Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jeoloji profesörü Necla Buden, Tunus’un ilk kadın başbakanı oldu

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, hükümeti kurmak için jeoloji profesörü Necla Buden’i görevlendirdi. Bir kadının başbakanlık makamına getirilmesini “tarihi bir olay” diye değerlendiren Said, atamayı “Tunus için bir onur ve Tunuslu kadınlara saygı” olarak nitelendirdi. Said, iki ay önce ülkedeki krizi zirveye taşıdığı gerekçesiyle parlamentoyu feshetmiş ve yürütmenin yetkilerini eline almıştı.

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen jeoloji profesörü Necla Buden, ülkenin ilk kadın başbakanı oldu. Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Kays Said, Necla Buden’i mümkün olan en kısa sürede bir hükümet kurmakla görevlendirdi” denildi.

.“Tunus için bir onur ve Tunuslu kadınlara saygı”

Cumhurbaşkanlığı ofisi, Said ve Buden’in buluştuğu görüntüleri paylaştı ve “Cumhurbaşkanı Said, Necla Buden’i önümüzdeki saatlerde veya günlerde bir kabine kurması için görevlendirdi” açıklamasını yaptı. Bir kadının başbakanlık makamına aday gösterilmesini “tarihi bir olay” diye değerlendiren Said, bu durumu “Tunus için bir onur ve Tunuslu kadınlara saygı” olarak nitelendirdi.

Necla Buden ve Kays Said, Tunus Cumhurbaşkanlığı makamında.

Said, yeni hükümetin ana görevinin  “birçok devlet kurumuna yayılan yolsuzluğa ve kaosa son vermek” olacağını da belirtti.

Buden, Tunus’u 1987’den 2011 yılındaki isyana kadar demir yumrukla yöneten diktatör Zeynel Abidin bin Ali’nin devrilmesinden sonra göreve gelen 10. başbakan olacak. Arap Baharı’nın başladığı ilk üike olan Tunus, diktatörlükten demokrasiye geçişi başarıyla yürütebildiği için uluslararası arenada takdir toplamıştı.

Cumhurbaşkanı Kays Said, koronavirüs salgınındaki kötü yönetim ve ülkede yıllardır süregelen siyasi çıkmazı zirveye taşıdığı gerekçesiyle 25 Temmuz’da Başbakan Hişam el-Meşişi’nin başında bulunduğu hükümeti feshetmiş, parlamentoyu askıya almış, milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırmıştı. Kais geçen hafta da ülkeyi kararnamelerle yönetmesinin önünü açmıştı.

Necla Buden kimdir?

63 yaşındaki Necla Buden, Fransa’da jeoloji eğitimi aldı. Buden, Tunus’un ulusal mühendislik okulunda öğretim görevlisi olarak görev yapıyordu. Aynı zamanda yükseköğrenim reform projesi PromESsE’de yönetici olarak görev alan Buden, Yükseköğrenim Bakanlığı’nda üst düzey görevlerde de bulundu.

Kaynak: France24

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.