Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Genel Müdürlüğü’nün bulunduğu Eyüpsultan’daki alanın plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi toplantısında AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi ve alan resmen TÜGVA’nın oldu. İBB Meclisi CHP Grubu Sözcüsü Tarık Balyalı konuyla ilgili, “Bu konu, İBB’nin elinde olan bir yerin nasıl vakfın kendi mülkü haline geldiğinin hikayesidir” dedi.
İstanbul’un Eyüpsultan ilçesindeki Abdülvedüt Mahallesi’nde bulunan alan, 2010 öncesinde şahıs mülkiyetindeyken 2010 yılında kamulaştırma yoluyla park alanı, yol ve mezarlık alanına dönüştürüldü, 2014’te ise İBB tarafından park yapılmak amacıyla alındı.
2016’da sosyal ve kültürel tesis alanı olarak imar planında yer alan bölge, 2017’de takas yoluyla İBB’den yine İBB’nin iştirak şirketi KİPTAŞ’a verildi. KİPTAŞ bunun karşılığında başka bir bölgeden 35 daireyi İBB’ye verdi. 25 Ağustos 2017’de satışı için onay alınan bölgenin bir ay sonra ihaleyle satışı gerçekleşti ve ihaleyi 29 milyon 990 bin TL’ye TÜGVA kazandı.
İBB, 13 Haziran 2016’da bu bölge için Eyüp Gençlik Merkezi İnşaatı ihalesine çıkmış, ihaleyi 30 milyon 381 bin TL ile Cumhur Alp İnşaat kazanmıştı. Ardından buraya, gençlik kompleksi olarak İBB tarafından işletilecek Eyüp Gençlik Merkezi yapıldı ancak daha sonra bu bina da mülkiyetin değişmesiyle TÜGVA’nın kullanımına geçti.
İBB, alana 10 milyon 832 bin TL harcadı
İBB Meclisi CHP Grubu Sözcüsü Tarık Balyalı, İBB’nin sözkonusu inşaatlar için 10 milyon 832 bin 188 TL harcadığını ve bunun boşa gittiğini söyledi: “İlgili vakıf tarafından alınınca açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan yapıyor. 10 sene önce mezarlık alanı olan yer bir vakfın genel müdürlüğünün özel sosyal, kültürel tesis alanı olarak karşımıza geliyor. Bir vakıf eliyle İBB elinde olan yer, vakfın kendi mülkü haline getiriliyor. Biz bunlara yandaş dediğimiz zaman çok kızıyorlardı. Bu iş ve işlemleri herhangi bir belediyede yaptırabilecek başka bir vakıf var mıdır? Bence yoktur. Geçen dönemde de buna benzer vakıflar bu işleri yaptılar. İBB’nin kamulaştırdığı alan, bir vakfın genel müdürlük binasına dönüşmüş durumda. Oysaki biz orada Eyüp Gençlik Merkezi yapmayı, gençlerin spor yapmasını dilerdik.”
AKP Grubu Sözcüsü Faruk Gökkuş ise Balyalı’ya cevaben şunları söyledi: “Vakıflarla sizin ne probleminiz var? Anayasanın 24. maddesinde din ve vicdan özgürlüğü tanımlanır. Güvence altına alınır. Sana ne benim hangi dini inançta, görüşte olduğumdan. Din düşmanlığını bırakın. Tarikatlarla uğraşmayı bırakın artık. Bu ülke, vakıf ülkesidir. Bu ülke, tarikatın yoğun yaşandığı bir ülkedir. Siz de yeni vakıflar kurun, belediyemiz kursun.”
Sosyal ve kültürel tesis alanı, kanunda “kütüphane, sergi salonu, müze, sinema ve tiyatro, kreş, anaokulu, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakımevi, rehabilitasyon merkezi, kadın ve çocuk sığınma evi, şefkat evleri gibi kullanımlara ayrılan kamuya veya özel şahıslara ait alanlar” olarak tanımlanıyor.
Sonuç olarak, mülkiyeti daha önce TÜGVA’ya verilmiş bu alandan İBB inşaat ve ihale masrafları nedeniyle zarar etti ve alan artık plan değişikliğiyle tamamen TÜGVA’nın oldu.
Yeşil alan, akaryakıt istasyonu oluyor
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Meclis toplantısında, Çekmeköy Mimar Sinan Mahallesi’nde park ve çocuk oyun alanı olan bir bölgenin de akaryakıt istasyonu olmasına karar verildi. Sözkonusu değişikliğe gerekçe olarak akaryakıt istasyonunun bölgede ihtiyaç haline gelmesi gösterilirken alanın yakınlarında, Alemdağ, Çekmeköy-Çamlık, Çekmeköy-Madenler ve Çekmeköy merkezde dört adet akaryakıt istasyonu bulunuyor.
2009’da kamulaştırılan bu yeşil alanın akaryakıt istasyonu olmasına karşı çıkan CHP’li Meclis Üyesi Murat Cirav, “Bu alanın üzerinde çocuk oyun alanı bulunuyor ve park olarak kullanılıyor. Şu anda takas gibi gösteriliyor. Önce SGK’ya verildi burası, bugün de akaryakıt istasyonu olmak üzere gündeme getirildi. Bu yeşil alana akaryakıt istasyonu yapılacak. Yeşil alanı o kadar övdünüz. Peki parkı, çocuk alanını neden akaryakıt istasyonu yapıyorsunuz? Dikey bahçede sadece masraf var, onu koruyorsunuz ama bunu veriyorsunuz” dedi.