Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (27): Formula 1 pilotlarının Intercity İstanbul Park’ta yaşadığı beş unutulmaz an

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 16. etabı olan Türkiye Grand Prix’si Intercity İstanbul Park, 8-10 Ekim tarihleri arasında Formula 1’e ev sahipliği yapacak. Medyascope Spor Servisi’nden Kubilayhan Kavrazlı, Türkiye Grand Prix’si tarihinde pilotların yaşadığı en unutulmaz beş anı sizler için derledi. 

5) Sergio Perez’den büyük sürpriz (2020)

Dokuz yıllık aranın ardından İstanbul Park’a kavuşan Formula 1, nefesleri kesen bir yarışa sahne oldu. 2020 yılındaki yarış, sağanak yağış ile birleşince pilotlar oldukça zorlu dakikalar yaşadı. Racing Point pilotu Sergio Perez ise Max Verstappen, Charles Leclerc ve Sebastian Vettel gibi pilotların yaşadığı sıkıntılardan çok iyi faydalanmayı başardı. Meksikalı pilot, büyük bir sürprize imza atarak yarışı üçüncü sırada noktaladı. Sergio Perez, bu seneki yarışta ise podyumun zirvesini hedeflediğini şu cümleler ile anlattı: ”İstanbul Park’ta geçen yılki yarışta boynumu incitmiştim. Oldukça zorlayıcı bir pist. İstanbul Park’taki yarışlar çok hızlı geçiyor. Umarım bu yarışta da her şey yolunda gider ve geçen yılki derecemi daha da geliştirerek buradan zaferle ayrılabilirim.”

Sergio Perez’in İstanbul Park’ta üçüncülüğü elde ettiği anlar:

Mercedes pilotu Valteri Bottas, 2020’deki yarışta altı kez spin atmıştı.

4) Michael Schumacher’in İstanbul Park’taki tek podyumu (2006)

Formula 1 tarihinin en başarılı pilotlarından Michael Schumacher, İstanbul Park’ta bir türlü mutlu sona ulaşamadı. Yedi kez dünya şampiyonluğunu elde eden Alman pilot, kariyerinde dört defa Türkiye Grand Prix’sinde mücadele etti. 2005’teki yarışı bitiremeyen Schumacher, 2010’da dördüncü, 2011’de ise 12. sırayı elde etti. Efsanevi pilotun Türkiye’deki en büyük başarısı şüphesiz 2006 yılında geldi. ”İstanbul Park saat yönünün tersine dönüyor, birçok iniş çıkışı ve farklı viraj şekilleri var yani burası yarışmak için çok hoş” şeklinde konuşarak İstanbul Park için övgü dolu sözler söyleyen Schumacher, 2006 yılındaki üçüncülüğü ile Türkiye’deki tek podyumuna çıktı. Alman pilot, 1 saat 28 dakika 005’lik derecesi ile de yarışın en hızlı tur zamanını kaydetmeyi başardı. Yarışı ise 1 saat 24 dakika 34.454’lik derecesi ile Ferrari’den takım arkadaşı Felipe Massa kazandı. 

3) Felipe Massa’nın kariyerindeki ilk zaferi (2006)

Eski Ferrari pilotu Felipe Massa, 2006 ile 2008 yılları arasında İstanbul Park’a ambargo koyan isim oldu. 2006 yılındaki yarış ise Massa’nın kariyerindeki kırılma noktasıydı. Brezilyalı pilot, İstanbul Park’ta önce kariyerindeki ilk pole pozisyonunu elde etti. Felipe Massa, daha sonra ise 1 saat 28 dakika 082’lik derecesi ile kariyerindeki ilk birinciliği kazandı. Başarılı pilot, 2007 ve 2008 yıllarında da ipi göğüsleyerek üst üste üç kez şampiyonluğa ulaşmayı başardı. İstanbul Park’ta çok önemli anıları olan Massa, sekizinci virajı ise asla unutamıyor. 2020 yılındaki yarış öncesi Formula 1’in resmi podcast kanalı F1 Nation’a konuşan Massa, İstanbul Park’ın gözdesi sekizinci viraj hakkında şunları söylemişti: “Sekizinci viraj kesinlikle harika bir dönüş. Benim yarıştığım yıllarda hız kaybetmeden geçebileceğiniz en zorlu virajların başında geliyordu. Rüzgar ve dönüşün yarattığı kuvvetle baş edebilmek için birçok yeni lastik denediğimizi hatırlıyorum.”

