Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Öner Günçavdı, Merkez Bankası’ndaki görev değişiklikleri ve dolardaki yükselişi değerlendirdi: “Merkez Bankası’nın kredibilitesi ve bağımsız politika izlemesi bakımından olumsuz bir gelişme”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, dün gece (13 Ekim) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştü. Hemen ardından Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararıyla Merkez Bankası başkan yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi Abdullah Yavaş görevden alındı. Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Taha Çakmak, PPK üyeliğine ise Yusuf Tuna atandı. Kararın ardından dolar 9.19 seviyesine çıktı. Prof. Dr. Ömer Günçavdı, Merkez Bankası’ndaki görevden almaları ve doların yükselişini Medyascope’a değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüşmesini değerlendiren Prof. Dr. Ömer Günçavdı, “Toplantı sonrasında her zaman olduğu gibi bir değişiklik yapılacağı beklentisi içine girdik. Ortaya çıkan tabloya bakıldığında beklentimiz boşa çıkmadı” dedi.

“Tümen’in ismi Merkez Bankası başkanlığı için geçiyordu”

Görevden alınan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Tümen’in akademik alanda yetkin bir isim olduğunu vurgulayan Günçavdı, “Merkez Bankacılığı konusunda ve bankacılık konusunda yetkin birisiydi. Yaklaşık 4,5 ay önce göreve gelmişti. Geçen hafta Reuters ve Financal Times’ta çıkan haberlerde ismi başkanlık için geçen kişiydi” diye konuştu.

“Merkez Bankası’nın kredibilitesi, bağımsız politika izlemesi bakımından olumsuz bir gelişme”

Gelişmelerin olumsuz olduğunu belirten Günçavdı, şöyle devam etti: “Merkez Bankası’nın kredibilitesi, bağımsız politika izlemesi bakımından olumsuz bir gelişmedir. Bir patronajın ifade edilme şeklidir eylemlerle. Bu patronaj da politikanın saraydan yapıldığı, Merkez Bankası kadrolarının bunda etkin olmadığı yönündedir.”

Günçavdı, görevden alınan PPK üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş için ise şu değerlendirmede bulundu:

”Uzun zamandır bu görevi yerine getirdi. Amerika’da ikamet ederken Türkiye’de böyle bir görevde bulunması birtakım zorluklara neden oluyordu. Başka sıkıntılar da var anladığım kadarıyla. Dolayısıyla görevden alındı. Ancak yerine atanan kişiye baktığımızda birbirlerini tam manasıyla ikame eden bir kişi olmadığını görüyorum. Kendisini akademik manada tanımıyorum. Benim bulunduğum çevrelerde yoktu. Tecrübe açısından da merkez bankacılığı konusunda liyakate sahip biri olmadığı görülüyor. Birtakım kurullarda bankacılıkta görev almış ama merkez bankacılığı açısından açık var.”

“Bağımsızlığını yitirmiş Merkez Bankası piyasalar tarafından hoş karşılanmayacak”

Piyasaların bu tür müdahalelere refleks göstereceğini belirten Günçavdı, “Bağımsızlığını yitirmiş Merkez Bankası realitesi elbette piyasalar tarafından hoş karşılanmayacaktır. Dolayısıyla Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu politikaları uygulaması söz konusu olmayacaktır” diye konuştu.

“Faiz indirimi yapılacağının teyidi”

Karar sonrası yatırımcıların dolara yüklendiğine dikkat çeken Günçavdı, şunları söyledi:

“Bu görevden almalar benim anladığım kadarıyla sayın başkanın (Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ima etmiş olduğu bir sonraki toplantıda faiz indirimi yapabileceği yönündeki düşüncelerin bir teyidi şeklinde algılanabilir ve piyasalarda bu şekilde algıladı. Bu algı sebebiyle yatırımcılar yerleşikler ve yabancılar dolara yöneldi. Dolar da tarihi zirvelerden birini yaşadı. Gelişmeleri göreceğiz. Bakalım bu şok nerede duracak. Bu bizim kendi içimizde, kendimizin yarattığı bir şoktur. Hiçbir yabancı gücün, en azından dün akşamdan beri ortaya çıkan şokta dahli yoktur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.