Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doç. Dr. Nejat Özgül: “Vücutta küçük lezyonlarla başlayıp kansere yol açan HPV aşıyla önlenebilir”

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuluyor ve 250 bin kadın rahim ağzı kanserinden yaşamını yitiriyor. Ayrıca rahim ağzı kanseri, kadınların en çok yakalandığı dördüncü kanser türü. HPVyi (human papilloma virus) ve aşılamanın önemini Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nejat Özgül ile konuştuk. HPV’nin önce basit lezyonlarla başladığını ve uzun süre vücutta belirti göstermeden kaldığını vurgulayan Özgül, “Burada önemli olan konu, HPV hemen kansere yol açmıyor, metal periyot dediğimiz vücutta bekleyen bir periyot var ve bu süre içinde tarama programları veya birinci aşama dediğimiz aşıyla korunma şansımız var” dedi.

HPV’nin tarama ve aşıyla engellenebileceğini söyleyen Özgül, “HPV vücutta uzun yıllar taşıyıcı olarak kalıyor. Önce basit lezyonlarla başlayıp sonra hastada kansere kadar gidebilecek bir hastalığa yol açıyor. Burada önemli olan konu, HPV hemen kansere yol açmıyor, metal periyot dediğimiz vücutta bekleyen bir periyot var ve bu süre içinde tarama programları veya birinci aşama aşıyla korunma şansımız var. HPV’nin neden olduğu hastalıkları çok basit yöntemlerle engelleyebilecekken utanma, doktora başvurmama gibi sıradan nedenler kansere gidecek bir yolu açıyor” dedi.

“Hayat kalitesini bozmadan erken dönemde aşı ile korumayı sağlayabiliriz”

HPV enfeksiyonlarının aşı ile engellenebildiğini söyleyen Özgül, “HPV enfeksiyonlarını üç şekilde engelleyebiliriz. Birincisi etkenin uzaklaştırılması. Aşının iyisi kötüsü olmaz, yüksek koruyanı olur. İkincisi ise HPV testleriyle erken dönem tanı ve tedavisi, üçüncüsü ise artık hastalık geliştikten sonra kemoterapi gibi yöntemlerle koruma. Ancak biz üçüncü korumayı önermiyoruz. Maliyeti de çok pahalı üçüncü yöntemin, tabii ki hayat çok önemli ve tedavi olması gerekiyor hastanın ancak bizim amacımız hayat kalitesini bozmadan erken dönemde aşı ile korumayı sağlamak” diye konuştu.

HPV’nin sadece kadınlarda değil erkeklerde de kansere yol açtığını belirten Özgül, şöyle devam etti:

“Erkekler ciddi bir taşıyıcı ancak saptanması kadınlara göre daha zor. Ama özellikle sünnetsiz olan erkeklerde sünnet derisinin altında bu virüsün 10-15 yıl yaşadığını biliyoruz. Erkeklerde de kansere yol açabilen bir virüs. Bu nedenle hem erkeklerin hem kadınların aşı olmaları gerekiyor.”  

Aşının ücretsiz olması gerektiğini ancak Sağlık Bakanlığı’nın belirli bir bütçesi olduğunu söyleyen Özgül, “Bir ülkede öncelikler sıralaması yapılması gerekiyor. Şu an öncelik dünya genelinde koronavirüs. Bu aşıyı bakanlık inceleme sürecine aldı ve koronavirüs enfeksiyonu olmasaydı belki de bu aşı ücretsiz olabilirdi” dedi.

Hastalık olmadan koruma tedbirlerini almanın en doğru yöntem olduğunu ve meme, rahim ağzı kanserlerinin erken dönem teşhislerinin yapılabileceğini söyleyen Özgül, “Aşılama ve tarama programına uyulduğu takdirde 2120 yılında HPV kalmayacak” diye ekledi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.