Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Milletvekili Utku Çakırözer: “Gazeteciler, kendilerine yönelik yargı baskısı, kurumlarına yönelik ilan tehdidi ve haberlerine yönelik erişim yasakları nedeniyle otosansür uyguluyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meydascope yayınında Özgür Özdemir’in konuğu oldu. Programda, Çakırözer’in açıkladığı eylül ayı “Basın Özgürlüğü” raporu ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP), yurtdışından destek alan medyayı hedef alan kanun teklifi konuşuldu. Çakırözer, “Gazeteciler kendilerine yönelik yargı baskısı, kurumlarına yönelik ilan tehdidi ve haberlerine yönelik erişim yasakları nedeniyle otosansür uyguluyor” dedi. MHP’nin getirdiği kanun teklifine tepki gösteren Çakırözer, “Okunmayan gazetelere ve izlenmeyen televizyonlara kaynak pompalayan kamu bankalarını araştırın. Yabancı fon alan kurumlar, bunları kamuoyuyla paylaşırken kamu bankalarının kime ne kadar para verdiğini bilmiyoruz” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in eylül ayı “Basın Özgürlüğü” raporuna göre, adli yılın başlamasıyla en az 45 gazeteci hâkim karşısına çıktı, altı gazeteciye hapis cezası verildi, sekiz gazetecinin haber takibi engellendi. Halk TV, Tele1 ile BirGün, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerine idari para ve ilan kesme cezaları verildi. En çok erişim engeli kararı çıkarılan haberler, iktidar yöneticilerinin yolsuzluk ve usulsüzlüklerine ilişkin iddiaları gündeme getiren haberler oldu. 

“Gazeteciler baskı nedeniyle otosansüre yöneliyor”

Çakırözer, Türkiye’de gazetecilerin baskı altında olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Gazeteciler kendilerine yönelik yargı baskısı, kurumlarına yönelik ilan tehdidi ve haberlerine yönelik erişim yasakları nedeniyle otosansür uyguluyor. Yine iktidara yakın medyanın gazetecileri itibarsızlaştırması da gazetecilerin çalışmalarına engel oluyor.”

“Basın kartını gazetecilik meslek örgütleri vermeli”

Basın kartı tartışmalarına da değinen Çakırözer, “Basın kartını devletin değil gazetecilik meslek örgütlerinin vermesi gerekiyor. Eskiden böyle işlerdi sistem, şu an bu kartı verecek olan kişilerin hepsi iktidarın kendine yakın olarak gördüğü ve atadığı bürokratlar” dedi.

MHP, yurtdışından destek alan medyayı hedef alan kanun teklifi verdi. Teklife göre yurtdışından mali gelir sağlayan her basın kurumu, bir temsilciyi İçişleri Bakanlığı’na kaydettirecek, tüm faaliyetler bakanlık tarafından takip edilecek. Bu teklife tepki gösteren Çakırözer, şunları söyledi:

“Amaç gazetecileri itibarsızlaştırmak”

“Cumhur İttifakı’nın bu teklifi yasalaştırmak için irade koyup koymayacağını görmek gerekir. Yurtdışından kaynak alan basın ve sivil toplum kuruluşları zaten bu kaynakları kamuoyuyla paylaşıyor. Bu kaynaklar bir hak, neden kullanılmasın? İktidar buralarda çalışan gazetecilerin yaptıkları işleri, meşruluğu sorgulamak için böyle bir kanun getiriyor. İktidar bu kanunla burada çalışan gazetecileri itibarsızlaştırma, damgalama ve ortaya koyduğu ürünün meşruluğunu ve haklılığını ortadan kaldırmaya yönelik bir arayış içinde.”

Kamu bankalarının reklam ve ilanları kimlere veriliyor?”

Çakırözer, iktidarın bu yabancı kaynaklardan ziyade kamu bankalarının kimlere nasıl ilan ve reklam verdiğine bakması gerektiğini belirtti: “Önce bu vergilerimizin nereye gittiğine bakalım. Kamu bankalarının reklam ve ilanları kimlere veriliyor? Kamu bankaları okunmayan gazetelere ve izlenmeyen televizyonlara kaynak pompalanmış. Yabancı fon alan kurumlar bunları kamuoyuyla paylaşırken kamu bankalarının kime ne kadar para verdiğini bilmiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler