Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

16 yerinden bıçaklanan Öznur Gülbaş’ın adalet arayışı devam ediyor – “Mahkeme süresince sanki ben yargılanıyormuşum gibi bir muamele gördüm, istinaf mahkemesinde kadının hayatı hiçe sayıldı”

Eskişehir’de 2019 yılında Öznur Gülbaş’ı 16 yerinden bıçaklayarak ağır yaralayan Harun Sazlar, Eskişehir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 17 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nde 1 Ekim’de görülen istinaf duruşmasında ise Harun Sazlar’ın cezası “Eşe karşı neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış kasten yaralama” suçu kapsamında değerlendirilerek, yedi yıl altı aya indirildi ve Sazlar iyi halden tahliye edildi.

İstinaf mahkemesinin tahliye kararını ve savcılığın mütalaasını Medyascope’a değerlendiren Öznur Gülbaş, şunları söyledi: 

“Savcılığın verdiği mütalaaya en başında itiraz ettik ancak itirazlarımız kabul edilmedi. Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararından çok memnunduk ve istinaf mahkemesinden böyle bir karar beklemiyorduk. 17 yıl hapis cezasını yedi yıla indirdiler ve sadece iki yıl cezaevinde kaldı. Yerel mahkemenin verdiği karar ile istinaf mahkemesinin kararı çok tutarsız. Sonuna kadar hakkımı arayacağım. Mahkeme süresince sanki ben yargılanıyormuşum gibi bir muamele gördüm. Kadınların elindeki deliller bu kadar çokken, maalesef mahkemede erkek korundu. Kadının hayatı hiçe sayıldı.” 

“Pişman olsaydı bana müdahale ederdi ve beni hastaneye götürürdü”

Savcının mütalaasında belirttiği gibi “eşe karşı neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış kasten yaralama” durumu olmadığını söyleyen Gülbaş, “Şans eseri ve kendi çabalarımla kurtuldum. Biraz daha orada kalsaydım ölebilirdim. Ben kendi çabamla oradan çıktım ancak savcı bunu göz ardı ediyor. Ambulansı aradığı zaman ben çok dışarı çıkmıştım ve insanlar yardıma gelmişti. Ambulansı aradığında birbirimizi bıçakladık demesi bile bunu tamamen planlamış olduğunu gösteriyor. Pişman olsaydı bana müdahale ederdi ve beni hastaneye götürürdü” dedi.

“Ben 17 yılı az bulurken şu an tahliye olmasını kaldıramıyorum”

Vücudunda yaklaşık 40’a yakın bıçak darbesi olduğunu vurgulayan Gülbaş, “Benim vücudumda neredeyse 40’a yakın bıçak darbesi vardı. Her bıçak darbesi bir yıl mı yapıyor? Ben 17 yılı az bulurken şu an tahliye olmasını kaldıramıyorum. Yargının bu konuda, dosyaların derinine inmesi gerektiğini düşünüyorum. Kadınların hayatları didik didik edilirken, erkeklerin ne yaptığına hiç bakılmıyor. Kadının en ufak bir sözüyle bile kadın yargılanıyor. Artık bitti, kafamız rahat dediğimiz bir hayatımız olmuyor” diye konuştu.

Ne olmuştu? 

Eskişehir’de 2019 yılında Öznur Gülbaş’ı bıçakla 16 yerinden ağır yaralayan sanık Harun Sazlar, Eskişehir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada “eşe karşı kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 16 yıl altı ay, “tehdit” suçundan ise yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Yerel mahkeme kararının ardından dava, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi‘ne gönderildi. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde görülen davada mütalaasını veren savcı, Sazlar’a “eşe karşı neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış kasten yaralama” suçundan ceza verilmesini istedi.

İstinaf mahkemesi, sanık Harun Sazlar hakkında yerel mahkemenin toplam 17 yıl bir ay 15 günlük hapis hükmünü bozarak, cezayı kasten yaralama suçundan verdi. Böylece 16 yıl altı aylık ceza, yedi yıl altı aya indirildi. “Tehdit” suçundan verilen yedi ay 15 günlük hapis cezasında ise bozma yoluna gitmeyerek cezayı onadı. Mahkeme, Harun Sazlar hakkında “iyi hal” tercihini de kullanarak, tahliye edilmesine karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.