Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’na saldırı girişimi: “İki silahlı kişi ‘sivil polisiz’ diyerek evime girmeye çalıştı, olayın üzerinden beş gün geçti ancak hâlâ bir açıklama yapılmadı”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, 24 Eylül Cuma günü Ankara’daki evine gelen iki kişinin sivil polis olduklarını iddia ederek içeri girmeye çalıştığını açıkladı. Silahlı iki kişinin evinin kapısına geldiğini ve sivil polis olduklarını belirterek, kapıyı açmalarını istediğini belirten, Hatimoğulları, Medyascope’a yaptığı açıklamada “İki silahlı kişi kapıma gelip, kimlik göstererek ‘sivil polisiz, kapıyı açın’ dedi, kapıyı ısrarla açmayınca uzaklaştılar. Olayın üzerinden beş gün geçmesine rağmen ne emniyet ne de savcılık konuya dair bize bir açıklama yaptı” dedi.

“Kendisini sivil polis olarak tanıtan iki silahlı kişi kapıma dayandı”

Tülay Hatimoğulları’na yönelik saldırı girişimine ilişkin HDP Genel Merkezi’nde açıklama yapıldı. Açıklamaya,  HDP eş genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve parti yöneticileri katıldı. Hatimoğulları yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Geçen cuma günü, kendilerini ‘Sivil polisiz’ diye tanıtan iki kişi kapımın zilini çalarak ve zorlayarak, ısrarla evin içine girmeye çalıştılar, bir baskı oluşturdular. Zilin çalınmasıyla birlikte mercekten baktım ve kapıyı açmadım. Onlar bizim içeride olduğumuzu biliyorlardı. Israrla ‘Biz sivil polisiz’ diyerek ve kapıyı zorlayarak zile basmaya devam ettiler. Ben de ‘Milletvekiliyim, evime bu şekilde ne bir polis ne de başkası girebilir’ dedim. Kapıyı açmayacağımı, neyle karşılaşacağımı bilmediğimi, emniyete haber vereceğimi söyledim. Israrla ‘Polisiz’ demeye devam ettiler. Bu durum birkaç dakika devam etti. Bu sırada ben, partili arkadaşlarıma ulaştım, emniyete haber verdik. Kapıyı açmayınca evimin yanından uzaklaştılar.”

“Resmi kurumlar beş gündür açıklama yapmadı”

Kendilerini sivil polis olarak tanıtan silahlı kişilerin neden evine girmeye çalıştıklarını söylemediklerini belirten Hatimoğulları, “Merdivenden inip gittiler, Esat Dörtyol’a doğru yürüyerek uzaklaştılar. Bu, münferit bir olay değildir. Bir milletvekilinin kapısı bu şekilde zorlanamaz. Bunun altında yatan kastı ve resmi kurumlarca yapılacak açıklamaları bekliyoruz. Olayın üzerinden beş gün geçmesine rağmen bize bir açıklama yapılmadı” diye konuştu.

“Nöbetçi savcı ‘NBn nöbetçi savcı değilim’ diyerek dilekçeyi almamaya çalıştı”

Hatimoğulları, yaşanan saldırı girişimi sonrası avukatlarının şikayette bulunmak için savcılığa gittiğini ancak savcıların olayın içeriğini öğrendikten sonra başvuruyu almak istemediğini de açıkladı. Hatimoğulları, “Bununla ilgili emniyete, savcılığa gerekli başvuruları yaptık. TBMM Başkanlığı’na başvuruda bulunduk. Dün karşılaştığımız ilginç bir olayı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Avukatım savcılığa gidiyor, suç duyurusunda bulunmak için yaklaşık yedi-sekiz savcı dolaşıyor. Savcılar dilekçeyi almama konusunda direnç gösteriyor. Nöbetçi savcı ‘Ben nöbetçi savcı değilim’ diyerek dilekçeyi almamaya çalışıyor. Avukatım savcılık çizelgesini getirip önüne koyduktan sonra dilekçeyi almak zorunda kalıyor” dedi.

“Ankara’nın en işlek caddesinde bu olay açığa çıkarılamıyorsa bu şaibeleri artırır”

Hatimoğulları, olayın yaşanmasının üzerinden beş gün geçmesine rağmen savcılık ve emniyet tarafından kendilerine konuya dair bir bilgi verilmediğini belirterek, yetkilileri göreve çağırdı: “Vekil olarak dokunulmazlığımız var ama bu ülkenin milletvekilinin evine böyle hoyratça giriliyorsa ve Ankara’nın en işlek caddesinde bu olay açığa çıkarılamıyorsa bu şaibeleri artırır. Bu kadar sokak kamerasının olduğu yerde bunlar açığa çıkarılmıyorsa, bu şüpheleri artırmaktadır. Bu baskılar bize geri adım attırmayacak. Tüm siyasi parti ve demokrasi güçlerini dayanışmaya bekliyorum.”

“İktidar bunları bize izah etmek zorunda”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu eleştiren HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede ise şunları söyledi: “Bu yıldırma politikasının karşısında kararlılıkla duracağız. Haklı mücadelemizi devam ettireceğiz ancak iktidar bunları izah etmek durumundadır. Eğer bunu izah etmiyorsa biz iktidar ve İçişleri Bakanı Soylu’nun muhaliflere ve HDP’ye yönelik bu karanlık organizasyonların içinde olduğunu ve bunun kurucusu, yöneticisi olduğunu düşüneceğiz.”

“Çankaya Emniyet Müdürlüğü böyle bir görevlendirmelerinin olmadığını söyledi”

Saldırı girişimini “karanlık bir olay” diye niteleyen Dede, “Olayın yaşanmasından sonra herhangi bir geri dönüş olmadı, emniyet yetkilileri de karanlık bir olay olduğuna yönelik söylemleri olmuş. Örneğin Çankaya Emniyet Müdürlüğü böyle bir görevlendirmelerinin olmadığını söylemiş. Kararlılıkla hukuki süreci takip edeceğiz” dedi.

“TBMM’nin üyesi olan bir arkadaşımızın can ve hukuki güvenliği yoksa bu ülkede hiçbir vatandaşın can güvenliği yoktur”

Dede, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkenin başkentinde TBMM’nin üyesi olan bir arkadaşımızın can ve hukuki güvenliği yoksa bu ülkede hiçbir vatandaşın can güvenliği yoktur. Hukukun üstünlüğünü savunan tüm vatandaşların bu yasadışı olayı açığa çıkarması gerekir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler