Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erasmus hibe desteği bir yıldan 2,5 aya düşürüldü – Hibe desteğindeki düşüşe öğrenciler tepki gösterdi: “Eğitim almak için geldiğim yabancı bir ülkede beş parasız kaldım”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Erasmus programıyla yurtdışına eğitim görmeye giden öğrencilere verilen hibe desteğinin bir yıldan 2,5 aya düşürüldüğünü ve bu ödemenin ise 2022 yılında yapılacağını duyurdu. İTÜ’den yapılan açıklamada, üniversitelere verilen hibe miktarının düştüğü ve bu nedenle hibe desteklerinde azalma olduğu belirtildi. Erasmus hibe desteklerinin düşürülmesine tepki gösteren öğrenciler bu durumu Medyascope’a değerlendirdi. İTÜ’lü öğrenciler, verilen 2,5 aylık hibenin masraflarını karşılamadığını ve yabancı bir ülkede “beş parasız” kaldıklarını söyledi.

İTÜ tarafından yapılan yazılı açıklamada, hibelerdeki gecikmenin ve azalmanın yalnızca İTÜ’ye özel olmadığı, birçok üniversitede benzer sorunların yaşandığı vurgulandı. Açıklamada İTÜ’ye tahsis edilen hibe miktarının geçmiş yıllara oranla azaldığı vurgulanarak, hibelerin 2022 Şubat ayı içinde gönderilebileceği ancak güz döneminde yurtdışında olacak öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başka bir bütçeden kaynak oluşturulacağı ve öğrencilere gönderileceği belirtildi.

İTÜ açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilan edilmiş olan bütçenin artması ve olası hareketlilik iptalleri sonucunda bütçemizde yeterli miktar kalması durumunda, öğrencilerimize tahsis edilen hibe miktarı 2,5 aydan beş aya kadar artırılabilecektir. Her durumda, iki dönem hareketlilik gerçekleştirecek öğrencilerimizin hareketliliklerinin ikinci dönemi için hibe ödemesi yapılamayacaktır.”

Medyascope’a konuşan İTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Doğukan Yıldırım, üniversitenin ve Türkiye Ulusal Ajansı’nın Erasmus programı kapsamında öğrencilere verdiği sekiz aylık hibe desteğine güvenerek programa başvurduğunu ancak 2,5 aylık hibe desteğinin masraflarını karşılamadığını söyledi.

“Hibe kesintisinden dolayı zarar görmüş ve çökmüş durumdayım”

Erasmus programı kapsamında Almanya’ya eğitim görmeye gittiğini belirten Yıldırım, vize, yurt ve hesap işlemleri için 10 bin Türk Lirası (TL) masraf yaptığını vurgulayarak şöyle konuştu:

“Ben okulumun ve Ulusal Ajans’ın geçen yıllarda öğrencilere sekiz aylık hibe desteği vermesine güvenerek Erasmus yapmaya karar verdim. Almanya’ya gitmeme üç gün kala okul yönetimi 2,5 aylık hibe desteği alacağımı söyledi. Vize, bloke hesap ve yurt depozitosu için daha gitmeden yaklaşık 10 bin TL gibi bir masrafım olmuştu. Bu kadar masrafın üstüne bir de Erasmus için garanti edilen hibem kesildi. Her Erasmus öğrencisi gibi mağdur durumdayım. Buraya okulumu ve ülkemi temsil etmek, iyi bir eğitim alarak ülkem için faydalı bir mühendis olmak için geldim fakat şu anda hibe kesintisinden dolayı zarar görmüş ve çökmüş durumdayım.”

“Eğitim almak için geldiğim yabancı bir ülkede beş parasız kaldım”

İTÜ’nün öğrencileri mağdur etmemek için ek bütçe oluşturarak öğrencilere vereceği avans hibelere dair de konuşan Yıldırım, “Eğitim almak için geldiğim yabancı bir ülkede beş parasız kaldım. Erasmus öğrencileri olarak yaşadığımız mağduriyetin en kısa zamanda düzeltilmesini, hakkımız olan hibenin tamamının verilmesini istiyorum. Normalde hibemi gitmeden önce almam gerekiyordu. Almanya’ya geldiğim halde bir destek alamadım. Öğrencilerini mağdur etmemek zaten İTÜ’nün asli görevi, ek bütçe konusunda da görevini kısmen yaptığını düşünüyorum. Fakat eğer ek bütçe bulabiliyorsa 2,5 aylık hibe desteğinin de artırılması gerekir” dedi.

“Verilen hibe desteği bir dönemlik masrafımı bile karşılamıyor “

Türkiye Ulusal Ajansı’nın öğrencilere vereceği hibe desteğine güvenerek Erasmus programıyla Çekya’nın Ostrava kentine giden İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğrencisi Bünyamin Talha Bostan, verilen hibe desteğinin öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamadığını vurgulayarak şunları söyledi: “2021-2022 eğitim öğretim yılı içerisinde iki dönem (10 ay) eğitim görmek için Çekya-Ostrava’ya geldim. Okul yönetiminin ilk başta yaptığı açıklama bize sekiz aylık (450 euro) hibe desteği vereceği yönündeydi. Ben verilecek hibe desteğine güvenerek Erasmus programına başvurdum. Ancak 24 Eylül tarihinde okul yönetimi verilen hibe desteğinin 2,5 aya düşürüldüğünü bildirdi. Verilecek olan hibe desteği benim bir dönemlik masrafımı karşılamıyor.”

“Geçinebilmek için bir kebapçıda kaçak olarak çalışacağım”

İTÜ yaptığı yazılı açıklamada 2,5 aya düşürülen hibe desteğinin Şubat 2022 içinde öğrencilere gönderileceğini belirtmişti. Şubat ayında ödenecek hibe desteğiyle geçinmesinin imkânsız olduğunu ve bu nedenle bir kebapçıda kaçak olarak çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Bostan şöyle devam etti:

2,5 aylık hibenin 1,5 aylık kısmını da şubatta vereceklerini açıkladılar. 10 ay kalmak için param yok, verdikleri hibe sadece yurdumu karşılıyor. 2,5 aylık hibe ile beslenme masraflarımı bile karşılayamam. Bir kebapçıda kaçak olarak çalışacağım. Buradaki diğer yabancı arkadaşlarıma sordum, hepsi vaat edilen hibe desteğini alacak.”  

“Resmen bizi sefalete terk ettiler”

Çekya konsolosluğuna her ay 300 euro alacağına dair belge verdiğini ve bu şekilde vize aldığını belirten Bostan, “Bize ilk başta hibelerin düşürüleceğini söyleselerdi hiç gelmezdim. Resmen bizi sefalete terk ettiler. Biz konsolosluğa her ay 300 euro alacağız diye belge verdik ve konsolosluk da buna dayanarak bize vize verdi. Ama şimdi 2,5 aylık hibe vereceklerini söylüyorlar. Erasmus’a giden öğrenciler olarak bütün Avrupa konsolosluklarını bu şekilde kandırdık” diye ekledi.

“Ekonomide yaşanan buhran nedeniyle hibe desteğinin düşürülmesi değil artırılması gerekirdi”

Erasmus hibe desteğinin bir yıldan 2,5 aya düşürüldüğünü tespit ettiklerini söyleyen ve konuyu Medyascope’a değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, “Erasmus konusunda yaşanan skandalla ve öğrencilerin mağduriyetiyle ilgili Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, fonu yöneten Ulusal Ajans ile temasa geçtiğini bildirdi. Aktarılan bu fonun, süreç içinde hangi vakıf ve dernekler aracılığıyla nereye harcandığını öğrenmek öncelikli talebimiz” dedi.

“İktidar, Erasmus fonunun yönetiminin şeffaf ve detaylı halini açıklamak zorunda”

İktidarın Erasmus fonunun yönetimine dair bilgileri şeffaf ve detaylı açıklamak zorunda olduğunu vurgulayan Gökçen, “Öğrencileri ülkemizde tutmakta zorlandığımız, umutsuzluğun had safhada olduğu, mevcut iktidarın adeta kendisinden ve ülkeden nefret ettirmek için özenle çalışıyormuş gibi davrandığı şu dönemde söz konusu Erasmus fonunun yönetiminin şeffaf ve detaylı halini açıklamak zorundasınız” diye konuştu.

AB Türkiye Delegasyonundan açıklama

AB Türkiye Delegasyonu ise konuya ilişkin sitesinde yaptığı açıklamada, Ulusal Ajans’la sorunun çözümüne ve daha fazla bilgi almak için temasa geçtiğini belirtti. AB Türkiye Delegasyonu açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de Erasmus Programının uygulanması Türkiye Ulusal Ajansı’nın sorumluluk alanına girmektedir. Ajans aynı zamanda AB tarafından tahsis edilen fonların yönetiminden de sorumludur. AB Türkiye Delegasyonu, söz konusu soruna ve aynı zamanda programa katılan Türk öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere öngörülen çözümlere ilişkin daha fazla bilgi almak amacıyla Ulusal Ajans ile temasa geçmiştir. AB Komisyonu Merkez Teşkilatı ve Türkiye’deki resmi makamlarla istişare halinde, konuyu yakından takip etmekteyiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.