Felipe Massa’nın kariyerindeki ilk zaferi ve podyumda yaşanan özel anlar:

2006 yılında İstanbul Park’ta düzenlenen yarışın özet görüntüleri:

2) Lewis Hamilton’un geçen sezonki tek aşkı: İstanbul (2020)

2020 yılında Intercity İstanbul Park’ta düzenlenen son yarış, Mercedes pilotu Lewis Hamilton adına çok özel anlara sahne oldu. Şampiyonayı lider götüren Hamilton, kariyerinin yedinci şampiyonluğu için İstanbul Park pistine çıktı. Ancak İngiliz pilot, Cumartesi günü yapılan antrenman turlarında İstanbul Park pistinden hiç memnun kalmamıştı. Yeni asfaltın kayganlığından şikayet eden Hamilton, ”Yeni asfalt için milyonlar harcamak yerine, sadece temizlemeleri yeterli olabilirdi. Sanki bir buz pateni pistinde sürüş yaptık. Koydukları her neyse asfalttan sızıntı yapıyor. Resmen b** gibiydi, büyük B ile” şeklinde konuşarak sitem etmişti. Mercedes pilotu, dokuz yıllık aranın ardından başlayan yarışta da oldukça zorlandı. Uzun bir süre rakiplerini geriden takip etmek zorunda kalan Lewis Hamilton, 18. turdan itibaren toparlanarak sağanak yağışın oluşturduğu problemlere rağmen mükemmele yakın bir yarış çıkarmayı başardı. Hamilton, yarışı ise 1 saat 42 dakika 19.313 saniyelik derecesi ile kazanarak hem kariyerindeki ikinci İstanbul zaferini hem de kariyerinin yedinci şampiyonluğunu elde etti. İngiliz pilot, böylelikle yedi dünya şampiyonluğu bulunan Michael Schumacher’i de yakalamış oldu. 

Lewis Hamilton, 2020 yılındaki İstanbul Park zaferinin ardından büyük mutluluk yaşadı:

2020 yılında Intercity İstanbul Park’ta düzenlenen yarışın özet görüntüleri:

Lewis Hamilton, İstanbul Park’ı unutamamışa benziyor:

1) Sebastian Vettel ile Mark Webber’in unutulmaz kazası (2010)

İstanbul Park denildiğinde akıllara 2010 yılındaki meşhur kaza geliyor. Red Bull Renault adına yarışan iki pilot Mark Webber ve Sebastian Vettel ise bu kazanın başaktörleriydi. Yarışa pol pozisyonunda başlayan Webber, yarışın ortalarına kadar liderliğini sürdürdü. Ancak Sebastian Vettel, Lewis Hamilton ve Jenson Button, Mark Webber’i geçebilmek için her an tetikteydi. 40. turda ise korkulan oldu. Wettel, Webber’i geçebilmek adına atağa kalktı ve takım arkadaşını az da olsa sıkıştırdı. Ancak Webber’in geri adım atmaya hiç niyeti yoktu. Bu durum, Formula 1 tarihine geçecek bir kazaya sebebiyet verdi. İki takım arkadaşı, yaklaşık 320 km/s sürat ile birbirleri ile çarpıştı. Kazanın ardından telsizden Red Bull Renault ekibine Webber hakkında ”Ne halt ediyor o? Ne halt ediyor o? Kahrolası aptal” şeklinde konuşan Vettel, yarışa veda ederken Webber ise üçüncü olarak podyuma çıkmayı başardı. Öte yandan McLaren pilotları Lewis Hamilton ve Jenson Button, 2010’daki bu unutulmaz yarışta ilk iki sırayı paylaştı. 

Red Bull pilotları Mark Webber ve Sebastian Vettel’in çarpışma anı:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.