Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YÖK ile MEB arasında imzalanarak yürürlüğe giren pedagojik formasyon eğitimine meslek örgütleri tepkili: “600 bin atanamamış öğretmene yenileri eklenecek”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğiyle düzenlenen “Pedagojik Formasyon Eğitimi Programı” güncellenerek, 28 Eylül’de yürürlüğe girdi. Formasyon eğitiminin yürürlüğe girmesinin ardından meslek örgütleri tepki göstererek Türkiye’de formasyona ihtiyaç olmadığını, 600 bin atanamamış öğretmene yenilerinin ekleneceğini belirtti. Formasyon programını Medyascope’a değerlendiren Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Oğuz Özat, “Okula gitmeden uzaktan verilecek 10 saatlik eğitim ile öğretmenlik belgesi alacak olan kişiler daha fazla mağdur olacak. Kararın iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açacağız” dedi.

Pedagojik Formasyon Eğitimi Programı‘nın yürürlüğe girmesinin ardından üniversiteler, formasyon kontenjanlarını ve ücretlerini açıkladı. 

Dicle Üniversitesi formasyon için bin 400 kontenjan açıldığını ve ücretin 3 bin 972 TL olarak belirlendiğini, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ise 885 kontenjan açıldığını ve 3 bin 440 TL ücret belirlendiğini duyurdu. Üniversitelerin kontenjan ve fiyat bilgilerini duyurmasını sert sözler ile eleştiren Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Oğuz Özat, “İhtiyaç duyulan branşların dışında kontenjanlar açılıyor. Zaten işsizlik artmış bunun üzerine bir de işsiz öğretmen belgeleri satmanın ne anlamı var” dedi.  

“Öğretmenlik uzmanlık isteyen bir meslek”

Öğretmenlik mesleğinin uzmanlık gerektirdiğini ve formasyon programının usul ve esaslarının Talim ve Terbiye Kurulu’nca (TTK) belirlendiğini belirten Oğuz Özat, şunları söyledi:

“Öğretmenlik uzmanlık isteyen bir meslektir. Halihazırda atanmayı bekleyen 600 bin öğretmen var. Bir diğer yandan ise 200 bin öğrenci eğitim görmeye devam ediyor. Açılan formasyon branşlara özel olarak değil, genel öğretim ile ilgili olacak ve uzaktan eğitimle verilecek. Yani 10 dersle öğretmenlik belgesi satılacak. Üstelik açılan kontenjanlar ihtiyaca yönelik belirlenmiyor. Zaten atanamayan 600 bin öğretmen ve ciddi bir işsizlik oranı varken yeni işsizler çıkarmanın ne anlamı var.”

“Birçok üniversite, eğitim fakültesi kontenjanlarının üstünde kontenjan açtı”

Formasyon programı kapsamında derslerin çevrimiçi olacağını ve birçok üniversitenin, eğitim fakültesi kontenjanlarının üstünde kontenjan açtığını vurgulayan Özat, “Bu sistemi ne öğrenci velileri ne de meslek grupları kabul eder” diyerek uygulamaya tepki gösterdi. Özat şöyle devam etti:

“Bazı üniversiteler formasyon programı için 2 bin kontenjan açmış ve 4 bin TL ücret belirlemiş. Yani eğitim fakültelerinin var olan kontenjanının iki katı formasyon kontenjanı açılıyor. Bu eğitim sistemini ne öğrenci velileri ne de meslek grupları olarak biz kabul edebiliriz. Formasyon esas olarak bir branşta ihtiyaç olduğu takdirde öğrencilerin eğitimden uzak kalmaması için açılan bir programdır.”

“Formasyon programı, asgari ücretin altında öğretmen çalıştıran okulların işine yarıyor”

Formasyon programının ihtiyaç halinde açılması gerektiğini belirten Özat, 10 derslik uzaktan eğitim programıyla nasıl doktor olunmuyorsa aynı yöntemle öğretmen de olunamayacağını söyledi. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021 yılı verilerine göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 4 milyon 511 bin kişiye ulaştı. TÜİK’in bu verilerini hatırlatan Özat, “Rehber öğretmenliği branşında 20 bin kişi KPSS’ye girmiş 2021 yılında verilen atama sadece 804. Halihazırda 20 bin kişi iş arıyor. Bu durum en çok ucuz, asgari ücretin altında öğretmen çalıştırmak isteyen ticari sektörlerdeki okulların işine yarıyor. Bir hekimlikte, uzaktan 10 derslik eğitimle branş hekimi yapabilir misiniz? Hekimlik bunu kabul eder mi veya mühendislik alanı bunu kabul eder mi, öğretmenliğin değeri neden bu kadar düşürülüyor? Formasyona ihtiyacı şu an yok. Yeni işsiz öğretmenleri çıkarmanın amacı nedir, bu çocukların farklı ihtiyaç alanlarına yönlendirilmesi gerekmez mi?” diye sordu.

“Formasyona başvuran öğrenciler mağdur olacak”

Üniversitelerin formasyon eğitimi için belirlediği ücretlerin farklılığına da dikkat çeken Özat, “Okullar neye göre belirliyor bu paraları bilemiyorum. Her branşın eğitimi farklıdır. Formasyona başvuranlar alanları ile ilgili eğitim almayacaklar. Genel öğretmenlik bilgisi eğitimi alacaklar. Herkese aynı ders verilerek branş-alan öğretmeni yapılamaz. Formasyon satışında esas mağdur olacak kişilerin formasyon alacak öğrenciler olacağını düşünüyoruz. Okul görmeden, uzaktan formasyonla öğretmenlik belgesi satın alacaklar. Biz, İdare Mahkemesi’ne kararın iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açacağız” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.