Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Büyükada’da felsefe ve siyaset konuşuldu – CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “Sanatçılarımızı hapishanelerde çürüttük, bilimi, felsefeyi unuttuk”

İstanbul’un Adalar ilçesinde bulunan Büyükada Anadolu Kulübü’nde Adalar Belediyesi, Adalar Kent Konseyi ve Yeditepe Üniversitesi ortaklığında “Prens Adaları Felsefe Sempozyumu: Felsefe ve Siyaset” başlıklı bir sempozyum düzenlendi. Sempozyuma Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul milletvekilleri Akif Hamzaçebi ve Gamze Akkuş İlgezdi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül katıldı.

“Küfretmeden eleştireceğiz”

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, felsefe sempozyumunun Kemal Kılıçdaroğlu’nun fikri olduğunu belirterek “Düşünce ve eleştiri, en büyük ihtiyaçlarımız. Felsefe, akıl ve eleştiri için söylenmiş. Soru soracağız. Düşünce ve ifade özgürlüğünü sonuna kadar savunacağız. Eleştireceğiz, küfretmeden eleştireceğiz. Felsefeden bunları anlıyorum” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “Acaba sanata ve dolayısıyla felsefeye ne kadar değer veren bir toplumuz, bunun sorgulanması lazım. Pek çok sanatçımızı hapishanelerde çürüttük. Bilimi, felsefeyi unuttuk” diye konuştu.

Ülkede güçlü bir felsefi düşünceye ihtiyaç olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Seçimler dolayısıyla Adalar’a ilk geldiğimde, ‘Adalar’ın biraz tanıtılması lazım, bir turistik alan olarak görülmemesi lazım’ dedim. Buranın bir tarihsel derinliği var, görkemli bir geçmişi var, olağanüstü bir coğrafyası var ve olağanüstü güzel insanları var. Başkana dedim ki ‘Seçildikten sonra burayı sadece Türkiye’nin değil aslında Avrupa’nın, dünyanın bir felsefe merkezine dönüştürebiliriz. Dünyanın önemli felsefecileri gelip Adalar’da felsefeyi anlatabilirler. Doğayı izleyebilirler. Bir ağacın altına uzanıp gökyüzüne baktıklarında sonsuzluğu görebilirler.’ Felsefecilerin en çok bu tür şeylere ihtiyacı var. Görecek, düşünecek, sorgulayacak hayatı, bunların hepsinin olması lazım.” 

“Siyasetçinin, belli bir entelektüel derinliğe ihtiyacı var”

CHP lideri, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Daha çok şey bilmeliyiz, keşfetmeliyiz. Eğer biz bunu yapabilirsek, Türkiye’ye çok güzel katkılarda bulunmuş oluruz. Evet, siyasetçinin en çok ihtiyaç duyduğu alanlardan birisidir. Eğer siyasetçi ülkenin sorunlarına eğiliyor ve o sorunları çözmeye adaysa mutlaka felsefecilerle de bir araya gelmek zorundadır. Siyasetçinin en azından asgari belli bir entelektüel derinliğe ihtiyacı vardır, bunun olması lazım. Entelektüellerde belli bir felsefi derinlik olunca özgüvenin olduğunu da görebiliyorsunuz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.