Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Siyasi cinayetler” iddialarıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı – Muhalefet soruşturmadan umutlu değil

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 8 Ekim 2021’de Mersin’de yaptığı konuşmada “siyasi cinayet” kaygısının olduğunu söylemesi üzerine başlayan tartışma devam ederken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “siyasi cinayetler işlenebileceği” iddialarıyla ilgili resen soruşturma başlattı. İktidar kanadı Kılıçdaroğlu’na tepki gösterirken, muhalefet ise kaygılı olduğunu dile getirmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise böyle bir istihbarat olmadığını ve bunların “FETÖ taktiği” olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, soruşturmadan umudu olmadığını belirterek “Savcılığın resen soruşturma başlatması önemli ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Ülkeyi yönetme talebinden vazgeçin, sizin için daha hayırlı olur’ ve ‘Bunlar daha iyi günleriniz” sözlerini kullanırken neyi kastettiğini soracaklar mı?” dedi. 15 Ocak’ta Ankara’da evinin önünde saldırıya uğrayan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ise “Meçhulleri boşversinler, son iki yılda 50’ye yakın gazeteci ve siyasetçi şiddete uğradı, saldırganlar hakkında ne yaptılar?” diyerek tepki gösterdi.

Soylu: “Bu bir FETÖ taktiğidir”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Siyasi cinayetler işlenebilir” iddiası tartışılmaya devam ederken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iddialarla ilgili resen soruşturma başlattı. Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara’da Trafik Birim Amirleri Toplantısı’nda “siyasi cinayet” iddiaları ve soruşturma açılmasına ilişkin olarak “Birkaç gündür siyasi cinayetlerden bahsediyorlar. Bunlar ciddi sözlerdir. İçişleri Bakanıyım, sordum, böyle bir siyasi cinayet istihbaratı var mı? Yok. Bu bir FETÖ taktiğidir” dedi.

“Savcılar önce Erdoğan’ı dinlesin”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, konunun asıl muhatabının AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Yargı bağımsız ve tarafsız olmadığı için saraya bakarak hareket ediyor. Resen soruşturma açılması önemli ama bu soruşturmayı nasıl yürüteceği daha önemli. Örneğin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Ülkeyi yönetme talebinden vazgeçin, sizin için daha hayırlı olur’ derken, yine muhalefetten bir genel başkana saldırı girişimi yaşandıktan sonra, ‘Bunlar daha iyi günleriniz’ derken neyi kastettiğini soracak mı?” 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek

Soruşturmadan bir umudu olmadığını belirten Erkek, savcılığa çağrı yaparak, “Bu soruşturmadan herhangi bir umudum yok. Kamuoyu baskısını üzerlerinden atmak için böyle bir soruşturma başlattılar. Savcılar önce Erdoğan’ı dinlesin” dedi.

“Siyasi cinayet” iddialarına yönelik soruşturma açılmasını Medyascope’a değerlendiren Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ise son iki yılda saldırıya uğrayan gazeteci ve siyasetçileri hatırlatarak “Bunlar hakkında ne gibi soruşturma yapıldı?” diye sordu. Özdağ, 15 Ocak 2021’de Ankara’da evinin önünde saldırıya uğramış, saldırıyı yapanlar tutuklanmıştı. Özdağ’a saldıran beş kişi 12 Şubat’ta, olaydan 28 gün sonra serbest bırakılmıştı. 

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, 15 Ocak’ta Ankara’daki evinin önünde saldırıya uğramış ve saldırgınlar kısa süre sonra serbest bırakılmıştı.

“Türkiye’de herhangi bir meczup siyasetçilere saldırıda bulunabilir”

Kendisine yapılan saldırıyı hatırlatan Özdağ, “Meçhulleri boşversinler malum olanlara ne yapmışlar?” diyerek hükümeti eleştirdi. Geçmişte yapılan saldırıların organize olduğunu vurgulayan Özdağ, gelecek için ise uyardı:

“Meçhulleri boş versinler, malum olanlara ne yapmışlar? Bana yapılan saldırıda saldırganların kullandığı arabanın kamera kayıtları neden yok? Neden 20 gün sonra serbest bırakıldılar. Doktorlar ‘iki dakika geciksen ölecektiniz’ diyorlardı. Benim olayımda yargıya hem siyasi baskı vardı hem yargının içinden baskı vardı. Türkiye’de herhangi bir meczup ya da partili radikal bir kişi de gelip siyasetçilere saldırıda bulunabilir. Bıçaklı saldırılar bile yapılabilir. Bütün bu olaylar organizedir. Bunun organize olduğunu devlet biliyor.” 

“Son iki yılda 50’ye yakın siyasetçi ve gazeteci saldırıya uğradı”

Geçmişte yaşanan saldırıları da hatırlatan Özdağ, şöyle devam etti:

“Son iki yılda 50’ye yakın gazeteci ve siyasetçi şiddete uğradı. Bunlar hakkında neler yaptılar? Muhalefete gözdağı vermek istediler. Bu siyasi cinayet olmayacak mıydı? Kılıçdaroğlu’na saldırı yapıldı. Akşener evin önünde tehdit edilmedi mi? Bunlar siyasi cinayet olmayacak mıydı? Erdoğan’ın ‘Daha neler olacak neler?’ dediğini unuttuk mu? Kılıçdaroğlu ve Akşener’e yapılan dokunulmazlık tehdini unuttuk mu? Bunların hepsi siyasi cinayet teşebbüsüdür. Siyasi cinayetler geçmişte silah ve bombalarla yapılırdı bugün ise metot değişti sopalarla geliyorlar. Türkiye’de hukuk adaletle buluşmuyor.”

Resen soruşturma başlatılmasının olumlu olduğunu belirten Özdağ, “Sedat Peker aylardır konuşuyor, bu savcıları Peker’in iddialarının soruştururken de görmek istiyoruz” dedi.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki

“İktidar, muhalefete güvence vermek yerine onu suçladı”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, soruşturmanın önemli olduğunu vurgulayarak, savcılığın bu iddiaları ortaya atan gazetecileri ve emniyetin ilgili birimlerini dinlemesi gerektiğini belirtti. Tiryaki, hükümetin “siyasi cinayetler” iddialarıyla ilgili tavrını da şu sözlerle eleştirdi: “İktidar, muhalefetin bu konudaki endişelerini anlayıp bu konuda bir güvence vermek ve ‘Buna asla izin vermeyeceğiz’ demek yerine, kalkıp tekrar suçu muhalefetin üstüne attı. Muhalefet, bazı gazetecilerin iddiaları ve Erdoğan’ın söylemlerinden sonra haklı olarak bunu dile getirdi.”

“Umudum yok”

Türkiye’de geçmişte işlenmiş politik cinayetlerin bile henüz aydınlatılmadığını belirten Tiryaki, “Soruşturmaya dair umudum yok. Burada henüz oluşmamış bir suçun faillerinin ortaya çıkarılmasından bahsediyoruz. Savcılık iktidarı ve gazetecilerin söylemi üzerine gidecekse çatışma ve provokasyonu önlemek açısından faydalı olabilir. Ancak Türkiye’de işlenmiş politik cinayetler bile bugüne kadar henüz ortaya çıkmamışken henüz işlenmemiş bir suçun önleme noktasında bir sonuç alınması mümkün gözükmüyor” diye konuştu.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu

“Bu tür iddiaları sağlıklı bulmuyoruz”

İYİ Parti Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, “siyasi cinayetler” tartışmaları üzerine kendilerinin de duyumları olduğunu belirterek endişelerini dile getirmiş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de iddialarla ilgili “Bu iddiaları çok fazla gündemde tutmamamız lazım diye düşünüyorum” demişti. “Bu tür iddiaları ve değerlendirmeleri sağlıklı bulmuyoruz” diyen İYİ Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu ise savcılığa tepki gösterdi:

“Savcılık, kaynakların israf edilmesini soruştursun”

“Siyasetçiler, huzura ve güvene cümle kurmalı. Endişeyi büyütmemek lazım. ‘Siyasi suikastlar bekleniyor’ söylemi siyasette müzakere zeminini bozabilir. Bu değerlendirmeleri sağlıklı bulmuyoruz. Neyi soruşturacak savcılık? Resen soruşturma yapılacaksa, memleketin kaynaklarını israf edilmesi yolsuzluk iddialarını resen soruşturma başlatılmalı. Memleketimizin fakirliği var ve siyaset de bununla ilgilenmeli. Savcılar da bununla ilgili soruşturma başlatsınlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler