Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, TÜGVA ile yaşanan “iskele krizi” hakkında konuştu: “Suç duyurusunda bulunacağım” 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul-Galata’da bulunan 250 yıllık Sen Piyer Han’ın restorasyonu için Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı ile ön protokol imzaladı. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan İmamoğlu, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile İBB arasındaki “iskele krizi” hakkında da konuştu. İmamoğlu, “Zabıtaya müdahale eden emniyet güçlerini, kim, hangi talimatla, yasanın hangi maddesi kullanarak yolladığını ben arıyorum, bulamadım. Birisi çıksın desin ‘Ben yaptırdım’, hakkında suç duyurusunda bulunacağım” dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı ile birlikte Galata’daki Sen Piyer (Saint Pierre) Han’ın restorasyonu için protokol imzaladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, imza töreninin ardından gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

“Birisi çıksın desin ‘Ben yaptırdım’, hakkında suç duyurusunda bulunacağım” 

İBB ile TÜGVA arasında Büyükada’da yaşanan “iskele krizi” hakkında açıklamalarda bulunan İmamoğlu, şunları söyledi:

Zabıtaya müdahale eden emniyet güçlerini, kim, hangi talimatla, yasanın hangi maddesi kullanarak yolladığını ben arıyorum, bulamadım. Elde hiçbir veri yok, bir talimat yok. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa, bir kamu kurumunun, hakkı olan bir yeri, bir vakıf adına tahliye edilmesi için, yine bir kamu kurumu olan emniyet güçlerimizin çevik kuvvet ekibi, tekme tokat misali, dışarı atılması manzarasını bu ülkeye yaşatan kim? Ben merak ediyorum. Birisi çıksın desin ‘Ben yaptırdım’, hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Şehir Hatları’na ait iskelenin üst katında, anlamsız, gereksiz, üçüncü, dördüncü şahıslara, farklı eğlenceler ve farklı siyasi buluşmalar adına kullanılan bir mekân şeklinde değerlendirilen o alanın, tekrar İBB’nin kültür sanat alanı olmasında mücadelemiz devam edecek.” 

“Kendilerini dibe vurdurdular” 

İmamoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Eğer bir kurum olduklarını düşünüyorlarsa, o vakıftan bahsediyorum, yine her zamanki gibi tüm popülist kavramları, bütün değerleri kullanarak, inancımızı, Müslümanlığı, İslam’ı kullanarak, kendilerine yer edinmeye çalışırken, kendilerini, bir o kadar daha dibe vurdurdular. Kendileri belki yüz üzerinden yüz değeri olduklarını düşünüyorlardı, toplum açısından 30-40 idi, şu an yüzde 1 bile değil. Biraz aklı olan varsa o yönetici ve kurucuların içerisinde, devlete karşı bu şekilde direnç göstermemeliler.” 

İmamoğlu’ndan taksi açıklaması: “Gerekli müdahaleyi yapacağız”

Pazar günü (17 Ekim) Twitter’dan “İstanbullular’a bir söz verdik. Taksi plakası ağalığı bitecek dedik. 16 milyon İstanbullu kazanacak, bir avuç plaka ağası kaybedecek. İBB kazanacak! Gözünüz bizde olsun” mesajını paylaşan İmamoğlu, bu açıklamasıyla ilgili sorulara şu karşılığı verdi:

“Sürprizin anlamı yitmesin, beklesinler. Gerekli müdahaleyi yapacağız. Fırsatçıların elinden, o bir avuç insanın, yılda milyarlarca liralık plaka alışverişi üzerinden İstanbul’un huzurunu tehdit eden kavramı bertaraf edeceğiz. İstanbul’un hakkı olan plaka meselesini de çözüyor olacağız. İstanbullunun sağlıklı hizmet alabilmesi için mücadelemiz devam ediyor. Yine UKOME’de gündeme gelecek. Şunu belirtmek isterim, hukuksuz, bir biçimde İstanbullu adına karar alma mekanizması olan UKOME’nin, sayısı ve katılımcıları ile oynayan, saçma sapan bir yönetmelikle bizi kilitlemeye çalışanları kınıyorum.” 

UKOME’de İBB’yi engelleyen yapısal değişiklik

İBB’nin bin yeni taksi projesinin UKOME’den (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) geçmesinin önündeki en büyük engel, 19 Şubat 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla UKOME’nin yapısının değiştirilmesi. Daha önce UKOME’de 10 kamu kurumu temsilcisi, 11 İBB temsilcisi ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun temsilcisi bulunuyordu. Karara göre kamu kurumlarının temsilci sayısı 14’e çıkarıldı ve böylece UKOME’deki çoğunluk hükümete bağlı bakanlıklara verilerek İBB’nin alacağı kararların önüne set çekilmiş oldu. Kararın ardından İmamoğlu, hükümetin seçimde kaybettiği halde belediyeyi yönetmeye çalıştığını söyledi ve Türkiye Belediyeler Birliği’ni (TBB) ses çıkarmaya çağırdı. Ancak istediği desteği bulamadı. Değişikliğin yapıldığı günden bugüne UKOME, İBB’nin taksi sayısını artırmak için verdiği tüm teklifleri reddetti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.