar var. Biz kendi içimizde çözemediğimiz meselelerimizi uluslararası arenaya taşıyarak işin içinden çıkılmaz bir manzaraya teslim etmiş olduk. Bugün Kürt meselesi dendiğinde Avrupa, Rusya ve ABD’nin kendi iç meselemizle ilgili sorunlara müdahil olmaya çalıştığını görüyoruz. Bu ülkenin milli birliğine halel gelmeyecek şekilde bu meseleyi gündemden çıkarmaktan başka seçenek yok.”  

“Altı milyon oy almış bir siyasi partinin meşruiyet alanını genişleterek sorunları çözmek adına adımlar atılabilir”

Kaya, sözlerine öyle devam etti: “Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları HDP içinde büyük yankı uyandırdı. HDP’nin PKK ile örtüşen yanları var. Ancak altı milyon iradesini temsil eden bir siyasi partinin tamamını terörist organizasyonunun parçası olarak değerlendirmek akla, mantığa siyasete uygun olmaz. Dile getirilen taleplerin, endişelerin giderilmesi gerekir. Altı milyon oy almış bir siyasi partinin olabildiğince meşruiyet alanını genişleterek sorunları çözmek adına adımlar atılabilir.” 

“Açılım sürecinde en büyük hata bir örgüt üzerinden yürütülmesi oldu”

Açılım sürecinin yanlış yönetildiğini vurgulayan Kaya, şunları söyledi: 

“Açılım sürecinde en büyük hata bir örgüt üzerinden yürütülmesi oldu. ‘HDP, bütün Kürtler’in temsilcisidir’ diyebilmek mümkün değil. Eğer bir mesele varsa bu meseleyi sadece elinde silah olan bir yapıyla değerlendirmek yerine farklı yapılarda dikkate alarak farklı bir süreç yürütebilirdik. Başka aktörleri işin içine katarak daha başarılı bir dönem geçirebilirdik. Ancak çözüm sürecinde sadece İmralı meşru aktör olarak görüldü. İktidar kanadı her ne kadar çözüm süreci ile ilgili taban tabana zıt açıklamalar yapsa da daha düne kadar cumhurbaşkanı bunu bir siyasi gerekçeyle, yaklaşan seçimlerle ilgili yapılıyor olabilir.”

“Kararsızların çoğunluğu AKP seçmeni”

Türkiye’de kararsız seçmenlerin büyük çoğunluğunu Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) kopan seçmenlerin oluşturduğunu vurgulayan Kaya, “Kararsız seçmen sayısı şu an fazla. Saadet Partisi şu anda kendisine en yakın olan AKP’den kopan kararsız seçmenlerin oyunu almak istiyor. Burada biz şöyle bir zorluk yaşıyoruz, maalesef insanların öncelikleri değişti. Bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Muhalefet partilerinden bazıları da rövanşist bir anlayışla, kararsız seçmeni etkileyecek adımlar atıyor. Biz kararsız seçmenin önceliklerini anlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla onların oylarını almak için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.